Що відбувається з організмом, коли ми їмо сир

Існує багато суперечливої інформації про те, що допоможе людині жити вічно, а що, навпаки, вкорочує існування. Якщо до цього моменту ви чули заяви про те, що сир шкодить організму і старить, нові наукові експерименти доводять, що він може добре слугувати у питаннях довголіття і навіть омолодження.

Нове дослідження, опубліковане в американському журналі Clinical Nutrition, показало, що одна з трьох молочних кислот, які містяться у більшості сортів сиру, знижує ризик серцевого нападу та інсульту. Позаяк, якщо у вас немає проблем із засвоєнням лактози, і ви хотіли би насолодитися великою тарілкою з брі та камамбером - не відмовляйте собі у цьому задоволенні.

А як щодо занадто жирної репутації? Крупна наукова робота датського вченого Аструпа показує, що тисячі молекул, які входять до складу сиру, працюють таким чином, щоб їжа приносила користь. Деякі переваги є більш очевидними, деякі - менше.

Сир

Зі знаком +

Сир містить майже стільки ж білка, скільки ж і жиру, який організм використовує у тому числі для регенерації клітин. Він також містить великий об’єм кальцію для зміцнення кісток. І є одним із небагатьох продуктів, які накопичують вітамін D і рідкісний вітамін В12, якій приймає участь в утворенні еритроцитів та стабілізації нервових функцій.

У сирі багато корисних бактерій. Будучи ферментованим продуктом, він позитивно впливає на мікробіоту кишечника, що може сприяти покращенню обміну речовин.

Хлопчик їсть сендвіч з сиром

Зі знаком -

Переходимо до не найприємніших новин. Містер зло у сирі навіть не калорії або жир, а сіль. Окрім порушень і роботі нирок, відомий наслідок - затримка рідини в організмі і набряки. А якщо ви слідкуєте за харчуванням і добовою нормою у 1800 калорій, то на добу вам можна тільки шматочок сиру у 20-30 грам.

Велике питання і до якості сировини, з якої виробляють молочні продукти. Якщо у процесі корову стимулювали стероїдами або антибіотиками, вони автоматично потрапляють у молоко. І, як наслідок, порушують роботу ендокринної системи і гормонів. Тому до вибору виробника сиру слід поставитись вкрай уважно.

Швейцарський сир

Зрештою, будемо відверті - твердження про здоров’я на основі одного поживного інгредієнту не може слугувати 100% гарантією. Коли справа доходить до корисного харчування, важливо не вибирати або виключати конкретний продукт, а потурбуватися про весь процес загалом. Позаяк, як і у всьому, краще всього практикувати помірну любов до сиру і не розраховувати на те, що сирна дієта дозволить вам жити вічно. Пам’ятайте, що кожний із нас все ще потребує хорошого балансу жирів, білків, вуглеводів та інших поживних речовин.

Собака і камамбер

А цікаві факти про сир розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/cikavi-fakty-pro-syr.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.