Страви, які придумали випадково

Деякі винаходи кулінарного мистецтва справді були результатом цілеспрямованої праці кухарів, але є й ті, які вийшли зовсім випадково. Дивовижно, але саме завдяки помилкам кулінарів та незалежних від них обставин світ отримав суперпопулярні страви.

Давайте більше дізнаємося про гастрономічні випадковості та їх смачні результати.

Сирники

Кукурудзяні пластівці

Винахідниками популярного сніданку та перекусу стали брати Келлог, які жили у Мічигані у 19 столітті. Джон був лікарем і дієтологом, він відкрив перший комплексний санаторій у світі, у якому працював зі своїм братом Уіллом. Брати цікавились здоровим харчуванням та лікували дієтами знаменитостей. Джон та Уілл експериментували з цільнозерновим тістом на кухні санаторію, щоб запропонувати гостям нову дієтичну страву.

Одного разу Уілл зварив цільну пшеницю для того, щоб зробити з неї тісто. Хлопець відволікся на інші страви і просто забув про свою заготовку. Через декілька годин Уілл виявив, що пшениця засохла, утворивши невеликі грудочки. Брати Келлог вирішили розкачати пшеничну масу у тонкий пласт, але вона розпалася на дрібні пласкі пластівці. Пластівці виявилися їстівними, і з них зробили хрусткий повітряний десерт, який прийшовся до смаку гостям санаторію. Незабаром цю ж технологію застосували і до кукурудзяного тіста, і результат перевершив усі очікування.

Келлоги запатентували винахід і технологію його виробництва у 1878 році, назвавши продукт “Гранула”, але у 1881 цю назву трансформували у відомий нам варіант “Гранола”. Через патентні права продукт незабаром отримав третю фінальну назву “Кукурудзяні пластівці”. У 1906 році Уілл відкрив компанію з виробництва та продажу готових сніданків, яка успішно існує до сьогодні.

Кукурудзяні пластівці

Булочка з родзинками

Винахідником булочок з родзинками вважають Івана Філіппова - московського мецената, спадкоємного пекаря та відомого купця 19 століття. Філіппов тримав декілька булочних у центрі, і його випічку дуже любити за особливий смак та аромат. Пекар регулярно отримував замовлення від московської знаті, зокрема від генерал-губернатора Москви Арсенія Закревського.

Одного разу Закревський був неприємно здивований улюбленими булочками: в одній з них від побачив запеченого таргана. Генерал-губернатор вимагав пояснень від Філіппова, і пекар вирішив перехитрити замовника. Він сказав, що всередині булочки не тарган, а родзинки, а на підтвердження своїх слів з’їв знахідку. Незабаром після цього булочки з родзинками стали частиною постійного асортименту пекарень Філіппова.

Булочка з родзинками

Салат “Цезар”

Ця страва дуже популярна і має багато варіацій. Наперекір поширеній думці, салат був названий не на честь великого імператора. Його винахідник - власник мексиканського ресторану в Тіхуані Цезар Кардіні.

Через діючий у США сухий закон у 1920-1933 роках заможні американці на свята їхали в Мексику. 4 липня 1923 року, на День незалежності, група американців зайшла до ресторану Кардіні, щоб повечеряти. Через проблеми з продовольством гостям не змогли запропонувати страви з меню на вибір, тому господар вирішив використати всі залишки продуктів на кухні. Гостям страву подали як фірмовий салат “Цезар”, і вони залишилися більш ніж задоволені.

Салат “Цезар”

Чіпси

У 1853 році на одному з курортів США багатому гостю в якості обіду принесли курку з картоплею фрі. Чоловік наказав повернути страву на кухню, оскільки картопля була нарізана занадто крупно. Кухар був обурений забаганками багача та вирішив його провчити: він нарізав картоплю дуже тонкими скибочками та обсмажив їх у фритюрі. Мільйонеру такий варіант закуски дуже сподобався, і незабаром ця страва увійшла до меню ресторану.

Чіпси

Фруктовий лід

Заморожені фрукти та ягоди на паличці - це дуже популярний літній десерт. На початку 20 століття Френк Епперсон, якому на той момент було всього 11 років, забув на ганку свого дому склянку з газованою солодкою водою. Було холодно,  і за ніч напій з паличкою для розмішування повністю замерз. Хлопчику сподобався солодкий лід і через декілька десятків років він запатентував свій випадковий винахід. Епперсон продав права на фруктовий лід американській продовольчій компанії і через деякий час страва стала популярною далеко за межами США.

Фруктовий лід

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.