Таємниці барменів

Робота за барною стійкою, як і будь-яка діяльність, пов’язана із нетверезими людьми і легкими грошима, загрожує тим, що, по-перше, бармен дуже скоро розчаровується настільки, що отримувана за це зарплата точно здасться йому мізерною.

Про чайові взагалі мовчимо - їх кількість майже ніколи не компенсує знищені нервові клітини та відчуття, що веселе життя проходить повз.

Не подобається - не працюй, скажете ви, і, звісно, будете праві, але хто насправді здатний послухатись власної ж поради?

Замість зміни діяльності деякі бармени вигадують різноманітні способи обману гостей та господарів з метою виправити своє матеріальне становище. Інші ж просто слідують протоптаними кривими стежками, про які легко дізнатися, якщо стоїш по ту сторону бару, але майже неможливо здогадатися, якщо жодного стосунку до даної індустрії не маєш.

Давайте дізнаємося про деякі речі, про які вам точно не розповість навіть найпривітніший бармен.

 Бармен готує коктейль

Диспенсер на пляшці - не проблема

Для досвідченого або просто кмітливого бармена практично не існує неприступних дозаторів, які зазвичай мають більшість пляшок з алкоголем. За допомогою соломинки, вміло вставленої у диспенсер, у пляшку можна залити усе що завгодно. Якщо напій ходовий, то дозатора може і взагалі не бути, а на його місці буде так званий гейзер - насадка із певною швидкістю наливання. У цьому випадку вмістиме пляшки можна поставити під зовсім уже великий сумнів.

Алкоголь, який видихся - це норма

Великий асортимент при маленькому попиті більшості позицій алкоголю приводить до того, що відкрита пляшка із якимось дорогим віскі може стояти на полицях протягом декількох років. Говорити про багатий аромат і смак останніх порцій не доводиться, оскільки герметичність, вологість та інші умови зберігання не дотримувались.

Позаяк, якщо бачите пляшку вашого улюбленого односолодового 21-річного  Macallan із парою порцій на дні, уточніть спочатку, скільки вона коштує, і замовте щось інше, якщо тільки бармен не ваш близький друг, якому можна довіряти.

 Шоти

Майстри невільного купажу

Раз на місяць або частіше у барі зазвичай проводиться ревізія, на якій серед іншого рахується точна кількість алкоголю у кожній пляшці. Для спрощення цього процесу, звісно, існують програми та спеціальні лінійки, але їх купують тільки найбільш небайдужі заклади. Зазвичай залишки знімають по-старому - за допомогою воронки і мірної склянки, мити які після кожного заміру - значить розтягнути процес ще на пару годин. У кращому випадку мірник ополіскують після заміру певного виду алкоголю, наприклад, текіли або коньяку. У гіршому - і це реальна історія - вмістиме пляшки із джином буде не досить прозорим через те, що хтось полінувався добре вимити мірну склянку після вершкового лікеру Baileys.

Недолив на очах

Налякані історіями про тотальний недолив люди прийнялися замовляти лід окремо він напою та уважно стежити за рівнем алкоголю у мірній склянці. При цьому багато хто не підозрює, що прямо на очах їх можуть обманути і ніхто про це не дізнається. Існують спеціальні мірні склянки під назвою джигери, які представляють собою дві спаяні основами рюмки різного об’єму. Так ось, навіть якщо їх призначення - точне наливання 25 або 50 мл, то по факту у келих потрапить тільки 18 або 43 мл. Це відбувається через те, що зазвичай мається на увазі наливання “з гіркою”, що дуже важко зробити і не розлити.

 Пляшки з алкоголем у барі

Вишуканий обман

Із тими ж джигерами існують і зовсім вже вишукані способи “обважування”. Так, наприклад, відомі випадки зі встановленням другого дна у мірну склянку, прихований об’єм якої не дає вилитись зайвим 15 мл. Пара десятків коктейлів - і бармен економить по пару пляшок алкоголю, який тут же чудово продається за готівку або забирається додому.

Аромат алкоголю ні про що не каже

Якщо ви думаєте, що недостачу алкоголю можна відчути у смаку коктейлю, то і тут на вас чекає розчарування. Найпростіший прийом, який може ввести в оману - це нанесення алкоголю на край келиху перед сервіруванням коктейлю. У цьому випадку ви одразу звернете увагу на сильний аромат спиртного, а мозок припише ту ж саму властивість вмісту келиху, обманувши смакові рецептори.

Коктейлі

Мінеральна вода з-під крану

У скляних пляшках з-під мінеральної води без газу цілком може виявитися бутильована, яку використовують для приготування кави і чаю. Бармен докладе усіх зусиль, щоб продемонструвати, що відкриває пляшку вперше, ну а ви не відчуєте жодної різниці, особливо якщо вода добре охолоджена.

Такий різний рахунок

Говорити про те, що у рахунку добряче сп’янілого гостя може виявитися усе що завгодно, мабуть, уже не популярно, настільки ця тема уже обговорена. А ось не помітити надпису на кшталт “преміум”, “екстра” або змінену з 12 до 18 років витримку може навіть майже тверезий гість. Ну а разом з ними і підвищення до 30% вартості того, що ви випили та з’їли.

 Людина п'є алкоголь

Триденне вино у кальяні

Немало таємниць і у кальянщиків, яких завжди можна знайти десь біля барної стійки. Із них поверхневе ставлення до чистоти кальянів - таємниця настільки незначна, що на ранніх етапах може навіть не викликати підозр у гостей. Ось і кальян на вині у сумнівному закладі вам можуть подати із вмістом колби, який до цього моменту уже використовувався. Свіжий же і сильний смак вина у ароматі, швидше всього, буде викликаний тим, що у шланг залили невелику кількість вина, сполоснули, а потім злили.

Несвіжий лід

Одним із найбільш незаслужено обділених увагою пунктів є якість льоду, який потрапляє до вашого келиху. Почати слід з того, що апарат, який виробляє лід, необхідно регулярно - не рідше одного разу на тиждень - повністю звільняти від вмісту та мити, що робиться далеко не скрізь. Майже ніде.

Другим моментом є те, що часто у цю саму крижану шафу потрапляють пляшки, які потребують швидкого охолодження. У деяких закладах там навіть постійно прописані пляшки з Jagermeister, для якого морозу простого холодильника не вистачає. Чи миє їх хтось перед зануренням у лід? Навряд.

Ну і на кінець, щоб у вас назавжди відпало бажання замовляти у барі щось із льодом, скажімо, що часто замість лопатки для льоду бармени використовують сам посуд або ще гірше - свою долоню, якою тільки що, можливо, перераховували гроші.

Коктейль з льодом

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.