Як навчитися розбиратися у каві

Кава - популярний продукт, який протягом багатьох років був недооцінений. Втім розвиток кав’ярень і кавової культури загалом поступово змінює наше ставлення до напою. Тепер багато хто зрозумів, що кава - як вино. Може бути різною, цікавою, з незвичайними нотами ягід, маракуї, рому або карамелі. Давайте дізнаємося, як навчитися розбиратися у модному напої.

Горнятко кави і зерно

Почніть ходити у немережеві кав’ярні

Хорошу каву ви навряд знайдете у мережевих забігайлівках біля зупинки. Зверніть увагу на кав’ярні третьої хвилі.

Існує теорія так званих кавових хвиль, згідно з якою змінювалась культура споживання напою. Перша хвиля - масовий продукт, поява брендів Maxwell і Nestle. Друга хвиля пов’язана з відкриттям першого Starbucks і новим ставленням до кави - як до напою для задоволення. Звідси і численні сиропи, лате з карамеллю, вершки та інші розваги для кавоманів. І, нарешті, третя хвиля - це вже історія про ставлення до кави як до унікального продукту, уважний вибір зерна, правильна обсмажка (частіше всього світла або середня), зосередження на смакових якостях.

Зазвичай у таких закладах пачки з кавовим зерном виставлені на видноті, є широкий вибір кави без молока, приготованої альтернативними способами заварювання (фільтр, пуровер, аеропрес, каліта, кемекс), а бариста можуть розповісти про напій і зерно.

Заварювання кави методом V60

Відмовтесь від молока та цукру

Будь-які додатки перебивають справжній смак кави. Тут також можна знову провести аналогію з вином - відкоркувавши хорошу, якісну пляшку, ви навряд будете заїдати напій шоколадкою або розбавляти льодом. Чи не так? Із кавою те саме.

Якщо ви хочете навчитися чути всі ноти, закладені у те чи інше зерно, потрібно спробувати пити чорну каву. Оптимально - еспресо, фільтр-каву або V60. Ви будете здивовані, що напій має солодкавість і кислинку, а не гірчить. Це перше відкриття - якісна кава не гірка.

Кава у V60

Розвивайте смакові рецептори

Смакові рецептори - як м’язи, їх також можна прокачати. Для цього є декілька вправ. Перша і найпростіша - купіть різні фрукти, овочі, шоколад, карамель. Наріжте все на дрібні шматочки і почніть куштувати по черзі. Ретельно пережовуйте, намагайтеся відчути та осягнути всі нюанси смаку. Корисно також робити нотатки. При такому уважному підході ви обов’язково з’ясуєте, що зовсім не зосереджувалися на смаку деяких страв і не відчували його відтінків.

Друга вправа - купити мармеладні ведмедики Haribo і почати куштувати їх наосліп, затиснувши носа. Важливо, що у роботу включилися тільки смакові рецептори без допомоги нюху. Ваше завдання - не дивлячись на колір мармеладу, вгадати, який у нього смак. Це далеко не так просто, як здається.

І третій метод - робити те саме з кавою. Не читаючи опис на пачці, намагайтеся відчути у кожному ковтку якомога більше смакових нюансів.

Каппінг

Не соромтеся говорити з бариста

Більшість бариста багато знають про каву, яку вони готують, і будуть не проти поділитися з вами своїми знаннями. Не соромтеся задавати запитання - дізнайтеся, яка різниця у смаку між запропонованими сортами кави, які є альтернативні методи заварювання і в якому вигляді краще скуштувати те чи інше зерно. Наприклад, певний сорт кави або бленд може добре смакувати в еспресо, а інший краще заварити як V60. Про всі ці нюанси може розповісти бариста, просто запитайте.

Кав'ярня

Пробуйте різне

Розбиратися у каві - значить мати широкий смаковий досвід. Але як ви його отримаєте, якщо щодня ходите тільки в одну кав’ярню біля дому та замовляєте стандартний капучіно?

Пробуйте каву від різних брендів та обсмажчиків, навчіться власноруч заварювати напій вдома (більшість рецептів є досить простими), замовляйте різні види напоїв у кав’ярні - все це дозволить не лише краще відчути смак та аромат напою, а й зрозуміти, що подобається вам особисто. Кава - це власна історія. Комусь прийдеться до смаку солодка кава з Ефіопії, комусь сподобається ягідна кислинка Кенії, а хтось оцінить яскраву та зрозумілу Колумбію. Залишається тільки куштувати та пізнавати.

Посуд для приготування кави



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.