Як приготувати ідеальну курку

Курка - найпростіше у приготуванні м’ясо. Але навіть у поведінці з ним є свої таємниці. Важливими є деталі: маринад, спеції, додаткові інгредієнти, спосіб нарізання та теплової обробки.

Давайте дізнаємося, як готувати курку, щоб отримати соковиту та ароматну страву.

Курячі ніжки

Не видаляйте курячу шкірку

Шкірка справді додає страві калорій - дієтологи не брешуть. Але разом з додатковими 20-40 калоріями ви отримаєте більш соковите та м’яке м’ясо. Шкірка утримує вологу та аромат всередині м’яса, і її легко видалити, коли курка буде готовою.

Відбивайте курячу грудинку

Куряча грудинка має нерівномірну товщину, тому часто тонкий край може бути пересушеним, а товстий залишатися сируватим. Щоб уникнути цієї проблеми, потрібно попередньо відбити м’ясо кулінарним молотком. Окрім рівномірної просмажки, м’ясо вийде дуже м’яким.

Відбивання курячої грудинки

Маринуйте м’ясо

Хоч курка і ніжніша за яловичину та свинину, краще не пропускати етап маринування в її приготуванні. Попередня обробка м’яса не дасть вам у результаті розчаруватися його сухістю та жорсткістю.

Курка повинна маринуватися не 30 хвилин, а мінімум 6 годин для бажаного результату. Ще краще, якщо вона зможе просочитись маринадом протягом доби. Ретельно обмажте тушку або шматки курячого м’яса маринадом та сховайте у холодильник.

Маринуйте розсолом від солінь

Консервовані помідори та огірки з’їли, а розсіл залишився? Не слід його виливати або залишати на випадок можливого похмілля: додайте розсіл у маринад. Ця кисло-солона рідина чудово впорається із завданням зробити м’ясо м’яким, соковитим та ароматним.

Курка у маринаді

Запікайте курку з овочами

Якщо ви готуєте цілу курку в духовці, додайте до неї нарізані овочі. Тушку курки можна фарширувати сумішшю з броколі, стручкової квасолі, кабачків, болгарських перців і цвітної капусти. Або ж просто викласти нарізані овочі поряд з куркою: завдяки соку, який буде виділятися з овочів, курка не засохне, а також просочиться їх ароматом.

Смажте курку у пергаменті

Пергамент ідеально підходить для смаження курячого філе: м’ясо приготується рівномірно, не пригорить і буде м’яким та соковитим. Відбийте філе, змажте рослинною олією та спеціями, обгорніть кожний шматок одним шаром паперу для випічки. Смажте філе у папері з обох боків до готовності.

Приготування курки у пергаменті

Тушкуйте курку в вині

Вином складно зіпсувати страву: воно покращує смак інших інгредієнтів, роблячи їх м’якшими та додаючи фруктові нотки з легкою гірчинкою. Для приготування тушкованої курки краще використовувати біле сухе вино. Додайте трохи на дно посуду, у якому готуєте курку, або змішайте з овочами, які доповнюють м’ясо.

Нарізайте м’ясо поперек волокон

Якщо по рецепту вам необхідно нарізати м’ясо, використовуйте гострий ніж і нарізайте поперек волокон. Таким чином ви розриваєте жорсткі м’язові волокна, позаяк м’ясо не буде гумовим.

Нарізана куряча грудинка

Додайте індійські спеції тандурі для гостроти

Суміш спецій тандурі - це ідеальні прянощі для курячих страв з вогником. У цієї індійської суміші складний склад, але всі інгредієнти чудово доповнюють м’яке куряче м’ясо. Цю суміш можна зробити самостійно, подрібнивши та змішавши у рівних пропорціях коріандр, кмин, чорний і каєнський перець, сіль, куркуму, імбир і паприку.

Готуйте курку в духовці

Якщо ви полюбляєте смажити курку, щоб отримати хрустку скоринку, спробуйте досягти цього результату в духовці. Приготуйте пряну панірувальну суміш, змішавши подрібнені у крихту крекери та сир. Обмакніть м’ясо в суміш збитих яєць та обваляйте у паніровці, потім викладіть на деко та відправте у розігріту духовку.

Курка з овочами

Перегортайте курку під час запікання

Під час тривалого запікання м’яса всі його соки накопичуються у нижній частині. Щоб страва була рівномірно приготована та соковита, перегортайте м’ясо хоча б раз під час запікання. Якщо ви готуєте тушку в духовці, покладіть її спочатку на деко спиною догори і перегорніть через годину.

Додайте цитрусові

Невеликі шматочки лимону, апельсину, грейпфруту або лайму прикрасять смак тушкованої або запеченої курки. Якщо ви запікаєте курку цілою, надріжте шкірку по всій поверхні тушки і вкладіть у кожну кишеньку тонкі  скибочки апельсину. Також можна використовувати сік з цитрусових, додавши його у сотейник або поливши курку у духовці.

Дайте курці відпочити перед подачею

Готова страва з курки повинна полежати хоча б 15 хвилин перед тим, як її подадуть до столу. Не слід одразу розрізати цілу курку на шматочки: так вона швидко втратить свої соки.

Запечена курка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.