Яка різниця між дитячою питною водою і звичайною?

Дорослі часто купують дитячу воду не тільки для дітей, а й для себе, надіючись, що така вода має вищу якість. Чи так це насправді? У чому її особливості - і чим вона відрізняється від звичайної води? Давайте розберемося.

Пляшкова вода із маркуванням “дитяча” зустрічається 2 видів: питна вода вищої категорії та мінеральна столова вода. У першому випадку це дійсно продукт дитячого харчування, властивості якого регламентуються нормативними документами. У другому — маркетинговий хід: у даному випадку якість та фізіологічна повноцінність цієї води залишається на совісті виробника.

Мати з дитиною

Яка вода може називатись дитячою відповідно до вимог законодавства? Це вода питна (не мінеральна) вищої категорії якості, що відповідає додатковим критеріям: у ній не допускається використання срібла та діоксиду вуглеводу у якості консервантів. Срібло — тяжкий матеріал, він є малотоксичним для дорослої людини, але, враховуючи особливу чутливість маленьких дітей до хімічних речовин, у дитячій воді використання солей срібла у якості консерванту заборонено. Діоксид вуглеводу, у свою чергу, подразнює ніжні стінки шлунку. Вміст фторид-іону у дитячій воді повинно бути у межах 0,6-1,0 мг/л (для звичайної води вищої категорії допускається до 1,5 мг/л). Надлишок фтору може стати причиною для розвитку флюорозу — ураження зубів і кісток — тому у дитячій воді його вміст є зниженим.

Дитяча вода повинна пройти державну реєстрацію як продукт дитячого харчування (відомості про це можна знайти у загальнодоступному реєстрі свідоцтв про реєстрація в інтернеті). Така вода характеризується більш високими вимогами безпеки та оптимальними показниками фізіологічної повноцінності мінерального складу, тому вона зазвичай проходить додаткове очищення та збагачується необхідними мінералами (кальцієм, магнієм, фтором) до рівня нормативів фізіологічної повноцінності мінерального складу (деколи зустрічається і природна вода, яка відповідає усім вимогам до дитячої води).

Дитяча вода у рляшках

На жаль, майже половина дитячої води не відповідає підвищеним вимогам, які ставляться саме до дитячої води. Хоча вимогам безпеки на рівні води питної першої категорії якості вона зазвичай відповідає, і в цілому її якість є вищою, якщо порівнювати зі звичайною водою для дорослих споживачів.

Друга проблема — присутність на ринку псевдо дитячої води із кольоровими картинками та мультперсонажами на етикетці, яка сприймається споживачами як дитяча, але за своїми властивостями не відповідає вимогам до дитячої води. Якщо уважно прочитати інформацію у маркуванні, то там ми не знайдемо прямої вказівки на те, що це вода питна вищої категорії і вона призначена для дитячого харчування.

Пляшки з водою

Більше про воду читайте тут - http://harchi.info/articles/voda.

А про дитяче харчування розкаже стаття - http://harchi.info/articles/dytyache-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.