Якщо їсти гранат, старість ще довго не постукає у двері

Кожного року 26 жовтня в Азербайджані відмічається свято гранату. Закінчується збір його урожаю, і країна щедро святкує цю подію. Проводяться виставки і ярмарки, люди хвастаються своїм врожаєм та дегустують різноманітні наїдки із гранату: вино, сік, варення, тощо.

Гранат плід гранатового дерева округлої форми та насиченого червоного кольору. У перекладі із латинської слово “granatus” означає “насіннєвий”. Плід складається із багатьох зерен, відділених одне від одного тонкою мембраною. У одному фрукті може міститись до 700 насінин.

У природі є більше 10 сортів гранату. Плоди відрізняються за смаком та кольором. Але усі види фруктів однаково багаті на вітаміни і мінерали.

Гранат

Гранат забезпечує організм поживними речовинами

У фрукті міститься близько 15 амінокислот, 5 із котрих є незамінними. Також, гранат багатий на вітаміни К, С, В9 та В6, а, також, мінерали, такі як калій, мідь і фосфор. При цьому гранат є низькокалорійним плодом. У 100 г фрукту міститься усього 72 ккал.

У 100 г гранату мітиться наступна кількість поживних речовин:

Гранат зміцнює здоров'я серця

У гранаті міститься пунікалагін (Punicalagin). Ця речовина нейтралізує вільні радикали та підвищує антиоксидантний статус. Потрапляючи в організм, вона позитивно впливає на серце.

За даними медиків, пунікалагін та інші антиоксиданти, що містяться у гранаті, зміцнюють стінки судин та знижують рівень “поганого” холестерину. Це попереджує утворення атеросклеротичних бляшок. Так, в одному із досліджень хворим зі стенозом сонної артерії протягом 3 років пропонувалось випивати по 30 мл гранатового соку щодня. Внаслідок чого було виявлено, що ризик утворення атеросклеротичних бляшок в учасників експерименту знизився на 30%.

Гранат на дереві

Гранат попереджує розвиток артрозів

Артроз — найпоширеніше захворювання судин. За статистикою, ним страждає більше 10% населення Землі. Артроз характеризується запаленням та болючістю рухів.

Гранат багатий на вітамін К, який відіграє важливу роль в обміні речовин у кістках та сполучних тканинах. Зокрема, мінерал приймає активну участь у засвоєнні кальцію. А наукові дослідження Медичної школи Північного резервного університету Кейза, у свою чергу, показали: гранат сповільнює деформацію хрящових тканин, що приводять до остеоартрозу. Сік плоду багатий на фітонутрієнти, які знімають запалення та зменшують набряки хрящових тканин.

Гранат піклується про зуби

Гранатовий сік сприяє видаленню зубного нальоту. Окрім того, фрукт володіє протимікробними та противірусними властивостями і очищує порожнину рота від бактерій. Завдяки цьому знижується ризик виникнення хвороб ясен.

Гранатовий сік

Гранат захищає від раку

У гранатовому соці містяться речовини, які перешкоджають синтезу естрогену та блокують ріст злоякісних новоутворень, - еллаготаніни. Згідно із дослідженням, опублікованим у журналі Американської асоціації досліджень раку, регулярне споживання плоду у декілька разів знижує ризик раку молочної залози.

Вчені вивчають, також, вплив екстракту гранату на рак простати. Завдяки високому вмісту антиокислюючих та протизапальних речовин гранатовий сік сповільнює ріст ракових клітин. Окрім того, існують підстави вважати, що він сповільнює розвиток легеневих онкологій, що дозволяє більш ефективно боротися із захворюванням.

Гранат підвищує імунітет

У 100 г гранату міститься 21% добової потреби вітаміну С. Як вже було сказано, плід володіє потужними антибактеріальними властивостями. Гранат активізує імунну систему організму, захищаючи його від вірусів.

Вважається, що достатньо з'їсти усього четвертинку фрукту, щоб зміцнити імунітет.

Гранатове желе

Гранат покращує травлення

Харчові волокна — елементи, які не засвоюються організмом, але забезпечують видалення із кишечнику усього переробленого. Вони вважаються “двигуном” здорового травлення. Харчові волокна містяться у злаках, а, також, деяких фруктах, у тому числі і гранаті. Якщо з'їсти усього 100 г плоду, можна отримати 16% від добової потреби харчових волокон — що матиме не останнє значення для травлення.

Окрім того, гранатовий сік стимулює апетит і відмінно втамовує спрагу.

Гранат сприяє загоєнню шрамів

Олія зерен гранату покращує регенерацію клітин епідермісу, а, також, прискорює загоєння ран. Вона впливає на фібробласти — клітини, що відповідають за колаген та еластин, а, також, за синтез міжклітинної речовини. Окрім того, екстракт гранату добре відновлює шкіру після сонячних опіків.

Гранат підвищує гемоглобін

Гемоглобін — залізовмісний білок, що забезпечує транспортування кисню до тканин організму. Нормальний рівень гемоглобіну у крові у чоловіків — 130-160 г/л, у жінок — 120-150 г/л. Якщо цей рівень є нижчим, людина відчуває нудоту, запаморочення, слабкість.

Гранат підвищує рівень гемоглобіну у крові. Гранатовий сік часто виписується при анемії, по півсклянки на добу за пів години до їжі.

Гранат

Гранат попереджує випадіння волосся

Однією із причин втрати волосся є залізодефіцитна анемія, тобто порушення синтезу гемоглобіну через дефіцит заліза. Зі зниженням рівня гемоглобіну у крові клітини організму відчувають кисневе голодування. Першими нестачу кисню відчувають волосся та нігті.

Регулярне споживання гранату не тільки нормалізує рівень гемоглобіну, але і зміцнює волосяні цибулини. Це попереджує випадіння волосся та надає їм здорового блиску.

Гранат корисний при цукровому діабеті

На відміну від інших солодких соків, гранатовий сік можна споживати при діабеті (звісно, у помірній кількості). Він не шкідливий, а, навіть, корисний. Так, гранатовий сік володіє сечогінною дією, що сприяє зменшенню набряків, які часто зустрічаються у діабетиків на ранніх стадіях хвороби.

Окрім того, діабет нерідко приводить до урологічних ускладнень. Для усунення неприємних відчуттів при інфекціях сечового міхура застосовується розбавлений гранатовий сік із медом.

Однак, людям із порушеним обміном речовин не варто пити покупний гранатовий сік, оскільки виробники дуже часто підсолоджуть його. Безпечнішим та кориснішим є свіжий сік, розбавлений водою, або ж просто фрукт.

Гранатове варення

Гранат зберігає молодість

Відповідно дослідженню 2006 року, гранат зупиняє розвиток хвороби Альцгеймера. Це відбувається за рахунок високого вмісту у плоді антиоксидантів пунікалагінів. До аналогічного висновку пізніше прийшли і вчені Університету Хаддерсфілда (University of Huddersfield). Концентрований сік гранату на 3,4% складається із пунікалагіна, який, у свою чергу, зменшує запальні процеси у головному мозку і сповільнює вікові деменції.

Окрім того, екстракт гранату нерідко застосовується у медицині як anti-age добавка. Він сповільнює старіння шкіри, зменшує кількість зморшок та попереджує утворенню вікових пігментних плям.

Як вибрати гранат

Перед тим, як бігти купувати гранат до магазину, прочитайте наступні поради.

Фрукт повинен бути тяжким — тяжчим, ніж на вигляд. Вага плоду говорить про його соковитість. Шкірка повинна бути сухою, без плям та вм'ятин. Добре, якщо через неї відчуваються зерна.

Проте не піддавайтесь хибній думці, що чим червонішим є гранат, тим він солодший. Колір фрукту залежить від сорту, а не ступені стиглості. Краще орієнтуватись на хвостик (місце, де була квітка) — там не повинно бути нічого зеленого.

Гранат — смачний і гарний фрукт. Із нього готують різні страви (від салатів до десертів), а із гранатового соку роблять різноманітні соуси та напої. І головне — гранат є дуже корисним.

Як кажуть, якщо регулярно їсти гранат, то серце працюватиме як годинник, а старість ще довго не постукає у двері.

Гранатове дерево



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.