Що готують на Великдень

Великдень є найрадіснішим з усіх християнських свят, оскільки ця релігійна подія символізує перемогу життя над смертю, пробудження природи та початок нового життя.

Святкування Воскресіння Христового проходить у всьому світі дуже пишно, зі святковою ходою у США та Італії, і, звісно, багатими на різноманітні наїдки святковими столами у всьому світі.

Після тривалого утримання під час Великого посту до столу готують багато різних страв. У цей день ходять у гості до рідних та приймають гостей у себе, святковий стіл повинен бути пишним. Символами Великодня є яйця, циплята, зайчики, гнізда, зелень і квіти. Ці елементи можна використовувати для прикрашання столу та дому.

У кожній країні прийнято частувати і частуватися різними традиційними смаколиками, але майже ніде не обходиться без великоднього хліба (який символізує воскресіння Христа) і фарбованих яєць (у багатьох західних країнах вони замінені на шоколадні), які ототожнюють життя і відродження. Великодній хліб у різних куточках світу має різну назву: у Болгарії - козунак, українці та молдовани називають його паскою, в Італії - пане паскуале, втім, переважно у всіх випадках його основою слугує дріжджове тісто, здобрене маслом, яйцями, сухофруктами, горіхами, тощо. За християнським звичаєм паски пекли у Страсну П’ятницю, а у ніч з суботи на неділю освячували їх у церкві.

Великодні яйця

Пишний святковий стіл

Якщо ви хочете у всьому дотримуватись традицій, то доведеться добряче попрацювати, оскільки звичаї наказують приготувати у цей день до святкового столу 40 наїдків, що символізують 40 днів посту. Звісно, сьогодні навряд хтось дотримується цього правила, але у кожному домі підготовка до свята починається завчасно. У будинку проводиться генеральне прибирання, а з четверга починається приготування святкових наїдків. Спочатку фарбують яйця, до цього можна долучити і дітей, їм буде цікаво, а в п’ятницю печуть паски.

Ритуальні елементи святкового столу

До ритуальних наїдків, без яких не обійтися на святковому столі, належать паска, сирна паска і фарбовані яйця.

Сирна паска, яка є нічим іншим як спресованою у формі піраміди сирною масою з вершками або сметаною, є корисною для дітей і її можна приготувати без випічки, що заощадить час. Втім, сирну паску можна запекти або приготувати заварним способом. Цей вид паски символізує Голгофу.

Яйця фарбувати краще всього натуральними барвниками: цибулевим лушпинням, очистками овочів або відварами трав.

Паска

Що ще подати до столу на Великдень

Інші святкові страви пов’язані не стільки з релігійними звичаями, як з характерними для сезону продуктами і кулінарними традиціями регіону чи родини. Багато родин мають власне традиційне святкове меню, яке час від часу поповнюється новими стравами.

Окрім традиційних наїдків, після тривалого утримання від м’яса, подають різні страви, приготовані з нього, наприклад, холодець, шинку, домашню ковбасу, м’ясний рулет, бігос, різні страви з курятини, тощо.

Холодець - це своєрідний символ слов’янського святкового столу, його можна приготувати із декількох видів м’яса. Звісно, не обійтися святковому столу і без салатів та овочів, свіжих чи маринованих.

Гарячі страви

Стіл до Великодня ніколи не мав багато гарячих страв, оскільки напередодні свята усі, в тому числі і господиня, ходили до церкви на нічну службу, тобто святкові страви готувалися наперед. Під час Великодня господиня повинна веселитися і відпочивати разом зі своїми близькими, тому накривали стіл переважно з холодних страв: салатів, закусок, пирогів, риби, тощо.

Жирні страви з м’яса перед подачею потрібно розігрівати, тоді як м’ясний рулет, наприклад, можна їсти холодним.

Пити бажано тільки червоне вино, оскільки міцні напої не дуже пасують Великодню.

Великодній хліб

Які традиційні страви подають до Великодня в інших країнах

  • У Австралії традиційне Великоднє меню складається зі смажених овочів та м’яса, а на десерт подають торт із безе з фруктами: ківі, апельсини, ягоди. Снідають теплими солодкими булочками.

  • У Болгарії на Великдень їдять м’ясо барана, приготоване з рисом або запечене у духовці чи на вертелі, подають його з різноманітними гарнірами і зеленим салатом. Звісно, не обходиться без фарбованих яєць і козунака (обрядовий хліб).

  • Французи на Великдень їдять смажене ципля, а на десерт шоколадні тістечка.

  • У Греції у святкову неділю сідають за стіл з печеним ягням та червоним вином.

  • Варена шинка є обов’язковим атрибутом угорського святкового столу у цей день. Угорці носять святити її до церкви у кошику, накритому гарним рушником.

  • У Великобританії їдять на Великдень рибу або баранця та ароматні булочки з родзинками, із зображенням хреста на них.

  • У Польщі традиційно на свято прийнято пекти баби із дріжджового тіста з солодкою начинкою та мазурики - пісочні пироги, прикрашені квітами з крему, шоколадними гілочками і цукровими яєчками. Їдять ковбасу і холодне м’ясо, до яких подається буряк з хріном.

  • У Німеччині основна страва на святковому столі - запечена риба, на десерт подають печиво різноманітної форми.

  • Італійське меню до Великодня складається із баранини з артишоками, соленого пирога з яйцями та сиром, салату з перцю, оливок та помідорів, а також коломби - аналогу нашої паски, але з мигдалем, лимонним ароматом та часто глазур’ю зверху.

  • У Ісландії на Великдень пригощаються запеченими овочами з рисом та бараниною, а на десерт ласують двоколірним печивом.

Великодні булочки

Незалежно від того, як готуються до цього світлого свята, християни по всьому світу на Великдень збираються за святковим столом і прославляють життя. Великдень - це рідні люди навколо, веселощі, сміх, кольорові яйця, паска і яскраве святкування, що вселяє надію на перемогу добра над злом.

Фарбування яєць



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Вау


Вхід на сайт

Прославляють Христа, а не життя ))