Чи існує дієта, корисна для всіх

Нещодавно результати чергового дослідження показали, що яйця шкідливі для здоров’я. А ще ж недавно їх вважали безгрішним джерелом білка. Чудовий приклад божевільного маятника, у стилі якого рухається дієтологія. Вчора у всьому були винні кава, жир, цукор, а потім з’ясувалось, що м’ясо і молоко є набагато гіршими. Очевидно, істина десь поряд, але надзвичайно невловима.

Є підозра, що завдання дієтолога у наш час полягає не в тому, щоб визначити, може той чи інший продукт бути хорошим / поганим для всіх, а швидше як даний продукт впливає на конкретну людину. А що ж думає про це сучасна наука?

Корисна і шкідлива їжа

Чи існує універсальна дієта, корисна для всіх

У новій книзі Deep Medicine: How Artificial Intelligence Can Make Healthcare Human Again американський кардіолог, генетик, доктор медицини, директор Скриппсовського інституту трансляційної науки Ерік Тополь розкриває футуристичні експерименти в області харчування, у яких приймав участь сам. Що, загалом, вражає.

Завдання дослідження, яке описується в книзі, полягало у пошуку відповіді на питання: чи є сенс в універсальних дієтах? До з’ясування істини вчені залучили не тільки технічні потужності сучасних лабораторій, а й штучний інтелект - систему алгоритмів, засновану на машинному навчанні.

Книга Deep Medicine

2 тижнів дослідники вимірювали показники доктора Тополя: об’єми та якість споживаної їжі, рівень глюкози в крові, тривалість і якість сну, фізичне навантаження та діяльність мікробіома. Потім дані фільтрувалися за допомогою штучного інтелекту, видаючи персоналізований атестат для продуктів, базуючись на їх взаємодії з організмом та способом життя. На подив вчених, а зокрема самого Тополя, найвищі бали отримали зовсім несподівані продукти на кшталт чізкейку та ковбаси, у той час як загальновизнані вівсянка, фрукти, овочі та вегетаріанські бургери заслужили тільки середній бал.

Протягом довгих років вчені з’ясовували, чому одні і ті ж продукти, споживані в однакових об’ємах в однаковий час, провокують абсолютно різні відгуки (наприклад, рівень викиду глюкози або тригліцеридів) в кожному організмі. Штучний інтелект дозволив вивчити тему глибше, фільтруючи величезний об’єм даних - розумні розробки аналізують не лише дані обстежень для діагностики пацієнта, а й всім відомі інформаційні ресурси.

Виходить, єдиний принцип здорового харчування в тому, що універсальної дієти не існує. І оскільки не буває продуктів, правильних для всіх, значить, немає причин вірити у категоричність відповіді на питання про те, чи корисні яйця.

Чізкейк

Якщо немає універсальних правил харчування, як визначити індивідуально-здорове меню

У своїй книзі доктор Тополь не раз повторює, що ідея про універсальну дієту є просто смішною. Хоча інформаційне поле навколо переповнене рекомендаціями про правильне меню і модні програми для схуднення, що підійдуть всім.

Цікаво, що асортимент продуктів, рекомендований штучним інтелектом згідно з результатами дослідження, може не співпадати з вибором, який ми звикли вважати здоровим. Наприклад, доктор Тополь, запеклий вегетаріанець з 40-річним стажем (а також, кардіолог і на додачу алергік), дізнався, що легкі салати та сочевичні бургери не так тішать його організм, як свинячі ковбаски, а калорійний солодкий чізкейк засвоюється краще, ніж печений гарбуз або знежирений йогурт.

Звісно, довіритися вибору штучного інтелекту непросто, до майбутнього потрібно адаптуватися. Протягом років ми покладалися на рекомендації освічених спеціалістів, а не розумних машин. Ще зовсім недавно людство не мало допомоги штучного інтелекту, портативних глюкометрів і поняття не мало про кишечний мікробіом. Але спокуса отримати супертехнологічну рекомендацію “що їсти, а що не їсти” переможе однозначно - всі хочуть здоров’я і бути в тренді.

Здорова їжа

Як у майбутньому зміниться робота дієтологів

Як обіцяє доктор Тополь, вже найближчим часом із завданням підбору індивідуальної дієти буде справлятися штучний інтелект. Очікується, що в майбутньому штучний інтелект звільнить людство від вирішення рутинних завдань у багатьох сферах.

Тільки уявіть, ми будемо замовляти індивідуальні дієти в медичних центрах, оснащених найновішими технологіями для розпізнавання персональних вподобань і підтримки ідеального метаболізму. Точні рекомендації щодо харчування попередять розвиток діабету, гормональних, серцевих захворювань, інсультів і взагалі продовжать життя. Приємна новина для всіх, хто хоче, щоб їжа приносила лише користь. А із задоволеннями якось розберемося.

Штучний інтелект

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.