Найефективніші дієти за версією вчених

На сайті Національного інституту серця, легень і крові (NHLBI) опубліковано доповідь експертів з U.S. News and World Report, у ньому вчені склали список найбільш ефективних дієт. Давайте більше дізнаємося про лідерів рейтингу.

Овочі на ринку

Дієта DASH (Система харчування для гіпертоніків)

Перше місце у списку поділили 2 дієти: популярна у США DASH (для гіпертоніків) і середземноморська. Основний принцип дієти DASH полягає у зниженні або повній відмові від солі, продуктів з високим вмістом насичених жирів і цукру. Основна мета такої системи харчування - зниження кров’яного тиску та рівня холестерину. Дієтологи запевняють, що DASH працює краще, ніж багато лікарських препаратів від гіпертонії, до того ж вона сприяє зниженню ваги.

Сніданок за системою харчування DASH

Середземноморська дієта

Ще один лідер рейтингу - середземноморська дієта. В основі такої системи харчування складні вуглеводи (булгур, коричневий рис, паста з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб), овочі та фрукти, оливкова олія, горіхи, риба, м’ясо птиці (в обмежених кількостях). Дієта не виключає з раціону червоне м’ясо і солодощі, але необхідно споживати ці продукти в обмеженій кількості. Таке харчування допомагає знизити вагу, покращити роботу серця та мозку, попередити розвиток діабету і навіть уникнути онкологічних захворювань.

Тарілка з оливками, хумусом, пітою і салатом

Гнучка вегетаріанська дієта

Прихильники гнучкої вегетаріанської дієти, за даними вчених, важать на 15% менше прихильників м’яса, менш вразливі до інфарктів, діабету та раку, а також живуть в середньому на 3,6 років довше. Дана система харчування закликає до відмови від м’яса, але допускає виключення, якщо все ж таки дуже хочеться (важливо прислуховуватись до потреб організму).

Тост з авокадо і яйцем

Дієта “Спостерігачів за вагою” (Weight Watchers)

Дієта була відома у вузьких колах у 1961 році, коли домогосподарка з пишними формами Джейн Нідеч з Нью-Джерсі почала влаштовувати домашні посиденьки з подружками тієї ж комплекції і обговорювати боротьбу з зайвою вагою. Поступово винахідлива Джейн розробила спеціальну систему харчування, комплекс фізичних навантажень і систему балів-заохочень. Відділення “спостерігачів за вагою” стрімко почали відкриватися у різних містах Америки, а потім і по всьому світу. Дієта не потребує кардинальної зміни харчових звичок та забезпечує потужною психологічною підтримкою. Основні принципи дієти: щодня записувати все, що було з’їдено, пити не менше 8 склянок рідини кожного дня, приймати мультивітаміни, з’їдати не менше 5 різних овочів та фруктів, регулярно займатися фізичною активністю, дотримуватися програми харчування (підбирається індивідуально).

Жінка їсть тост зяйцем пашот

Інтуітивне харчування

Якщо відповідально підходити до набору продуктів і харчуватись збалансовано, то ризик зірватися з дієти набагато менший, ніж при жорстких обмеженнях. Окрім того, інтуітивне харчування позитивно впливає на психічний стан і здоров’я організму в цілому. Основа раціону приблизно така ж, як і в середземноморській дієті, при цьому маленькі слабкості у вигляді десерту або келиху вина не забороняються, якщо ви дійсно вважаєте, що це піде вам на користь.

Овочі та фрукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.