Чим замінити сіль

Що робити, якщо знаєш, що сіль - це біла смерть, але при цьому їсти прісну їжу бажання немає? Правильно! Замінити сіль чимось іншим.

Давайте дізнаємося про продукти, які своїм природним смаком здатні замінити сіль у багатьох стравах.

Сіль

Прянощі і трави

Розмарин і тархун, орегано та кінза, паприка і каррі, чебрець та базилік, кмин і шавлія, коріандр та духмяний перець, часник і цибуля - усе це надає страві аромату та пікантності, за рахунок чого чисто на психологічному рівні страва здається менш прісною.

Прянощі і трави

Сушені овочі

Усі овочі містять хлорид натрію, концентрація якого збільшується у декілька разів, якщо ви вирішите їх висушити. Позаяк, якщо замінити свіжі овочі - моркву, томати, болгарський перець, цибулю та інші - їх сушеними варіантами, можна у декілька разів знизити кількість споживаної солі. До того ж сушіння зберігає всі вітаміни та мікроелементи у плодах, не кажучи вже про те, що сушені овочі зберігаються довше та займають набагато менше місця за свіжі.

Сушені томати

Соєвий соус

Китайці та японці не дарма використовують соєвий соус замість солі, це суттєво продовжує їм життя. Обидві ці нації вважаються довгожителями. А все соєвий соус, багатий на амінокислоти. Ці амінокислоти допомагають сильніше відчувати солоний смак, зменшуючи кількість солі у декілька разів: у супах - на чверть, у салатах - майже вдвічі, а у їжі, яка готується на пательні - приблизно на третину.

Соєвий соус

Оцет і лимонний сік

Головний кулінарний лайфхак усіх кухарів полягає в тому, що нестачу солі завжди можна компенсувати кислим смаком. Кислинка надає страв пікантності та прибирає прісність. Додайте у салат, суп або гарячу страву лимонний сік, і недосолу ніхто не помітить. Те ж саме стосується і риби, тандем будь-якої риби з лимонним соком не дарма вважається найбільш вдалим у кулінарії. Також кислинку страві можна надати за допомогою оцту - звичайного, яблучного, винного, рисового, бальзамічного чи будь-якого іншого.

Лимонний сік

Морська капуста

Так-так, це не жарт. Водорості ламінарії від природи мають солонуватий присмак - не дарма ж вони ростуть у морі з солоною водою. Калорійність у морської капусти мінімальна, тому вона чудово підходить навіть для тих, хто сидить на дієті. Не кажучи вже про те, що морська капуста - справжній суперфуд, у ній містяться майже всі вітаміни світу і багато корисних мікроелементів, насамперед йод. А так, якщо вам не подобається смак свіжої морської капусти, можна додавати у їжу сушену. У супермаркетах та інтернет-магазинах продається готовий порошок з ламінарії, а в аптеках можна купити сушене листя морської капусти та подрібнити його вдома у блендері.

Морська капуста



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.