Чим замінити цукор

Сучасна індустрія дієтичного харчування точно знає імя свого ворога номер один — цукор. Посперечатися з солодким у анти-рейтингу всіх, хто худне, може хіба що випічка. Чому ми боїмося цукру і чи можна знайти йому не менш солодку, але більш корисну заміну?

Не варто звинувачувати цукор у всіх недоліках вашої фігури — він виконує життєво важливі функції в організмі. Мозку та клітинам крові дорослої людини необхідно близько 140 г глюкози на добу — це основне джерело енергії, брати сили з жирів або білків їм не приписано. Проблема повязана з його надлишком: більша частина того, що ми їмо (навіть, інколи, на смак зовсім не солодкого), збагачується додатково, так, що у сумі ми отримуємо цукрове передозування, навіть не підозрюючи про це. Надмірне споживання цього інгредієнту може привести до цілого букету захворювань: від діабету та високого тиску крові до ненависної зайвої ваги. Що можна зробити, щоб попередити це? Перш за все уважно читати етикетки на продуктах, які ми споживаємо, і точно знати кількість цукру, яку вони містять. По-друге, шукати замінники цукру, які дозволяють нам значно знизити його споживання без шкоди для власного смаку. До вашої уваги оптимальна альтернатива.

 Цукор

Мед

Не так давно відділ науки телеканалу ВВС провів власне розслідування та представив у спеціальному цукровому випуску натуральні продукти, які можна взяти на заміну традиційній “білій отруті”, а тим самим частково позбавити себе від проблеми зайвої ваги. Продукт номер один для альтернативних солодкоїжок — звісно, мед. Він на 80% складається з натуральних підсолоджувачів, на 18% — води і на 2% з вітамінів, мінералів і протеїнів. Фруктоза і глюкоза формують у середньому 70% солодкої речовини у меді та відповідають за те, буде він темним або світлим. У той час як 100 г звичайного білого цукру (розсипчастого або шматками) містить 400 ккал та 100 г вуглеводів, у меді ці показники знижені до 300 та 80 відповідно. Різниця ще у тому, що мед володіє антибактеріальними властивостями, відомими уже 5000 років. Під час приготування страв старайтесь замінювати хоча б 50% цукру на мед, зокрема це стосується напоїв.

 Мед

Нектар агави

Агава — це натуральний підсолоджувач, який походить від однойменного виду рослин, що ростуть у Мексиці і схожі на алое, і складається в основному з глюкози та фруктози. Сироп агави у 1,5 рази солодший, ніж традиційний цукор, і має консистенцію меду. Ще ацтеки вважали агаву подарунком небес та використовували її сік для ароматизації їжі. Унікальний вуглеводний склад нектару разом з низьким глікемічним індексом вивів його у число провідних цукрозамінників у західній півкулі. Агава набагато повільніше засвоюєтсья організмом і не провокує різкий стрибок рівня цукру у крові. Є у сиропу і свої противники, що вважають його концентратом, у якому відсутні багато поживних речовин, присутніх у рослині першочергово. До того ж по калорійності він не поступається тому ж цукру.

 Нектар агави

Фрукти

Свіжа альтернатива еклерам або шматочку торта “Наполеон” — груша, апельсин або яблуко. Вони містять корисну клітковину, яка дозволяє знизити апетит, а також білки, вітаміни та мінерали. Девід Гіллепсі, автор книги “Солодка отрута” радить їсти фрукти у першій половині дня і тільки у сирому вигляді, а не у форматі соків наприлад. На одну невелику склянку соку у 200 мл йде близько 5 великих яблук. Ви могли би зїсти таку кількість плодів за один раз? Це величезне навантаження на травлення, особливо якщо за цією склянкою буде слідувати обід або вечеря.

 Фрукти

Мятна вода

Якщо ви все ж мрієте не замінювати цукор, а навідріз відмовитись від солодощів — використовуйте невелику “обманку” для організму: мяту, мятну воду або, врешті решт, зелений чай з мятою. Ця рослина регулює природний потяг до солодкого, чудово втамовує голод та залишає сильний післясмак — у наступні пару годин уся несолодка їжа буде здаватись набагато смачнішою.

 М’ятна вода

Кохання 

На початку нульових психотерапевт Дорі Вертью випустила відомий бестселлер “Дієта йо-йо”. Основна думка поважного дослідника розладів травлення така: усі людські смаки та нестримний потяг до тих чи інших продуктів обумовлені нашими почуттями та емоціями. Наприклад, любов до солодкого ніщо інше, як бажання втекти від відповідальності. Виконуйте усі отримані вами важливі справи і ви будете здивовані, як число десертів у раціоні скоротиться. Потягнуло на морозиво? У вас говорить почуття провини. Особлива місія і у шоколаду — він займає у душі нішу кохання, викликаючи приток ендорфінів, які окриляють. Не дарма стан закоханості називають найкращою дієтою: у обіймах дорогої людини зовсім не задумуєшся про солодощі.

 Сердечко на цукрі

А чому нам так часто хочеться солодкого розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/solodke-vid-nudgy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.