Догляд за бджолами в період закінчення медозбору

Починаючи з 20-х чисел серпня, пасічникам необхідно поступово готувати бджіл до зими. 

Потрібно розглянути стан бджолиної сім’ї на 24-25 серпня – якщо вона сильна і здорова, значить, перезимує добре. На цю пору повинен бути відібраний мед, попередньо сформоване зимове гніздо і туди поставлені смужки проти кліща. Після відбирання меду бджолам повинна залишитися достатня кількість. Окрім того, їх потрібно постійно підгодовувати сиропом, оскільки матка ще повинна збільшувати яйцекладку, щоб зимувало більше бджіл, тоді більша ймовірність, що вони виживуть. Протягом 3 тижнів після цього потрібно проводити стимулююче підгодовування для нарощування розплоду, закінчуючи його не пізніше середини вересня. Після припинення підгодовування бджоли перестають нарощувати розплід.

На зиму бажано готувати бджолині сім’ї за розміром 6-7 вуличок і по можливості однакової сили. Для цього ще у травні потрібно формувати відводки від кращих сімей, від яких треба вивести якісних маток. Кращі відводки стануть основою для формування нових сімей замість відбракованих, слабші можуть використовуватись для підсилення сімей, що йдуть на зиму, і приєднувати їх бажано якраз під час закінчення стимулюючого підгодовування. У вересні треба поставити на льоток перегородку від мишей, а в кінці жовтня – позабирати з гнізд смужки від кліщів і окропити бджіл рідиною проти них. 

Пасічники

Можна об’єднувати сім’ї також пізньої осені, коли бджоли втрачають матку і вже не можуть вивести нову. 

Під час зимівлі у вулику повинно бути стільки рамок, скільки обсиджують бджоли, інакше вони не зможуть його обігріти і загинуть. У вулик ставлять заставну дошку, тим самим зменшуючи його об’єм. Між заставною дошкою і стінкою вулика ставиться утеплювач. У листопаді бджоли формуються в зимовий клуб.  В нормі вони повинні бути розміщені біля передньої стінки. Навіть узимку у вулику має бути нормальна вентиляція. Але при цьому його потрібно утеплити. Є пасіки, на яких бджоли зимують у павільйонах. 

Потрібно простежити за тим, щоб на кожній вуличці була достатня кількість меду. Коли великі морози, бджоли майже не рухаються, з тієї причини можуть загинути з голоду, якщо на їхній вуличці мед закінчився, хоч на сусідніх він ще є. Під час відлиг можна перевіряти хід зимівлі. 

Пасіка

У бджіл десь у лютому з’являється розплід, витрати корму зростають. Треба їх підгодовувати: тістоподібна підгодівля – приготовані певним способом коржі з меду та цукрової пудри кладуть у поліетиленові пакети з отворами на верхні бруски рамок вулика

Рідка підгодівля цукровим сиропом викликає у бджіл ілюзію медозбору. Це може спонукати до вильоту – якщо холодно, вони гинуть поза вуликом. Густі суміші вони забирають у міру потреби. Також рідкі суміші можуть викликати в них пронос. 

Щоправда, бджоли й так вилітають на короткий час узимку під час відлиги, якщо температура не нижча 14 градусів. У цей період пасічники розкидують по залишках снігу навколо вуликів солому, щоб вони не гинули, сідаючи на сніг. 

Пасічник біля соняшникового поля

До весни деякі пасічники залишають запечатані соти з торішнім медом і ставлять за перегородку, перед тим їх розпечатавши. Це заміняє підгодівлю, бджоли будуть перелазити туди по мед, це створить ілюзію взятку і збільшить кількість розплоду, хоч і не настільки, як під час підгодовування рідким сиропом, який бджоли, очевидно, розцінюють як нектар.

Узимку можна спровокувати матку до червління. Це буде добре в тому випадку, якщо весна розпочнеться рано. Але можна й не вгадати, і якщо настане похолодання, бджоли загинуть або ж доведеться їх знову підгодовувати. Так само небажано стримувати червління матки в лютому – багато вона не відкладе. 

Ранньою весною ріст сімей уповільнюється, але з приходом тепла матка поступово починає червити. Кількість старих бджіл,що пережили зиму, зменшується. Чим сильніша сім’я навесні, тим швидше вона розвивається - в сильних сім’ях бджоли живуть приблизно на тиждень довше, а також підтримується оптимальна температура у вулику. З осені можна формувати тимчасові допоміжні сім’ї, розплід і бджіл яких використовують для підсилення малосильних сімей, або ж об’єднати дві слабкі сім’ї. 

Бджола у соняшнику

Під час весняних похолодань бджолам краще давати тверді цукрово-білкові суміші із вмістом пилку не менше 10%. Потрібні два види суміші, оскільки молоді бджоли їдять пилок, а старі – тільки мед. Якщо давати рідку суміш, кількість розплоду збільшується, оскільки бджоли розцінюють це як взяток. Треба ще враховувати, яке може бути потім літо. В кожному конкретному випадку треба вирішувати, як загодовувати. 

Якщо навесні ще холодно, порожні рамки у вулику можна замінити на рамки з медом, а не ставити за заставну дошку, щоб не збільшувався розплід. Ставити туди рамки можна вже тоді, коли починають цвісти сади.

Під час догляду за бджолами можна брати до уваги різні поради, але оптимального рецепту, як поводитись  в кожній конкретній ситуації, немає. Пасічник може опиратись на попередній власний досвід, запитати когось більш досвідченого або ж діяти без жодного досвіду так, як він вважає за потрібне. З часом він буде менше помилятись під час прийняття рішень.

 Мед



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.