Голодування: користь чи шкода

Велику популярність голодування отримало в результаті відкриття аутофагії та біохакінгу нобелевським лауреатом Йосінорі Осумі. Тепер всі думають, що інтервальне голодування - це обов’язкова відмова від їжі на добу і більше протягом тижня і зниження калорійності. Тим не менш, практика інтервального голодування є набагато ширшою. Переваги зниження калорійності досліджуються досить давно. Наприклад, зниження калорійності харчування до 500-800 ккал на добу на декілька місяців все більше спеціалістів розглядає як альтернативу традиційному лікуванню інсулінорезистентності і цукрового діабету другого типу. Після нормалізації метаболізму калорійність їжі можна поступово збільшувати.

Сервірований стіл

Суть лікувального голодування - у різкому скороченні (тимчасовому скороченні) споживання їжі, а значить, і енергії ззовні. Цей процес також називається рестрикцією (обмеженням) калорій.

Обмеження калорій приводить до збільшення активності теломерази і, відповідно, збільшенню довжини теломер, а також посилює явище клітинної аутофагії. Обидва фактори попереджують процеси старіння та є біологічними механізмами, які працюють проти онкологічних і нейродегенеративних захворювань. Висока активність теломерази асоціюється з більшою тривалістю життя.

Горнятко кави

Завдяки активному утворенню нейротрофічного фактору мозку (BDNF), яке відбувається при голодуванні, запускаючи процес відновлення і появи нових нервових клітин. Пік його активного утворення спостерігається при низькокалорійному харчуванні та заняттях спортом і значно знижується при переїданні.

Дехто досить обгрунтовано дотримується голодування, щоб покращити розумову діяльність і творчі процеси. Під час голодування відбувається розщеплення жирових запасів. При даному процесі вивільняється близько 9 ккал на 1 г жиру, і при достатньому споживанні рідини ви не відчуваєте голод, а навпаки, відчуваєте прилив сил і підвищення працездатності. На цьому базується принцип кетонового палива - напою, який розробили для покращення витривалості в США (всього лиш $99 за 100 мл!). Окрім того, при голодуванні виділяється гормон голоду грелін. Відомо, що ця речовина сприяє регенерації нервових клітин, які приймають участь у процесах пам’яті.

Тарілки

Як визначити, як часто і як довго потрібно голодувати

У наш час поширені різноманітні методики застосування обмеження калорій на практиці. Голодування тривалістю не більше 3 днів допомагає очищенню організму і запуску процесу детоксикації.

Поширена схема 16:8, є ті, хто витримує голодування 24 години і навіть 36. До процесу голодування необхідно підготуватись: обмежити раціон до 1500 ккал на добу, декілька разів на тиждень лягати спати без вечері і снідати не раніше 12 години дня. Після можна збільшувати інтервал між прийомом їжі до 24 годин. При цьому слід споживати чисту воду, оскільки про відмову від рідини не може бути й мови.

Годинник на тарілці

Як підготуватись до голодування

  • Проконсультуйтесь з лікарем перед початком голодування. Пройдіть всі необхідні аналізи, щоб виключити дефіцит речовин і уникнути можливі проблеми.

  • Замініть кофеїновмісні напої у своєму раціоні, відмовтесь від цигарок - це попередить відчуття голоду.

  • Не забувайте про важливість 7-годинного сну, лягайте спати не пізніше 23:00.

  • Відмовтесь від надмірних фізичних навантажень.

Хоча інтервальне голодування пропагандують як спосіб життя, не слід його ідеалізувати. Краще протягом 2-3 тижнів робити перерви на 12-24 години, а 36-годинне голодування провести тільки раз протягом тижня і поступово повертатися до збалансованої дієти. Якщо ви хочете радикально скоротити споживання калорій, пам’ятайте, що на підготовку потрібно 2 тижні і 3 тижні на вихід з цього стану.

Склянка води

Хто не може дотримуватися голодування

Люди із захворюваннями травного тракту, хворі на цукровий діабет 1 типу, вагітні та годуючі мами, люди з розладами харчової поведінки.

Людина

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.