Горіхи - заряд користі у міні-форматі

Корисні властивості горіхів відомі людині здавна, адже вони – цінне джерело рослинного білка, “хороших” жирів та деяких амінокислот. До того ж, всі горішки дуже смачні та приємно хрумтять (і цим покращують споживачеві настрій). У “горіховому” відділі магазину, чи на лотках зі “східними солодощами” від широкого асортименту горішків розбігаються очі, тож настав час хоч трошки впорядкувати цей горіховий хаос, аби легше було робити вибір чи куштувати щось новеньке.

Горіхи

Волоський горіх

Напевне, найбільш споживаний українцями горіх, адже дерево волоського горіху добре росте у наших широтах. За вмістом ненасичених жирних кислот Омега–3 цей горіх стоїть на першому місці серед усіх, саме тому чутки про користь волоського горіху для мозку цілком обґрунтовані.

Має гіркуватий присмак, добре поєднується із яблуками та корицею.

Волоський горіх

Мигдаль

Серед інших горіхів, мигдаль – найбільш лужний, особливо якщо попередньо був замочений протягом кількох годин у воді. Незамінний горіх у вегетеріанській кулінарії – мигдалеве молоко дуже смачне і корисне, та й сам горіх має досить широке застосування у приготуванні всіляких корисних ласощів. Горіх має ніжний, вершковий смак, легкий пряний присмак, суто “мигдалевий”.

Мигдаль

Арахіс

Насправді, арахіс – рослина сімейства бобових, та “в народі” прозвався горіхом. У сирому вигляді арахіс – прекрасне джерело білка, клітковини, мононенасичених жирів, фолієвої кислоти й вітаміну Е. Не варто плутати зі смаженим солоним арахісом (тим, що продається як закуска до пива) – користі від таких горішків ніякої, лише надмірна кількість солі та жирів.

Арахіс

Фундук

Ще в давнину люди оцінили чудовий смак та корисні властивості ліщини і почали її культивувати. Цей горіх не містить глютену, багатий на мононенасичені жири, клітковину і фолієву кислоту. Містить антиоксиданти, вітамін E, що підтримує здоров'я шкіри. Смачно поєднується із кавою або чорним шоколадом.

Фундук

Кеш'ю

Щоб дістати кешю зі шкаралупи, потрібна висока температура, тож ці горішки ніколи небувають “повноцінно” сирими. Проте, кешю активно використовується у raw-кулінарії для приготування сирів, інших немолочних “молочних” продуктів, соусів, десертів, тощо.

Кешю зміцнюють імунітет, покращують серцеву діяльність і, навіть, заспокоюють зубний біль. Усього двадцять горішків кеш’ю на добу, і організм отримає добову норму заліза.

Кеш'ю

Каштан

Плоди містять велику кількість незамінних амінокислот, дубильних речовин і цінних мінералів. Допоможуть при фізичному виснаженні, недокрів'ї, хворобах нервової системи, серця та шлунку. Регулярне споживання захистить чоловіків від статевого безсилля.

Каштан

Кедровий горіх

Кедровими горішками називають маленькi насінинки, які сибірська сосна дає кожні 5-6 років.

Горішки відрізняються великим вмістом вітамінів (A, B, E, P), амінокислот, інших макро- і мікроелементів. Часто споживання саме кедрових горішків багатьом вегетеріанцям допомагає збагатити раціон необхідними нутрієнтами.

Кедровий горіх

Бразильський горіх

Вважається найсмачнішим горіхом. Його використовують як закуску, для приготування салатів та десертів.У двох горішках міститься добова норма селену. Окрім того, бразильські горіхи подарують вам заряд бадьорості та енергії, красиву, чисту шкіру і зменшать ризик виникнення серцевих та онкологічних захворювань.

Бразильський горіх

Фісташки

Часто їх називають «усміхненими горішками», бо стиглий горішок розтріскує свою шкарлупу у формі посмішки. Фісташки містять велику кількість вітаміну Е, вітаміни групи В і мінеральні речовини. На жаль, досить часто зустрічається алергія саме на фісташки.

Фісташки

Макадамія

Горіх макадамія можна назвати універсальним. Він широко використовується як в основних стравах та закусках, так і у десертах та випічці. Більше про макадамію читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/universalnyy-gorih-makadamiya.

Макадамія

Пекан

Північноамериканські індійці вважали горіх пекан одним із найкращих джерел енергії, що не дивно, адже приголомшлива калорійністьа рахунок жирів) вміщується у настільки маленькому горішку. Окрім того, пекан містить багато вітаміну В6, тіамін, цинк, мідь, калій і залізо. За смаком нагадує волоський горіх.

Пекан

Тепер ви знаєте,чим корисні горіхи, які можна придбати у будь-якому магазині. Однак, важливо правильно їх зберігати, аби уних залишалися усі корисні речовини та мікроелементи. А щоб жири, які містяться в горіхах, не прогіркли, найкраще зберігати горішки у холодильнику або, навіть, у морозильній камері. Горіхи з високим вмістом поліненасичених жирів псуються швидше (особливо кедрові). Те саме стосується подрібнених і доданих в інші страви горіхів.

Оскільки цей продукт є досить складним для травлення, варто знати міру та обережно поєднувати його з іншими продуктами.

Хрумтімо горішками та будьмо здорові!



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.