Навіщо потрібні родинні обіди

Французький антрополог та соціолог Клод Леві-Стросс якось написав що людство починається з кухні. І це зовсім не художнє перебільшення. З давніх часів спільні трапези були особливим ритуалом, який давав привід для спілкування і налагодження зв’язків, а також  вносив певний розпорядок у повсякденний побут. Споживання їжі наодинці не віталося, а то й взагалі вважалося недостойною поведінкою.

Сьогодні сніданки, обіди та вечері також мають у нашому житті набагато більше значення, ніж прийнято вважати. Спробуйте зануритися у дитячі спогади - напевне у пам’яті знайдеться пару теплих родинних історій, так чи інакше пов’язаних з їжею. Часто саме за столом відбувалося багато чого важливого та цікавого - свята, довгоочікувані зустрічі, обмін останніми новинами.

Попри те, що через різні обставини з віком ми починаємо віддалятися від цієї гарної традиції, спільне споживання їжі все ще має важливі функції. Давайте дізнаємося більше про те, що ховається за цим ритуалом, і чому родинні обіди не втрачають своєї цінності навіть в епоху фастфуду.

Родинний обід зі стейком та салатом

Виховання

Родинні обіди завжди були місцем соціалізації молодого покоління. Саме тут діти вчаться правилам поведінки та етикету, культурі харчування, засвоюють мудрість від старших поколінь через настанови та поради.

Останні дослідження показують, що традиція родинних обідів передається у спадок: діти, які виросли у сім’ях з такою звичкою, зазвичай переносять це правило і у свої нові родини. Більше того - у будь-якому віці вони краще харчуються, надаючи перевагу якісним та натуральним продуктам і домашній їжі, замість напівфабрикатів та фастфуду.

Мама, тато і син обідають

Користь для здоров’я

Трапеза в компанії близьких та приємних людей сприяє утворенню окситоцину. Цей гормон формує прив’язаність та емоційну близькість. З його допомогою ми відчуваємо себе не лише щасливими та задоволеними життям, а й ситими. Окситоцин пригнічує гормон голоду грелін, тим самим зменшуючи кількість спожитої їжі та прискорюючи насичення.

Позаяк, споживання їжі наодинці може привести до переїдання, особливо якщо смачні страви замінюють потребу у спілкуванні та є способом зняття стресу. Тому, коли в черговий раз руки потягнуться за чимось смачненьким, задумайтесь, чи справді ви відчуваєте зараз голод або намагаєтеся заїсти якісь психологічні проблеми.

Регулярні родинні вечері позитивно впливають і на психічне здоров’я. Діти, які зростали з такою традицією, можуть похвалитися стресостійкістю та адекватною стабільною самооцінкою. У них рідше зустрічаються такі прояви, як депресія, тривожність, зловживання психоактивними речовинами та розклади харчової поведінки. Такі люди почувають себе більш щасливими, задоволеними життям, є більш відкритими до спілкування та легше йдуть на контакт.

Паелья

Душевне тепло

Згідно з опитуванням національного центру наркології Колумбійського університету, підлітки, які частіше проводять час з родиною за столом, у 2 рази рідше споживають наркотики, алкоголь і тютюн. Психологи пояснюють це тим, що у таких людей більш близькі, теплі і довірливі стосунки з батьками. Не менш важливим є і те, що самі підлітки розглядають спільні обіди як гарну можливість поговорити з членами родини. Втім, не останню роль відіграє і те, як проходять ці зустрічі.

Родинний обід - це гарна нагода для примирення, підтримки та об’єднання. Члени родини діляться думками і говорять про важливі речі один для одного. Зібратися разом за трапезою - значить відкласти у бік всі суперечки та конфлікти. Не дарма у різних культурах та правилах етикету є заборона на обговорення за столом спірних тем, які можуть викликати протиріччя та створити напружену атмосферу серед присутніх.

Будь-які конфлікти та суперечки сприймаються нашим організмом як стрес, активізуючи симпатичну нервову систему, що відповідає за реакцію “бий або біжи”. Логічно припустити, що для кращого засвоєння поживних речовин потрібне перемикання на парасимпатичну систему, яку умовно можна назвати “відпочивай та засвоюй”. Інакше кажучи, обговорення усіх важких тем, як і зауваження щодо неприбраних речей у кімнаті, краще відкласти на потім.

Родина обідає пастою

Як створити традицію родинних обідів

Гарна новина у тому, що кожна родина може створити свою культуру харчування. Як часто влаштовувати родинні обіди, що подавати до столу і про що розмовляти за трапезою - запитання, на які не існує універсальної відповіді для всіх. Потрібно формувати традиції методом проб, помилок та спільного діалогу. Терапевт та спеціаліст з родинних обідів Енн Фішел дає кілька загальних рекомендацій.

Починайте з малого

Знайдіть час, який буде підходити всім членам родини. Збиратися можна як за вечерею, так і за сніданком, ввечері в п’ятницю або на недільний бранч. Головне, щоб час був зручним для всіх. Якщо ця традиційна для вас нова, краще почати з таких зустрічей 1 раз на тиждень. Не слід стрибати вище голови і планувати щоденні спільні обіди у родині з двома дорослими, що працюють, та дітьми різного віку.

Багато страв на родинному обіді

Будьте простіше

Час трапези - це час для насолоди як їжею, так і товариством один одного. Не потрібно чекати ідеальної нагоди, а також намагатися втілити в життя ідеальну картинку обіду. Це не повинен бути бенкет з 12 страв, зі складною випічкою та сервіруванням згідно зі всіма правилами етикету. Можна приготувати пасту або подати до столу легкі овочеві закуски, сир та хліб - прості страви користуються успіхом як у дорослих, так і в дітей. Адекватно оцініть власні сили та готуйте на основі того, що маєте на даний момент.

Будьте гнучкими

Якщо всі члени родини не встигають зібратися у визначений час, то просто перенесіть зустріч на пару годин або влаштуйте невелике чаювання перед сном. Якщо ви не любите готувати, це не причина відмовлятися від усіх переваг загального застілля - влаштувати родинну вечерю можна і в ресторані, або ж замовити доставку їжі додому. Головне - проведіть цей час весело та цікаво.

Діти готують

Імпровізуйте

Виберіть країну, з чиєю кухнею хочете познайомитися, дізнайтеся у мами фірмовий рецепт шарлотки або залучіть дітей до приготування вечері - нехай родинна трапеза буде задоволенням, а не обов’язком. Якщо це зустрічі з друзями - аналогічно: можна організувати тематичну вечірку або покликати усіх ліпити пельмені, зібратися за настільною грою із закусками. Не слід недооцінювати фантазію і весь час дотримуватися однакового сценарію.

Якість, а не кількість

Пам’ятайте, важлива не кількість родинних традицій, а якість. Основну роль відіграє не стільки сам факт споживання їжі, скільки атмосфера, яку створюють люди, що зібралися за одним столом.

Родинний обід



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.