Нові тренди здорового харчування

Наші уявлення про здорове харчування стрімко змінюються. Давайте розберемося у найновіших тенденціях ЗСЖ.

Салат

Овочі

Овочі у щоденному раціоні відіграють все більшу роль. І мова йде не тільки про поширення вегетаріанства загалом. Навіть прихильники тваринної їжі схиляються до суворо овочевих днів і все більше скорочують споживання білків тваринного походження. І ресторани, і мережі фастфуду пропонують концепції меню на основі овочів. Окрім того, на полицях магазинів стали з’являтися овочеві чіпси, готові овочеві суміші для смузі і навіть морозиво на основі овочів.

Морква

Кетотаріанство

Кетотаріанство - це веганське або вегетаріанське харчування, посилене кето-підходом. При такому харчуванні перевага надається жирним продуктам натурального походження - авокадо, кокосовим продуктам, зеленим овочам, багатим на вітаміни, оліям. Однак олії потрібно споживати вибірково, оскільки не всі вони є корисними. У категорії некорисних олій - кукурудзяна, рапсова, соняшникова, соєва та деякі інші. При кетотаріанстві надається перевага олії авокадо, високоякісній оливковій олії, кокосовій та, у випадку несуворої веган-кето дієти, маслу гхі. Такий тип харчування вважається більш корисним порівняно з веганством або традиційним вегетаріанством, оскільки часто їх послідовники мають тенденцію до надмірного споживання вуглеводів, у тому числі за рахунок різних веганських солодощів.

При кетотаріанстві допускається споживання в їжу ягід у будь-якому вигляді. Існує також й інший різновид харчування, коли рослинний кето-раціон доповнюється жирною дикою рибою. Окрім того, при кетотаріанстві повністю виключаються зернові та бобові, які не тільки багаті на вуглеводи, а також містять некорисні для організму речовини - фітини та лектини.

Страва з авокадо

Чого хочуть рослини

Рослинна їжа багато у чому корисна, але важливий усвідомлений підхід до її споживання. Так, наприклад, тепер ми знаємо, що багато рослин не хочуть, щоб їх їли - це якраз зернові та бобові. У їх захисній оболонці містяться фітини та лектини, які для організму є отрутою низької концентрації. Саме тому при споживанні в їжу рекомендується їх довго замочувати або варити.

Бобові

Ферментація

Ще один тренд минулого та поточного року - повернення ферментованих продуктів без додавання цукру: напій комбуча, квашена капуста, кімчі, тощо. Окрім того, стали ферментувати різні види овочів, додаючи до них спеції. Це такий давно відомий слов’янам тренд, яий отримав несподівано новий креативний розвиток. При ферментації утворюються корисні бактерії, які покращують мікрофлору кишечника, зміцнюючи тим самим імунітет та покращуючи травлення.

Огірки кімчі

Їж менше, голодуй більше

З нових трендів слід відмітити інтервальне голодування - це швидше лайфстайл-тренд, який добре поєднується з кето-дієтою. Таке голодування має на увазі по 16 годин перерви між прийомами їжі.

Вважається, що інтервальне голодування викликає аутофагію - етап, при якому переробляються відмерлі та використані клітини, за рахунок чого знижується ризик виникнення онкологічних захворювань, звільняються клітини та омолоджується організм.

Корисні тапас



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.