Поєднання їжі та ліків

Деякі продукти харчування мають властивість змінювати дію медичних препаратів. Людям, які приймають ліки, варто знати, що існує цілий список продуктів, які не рекомендовано споживати під час курсу лікування. Про те, що посилює дію медикаментів, а що — знижує ефективність ліків, а що взагалі може викликати або посилити побічні ефекти — читайте далі.

Інструкції до тих чи інших ліків не просто так містять показання, коли саме потрібно приймати препарат: натщесерце, до або після їжі. Невдалі поєднання медикаментів з продуктами харчування можуть як нейтралізувати дію препарату, так і серйозно зашкодити здоров'ю. А часом взаємодія ліків та їжі може бути небезпечною для життя людини.

Існують, як мінімум, 200 ліків, на ефективність або токсичність яких впливає їжа. Розглянемо найпоширеніші з них.

Небезпечні поєднання ліків з їжею

Взаємодія медикаментів з різноманітними продуктами харчування може не просто вплинути на виникнення небажаних побічних ефектів, а й виявитись небезпечною для здоров'я.

Інгібітори АПФ (наприклад, раміприл, каптоприл), які призначаються лікарем при гіпертонії, розширюють судини та підвищують рівень калію в крові. Його надлишок може привести до зупинки серця. Позаяк, з раціону харчування повністю виключаються багаті на калій курага, картопля, зелень та шоколад, щоб уникнути небажаних наслідків.

Препарати з групи інгібіторів моноаміноксидази, які часто призначаються для лікування депресій. При прийомі цих медикаментів варто відмовитись від авокадо, шоколаду, бананів, червоного вина, сиру, сої та копчених продуктів. Вони містять тірамін, який під впливом моноаміноксидази перетворюється у неактивну форму та накопичується в організмі. Це приводить до підвищення артеріального тиску та різкого головного болю.

Антикоагулянти попереджують утворення тромбів. Під час споживання цих ліків варто їсти мінімум або не їсти взагалі брюссельської та цвітної капусти, печінки, сої, грецьких горіхів та кабачків, а також багату на жири їжу та журавлиновий сік. Усі ці продукти містять велику кількість вітаміну К, який має протилежну до антикоагулянтів дію. У якості побічного ефекту від таких поєднань можуть виникати кровотечі.

Бронхорозширюючі препарати на основі теофіліну не поєднуються з їжею, багатою на вуглеводи.

Їжа та ліки на тарілці

Не можна поєднувати

  • Антибіотики тетрациклінової групи та препарати, що містять кофеїн з молоком, кефіром, домашнім сиром.

  • Препарати заліза — з чаєм, кавою, молоком, горіхами, зерновими продуктами.

  • Препарати кальцію — з газованими напоями та соками, що містять лимонну кислоту.

  • Антибіотики еритроміцин та ампіцилін — з фруктовими та овочевими соками.

  • Аспірин та ліки, що містять ацетилсаліцилову кислоту — з маслом, сметаною та жирними продуктами.

  • Сульфаніламідні медикаменти (сульфаметиозол та інші) — з зеленню, шпинатом, молоком, печінкою, зерновими проудктами.

Лужна їжа (молоко, овочі, фрукти, ягоди) посилює виведення кислих лікарських препаратів, наприклад, похідних саліцилової кислоти та посилює ефект лужних речовин. Кислі фруктові та овочеві соки можуть нейтралізувати фармакологічний ефект деяких антибіотиків (еритроміцину, ампіциліну, тощо), посилити ефект саліцилатів, сповільнити всотування нестероїдних протизапальних препаратів, наприклад, непроксину.

Молоко + вітамін D. Молочні продукти сприяють засвоєнню медикаментів на основі цього вітаміну, що становить небезпеку для центральної нервової системи.

Також молоко послаблює дію антибіотиків, оскільки кальцій зв'язує значну їх частину та заважає всотуванню. Молочні продукти, як і алкоголь, непереносимі при лікуванні антидепресантами.

Не рекомендується більшість ліків заїдати грейпфрутом. Він рідко з чим поєднується. Певні компоненти грейпфрутового соку блокують фермент CYP3A4, який приймає участь в метаболізмі багатьох сучасних медикаментів. Таким чином, концентрація препарату у крові може стати недопустимо високою, що загрожує різноманітними ускладненнями. Грейпфрут також здатний збільшити токсичність антибіотиків, посилити дію снодійних-бензодіазепінів, привести до різкого зниження тиску у людей, що приймають антигіпертензивні препарати з групи ніфедіпіну. Не рекомендується поєднувати грейпфрут і зі статінами — препаратами, що понижують рівень холестерину у крові.

Ні для кого не таємниця висока небезпека поєднання ліків з алкоголем. Особливо антибіотиків. Більше того, випивка разом з антикоагулянтами, призначеними при загрозі утворення тромбів, може привести до інсульту. Судинозвужуючі краплі для носа у поєднанні з будь-яким алкоголем різко підвищують артеріальний тиск. А звичайна доза парацетамолу у поєднанні зі стопкою спиртного можуть викликати ниркову недостатність. Взаємодія алкоголю з серцевими глікозидами та діуретиками може порушити серцевий ритм. Стосується це і спиртовмісних ліків.

Чаймістить таніни, які утворюють нерозчинні поєднання із багатьма медикаментами, що суттєво знижує ефективність терапії. Це характерно для азотовмісних препаратів, зо володіють спазмолітичною дією, а також для ліків, що мають вибіркову тонізуючу дію на серце (серцеві глікозиди).

Кава по-різному взаємодіє з лікарськими препаратами, залежно від їх властивостей. Не рекомендовано поєднувати каву із заспокійливими, оскільки внаслідок цього може проявитись безсоння або занепокоєність. Кава посилює дію психостимуляторів. Антибіотики, антидепресанти та протизаплідні таблетки блокують фермент CYP1A2, що відповідає за засвоєння кофеїну. Внаслідок чого ця речовина довше затримується в організмі, що є досить несприятливим для нервової системи.

Краще всього запивати ліки питною водою.

Жінка, що їсть пігулки

Корисні поєднання продуктів та медикаментів

Деякі з сечогінних препаратів сприяють виведенню калію з організму. Це небезпечно для серця та може стати причиною аритмії. У період лікування цими медикаментами дуже корисно їсти сухофрукти (курага, інжир) та банани, адже вони дуже багаті на калій.

Вітаміни A, D, E, протимікробні препарати на основі метронідазолу та антигрибкові засоби з грізеофульвіном засвоюються організмом тільки разом з жирами. Окрім того, збагачені жирами продукти повинні бути присутні і в раціоні людей, які приймають транквілізатори-бензодіазепіни. Те саме стосується і ліків антикоагулянтів, що знижують згортання крові.

Якщо лікар прописав протиастматичні ліки на основі теофіліну, потрібно споживати побільше вуглеводів. Злаки, бобові, мед, фрукти (як свіжі, так і у вигляді соків) сприяють всотуванню цього препарату та дійсно можуть підвищити ефективність лікування.

Засвоєння вітаміну РР (нікотинова кислота) покращується під впливом домашнього сиру, м'яса, риби та яєць.

При прийомі ліків від залізодефіцитної анемії дуже корисними є натуральні джерела вітаміну С: апельсини, полуниця, шипшина, смородина, червоний та зелений перець. Вони сприяють засвоєнню препаратів заліза і, відповідно, підвищенню рівня гемоглобіну.

Прийом таблеток під час їжі

Сумісність ліків та продуктів харчування

  • Амідопірин, аміназин, антипірин. Не рекомендовано споживати копченості і ковбаси.

  • Антианемічні препарати. Рекомендовані продукти харчування, що містять багато заліза — яблука, абрикоси, гранат, буряк, разом із аскорбіновою кислотою.

  • Антибіотики, протитуберкульозні ліки. Рекомендовано перейти на повноцінну вітамінну дієту.

  • Антигельмінтні препарати. Не споживати тваринні та рослинні жири.

  • Антидепресанти-інгібітори МАО. Виключити з раціону сири, бринзу, вершки, боби, квасолю, банани, каву, вино, пиво. Збільшити кількість брюссельської та цвітної капусти, шпинату, овочевих супів, ріпи, брукви, груш.

  • Антикоагулянти. Рекомендується їжа, що містить багато вітаміну С. Не варто споживати продути, що містять багато білка, а також овочі, багаті на вітамін К.

  • Ацетилсаліцилова кислота. Бажано виключити їжу, багату на жири, вуглеводи, білки, а також морепродукти.

  • Гемостимулін. Не варто поєднувати з молочними продуктами, та продуктами, до складу яких входять дубильні речовини — кава та чай; фітин — горіхи, вівсянка і пшениця.

  • Глюкокортикостероїдні гормони (преднізолон, кортизон, дексаметазон, триамцинолон, тощо). Потрібно дотримуватись дієти, яка передбачає продукти, багаті на білок, калій та кальцій, вітаміни, а також молочні продукти.

  • Діакарб. Рекомендована дієта, що містить продукти, багаті на солі калію.

  • Дігітоксин. Додатково призначаються препарати калію або до раціону вводяться багаті на калій продукти.

  • Дісульформін. Виключити багату на білки їжу, багато пити.

  • Діфенін. Ввести до раціону їжі, що містить вітамін В12 і фолієву кислоту.

  • Дихлотіазид. Рекомендується їжа, багата на солі калію: інжир, родзинки, хурма, чорнослив, квасоля, картопля, крупи, горох, буряк, морська капуста, персики, абрикоси, чорна смородина, виноград.

  • Препарати заліза (заліза лактат, заліза закисного сульфат). Не рекомендовано споживати молочні продукти та продукти, до складу яких входять дубильні речовини — кава, чай, червоне вино; фітин — вівсянка, пшениця, горіхи.

  • Кальцію глюконат, кальцію хлорид. Не поєднувати з молоком, а також виключити з раціону їжу, багату на оцтову, щавлеву та жирні кислоти.

  • Кодеїн. Не поєднувати з фруктовими соками.

  • Ніаламід. Протипоказані багаті на білки продукти, печінка, курятина, боби, квасоля, горіхи, банани, сири, вино, пиво. Не мішати зі снодійними та анальгетиками.

  • Нітрогліцерин. Не споживати одночасно з сливовим соком, висівками, іншою високобілковою їжею.

  • Серцеві глікозиди (препарати наперстянки, горицвіту, олеандру). Не рекомендована високобілкова їжа.

  • Сульфаніламідні препарати. Виключити їжу, до складу якої входить сірка — яйця; фолієва кислота — печінка, томати, боби; а також обмежити кількість білкових продуктів.

  • Теофілін. Не приймати одночасно з кислими фруктами або соками.

  • Тетрациклін. Утриматись від багатих на кальцій продуктів (молочні), ковбас та копченостей.

  • Фенотіазин та інші транквілізатори. Виключити витриманий сир та вино.

  • Ферроплекс. Не поєднувати з продуктами, до складу яких входять дубильні речовини — кава та чай; фітин — вівсянка, пшениця, горіхи; а також молочними продуктами.

  • Фуразолідон. Не рекомендовано їсти печінку, курятину, оселедець, боби, квасолю, горіхи, банани, сири, вино, пиво. Не мішати з барбітуратами, анальгетиками та багатою на білки їжею

  • Еритроміцин. Не споживати одночасно з молочними продуктами.

Бокс для пігулок

Також читайте про погані поєднання продуктів - http://harchi.info/articles/pogani-poyednannya-produktiv-osnovni-prychyny-ta-pravyla.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.