Що таке пеганство

На зміну вегетаріанству і веганству, сироїдінню та палеодієті приходить новий тренд. Ім’я йому - пеганізм. Пеганізм, він же пеганство - один із останніх трендів у світі схуднення. По суті, це мікс веганства та палеодієти.

Жінка з овочами

Для тих, хто не в курсі: палеодієта (вона ж дієта епохи палеоліту, вона ж дієта кам’яного століття) базується на принципі, що сучасні люди повинні харчуватися так само, як і наші печерні предки до винайдення сільського господарства. Тобто їсти тільки натурал-органік, ніяких добавок і домішок.

З веганством, мабуть, усе зрозуміло: цей принцип харчування заснований виключно на продуктах рослинного походження. Тобто ніяких яєць, молока, сиру та інших радощів життя.

Пеганство поєднує основні принципи цих двох систем харчування. Здавалось би, палеодієта та веганство зовсім не схожі, оскільки при палео можна спокійно їсти м’ясо та рибу. Тим не менш вийшов цікавий мікс, який у західних країнах вважається прикладом збалансованої здорової дієти.

Страва з авокадо

Справа у тому, що і веганство, і палеодієта виключають споживання продуктів, які були отримані промисловим шляхом або пройшли відповідну обробку. В основі раціону пеганства лежать необроблені фрукти та овочі, гриби, горіхи, насіння, олії - цей набір пеганство запозичило у веганів. При цьому прихильникам пеганізму можна споживати невелику кількість нежирної білкової їжі, до якої відносяться яйця, легке м’ясо та морепродукти. Цей принцип пеганство перейняло від палеодієти.

Деякі плутають пеганство з дієтою Пегано, названою на честь лікаря Джона Пегано. Втім, це зовсім інша система харчування, яка була розроблена спеціально для тих, хто страждає від псоріазу. Дієта передбачає суворий контроль за раціоном, зокрема за кислотно-лужним балансом в організмі. З неї практично повністю виключені м’ясо, риба та деякі овочі і фрукти.

Незважаючи на те, що пеганство вважається дієтою, раціон при такому харчуванні достатньо різноманітний і багатий на поживні речовини. Організм у достатній кількості отримує вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші потрібні йому речовини.

Якщо ви вирішили спробувати пеганство, включіть до свого раціону овочі та фрукти, крупи, пісну яловичину та м’ясо птиці, рибу та яйця. Якщо з фруктами і овочами усе зрозуміло, то з м’ясом і рибою можуть виникнути складнощі. Річ у тім, що риба повинна бути виловлена у вільній воді, а худоба вирощена без гормонів росту і антибіотиків. Доведеться витратити немало часу та зусиль, щоб роздобути для свого раціону такі продукти.

М'ясо та овочі

Пеганство можна охарактеризувати принципом 5-4-3-2-1. Це правило встановлює, скільки порцій різних продуктів можна з’їсти протягом дня. Порція складається зі 100 грамів продукту.

  • 5 порцій - будь-які овочі, окрім коренеплодів.

  • 4 порції - фрукти та крупи.

  • 3 порції - білкові продукти: пісна яловичина, яйця, риба, курка, бобові.

  • 2 порції - жири: рослинні олії, авокадо, горіхи.

  • 1 порція - альтернативне молоко: соєве, горіхове, кокосове.

Із раціону потрібно повністю виключити цукор і всі продукти, у складі яких він присутній, молочні продукти, продукти з пшениці та пшеничного борошна, а також напівфабрикати.

План харчування

Але не все так погано: пеганство дозволяє по 2 порції алкоголю та десертів на тиждень. А ще раз на тиждень можна влаштувати собі “розвантажувальний” день та з’їсти все, що захочеться.

Окрім того, не можна забувати про питний режим. Необхідно пити достатню кількість води - мінімум 1-1,5 л води. Як і у будь-якого іншого режиму харчування, у пеганства є свої плюси та мінуси незважаючи на те, що цю дієту придумав лікар. Так, вперше про принцип пеганства у 2014 році згадав лікар та автор книжкових бестселерів про здорове харчування Марк Хайман. Він сам став дотримуватись подібного режиму харчування і всі подробиці описав у своєму особистому блозі.

До плюсів належить те, що пеганізм схожий на середземноморську дієту, яка вважається однією з найкорисніших у світі. У списку дозволених продуктів присутні нежирні види м’яса та птиці, овочі та фрукти, корисні жири (авокадо, горіхи, рослинні олії). Усі ці продукти необхідні організму для нормального функціонування.

Втім є у пеганства і недоліки: у раціоні присутні дуже мало вуглеводів. В ідеалі їх повинно бути не менше 50%, але у пеганстві прийоми їжі розподіляються так, що не завжди виходить дотриматися цієї норми. У результаті людина може почувати себе втомленою та розбитою, зіштовхнутися з депресією та нестачею сил, страждати від головного болю.

Такі обмеження організм сприймає як стрес і включає режим “збереження енергії”, який може негативно відобразитися на ендокринній системі. А відмова від молочної продукції може стати причиною нестачі вітаміну D і кальцію і навіть привести до демінералізації кісток та остеопорозу.

Позаяк, як кажуть, усе добре, але в міру.

Риба та овочі

А чи можна оздоровитись, якщо харчуватись, як наші предки, читайте тут - https://harchi.info/articles/chy-mozhna-ozdorovytys-yakshcho-harchuvatys-yak-predky.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.