Як прискорити метаболізм після свят

Тиждень у святковому режимі - і цифри на позначці вагів уже рухаються за межі ідеалу. Попереду ще декілька святкових застіль, які можуть становити загрозу для талії, позаяк, час згадати основні правила, які допоможуть підтримати метаболізм у бадьорому стані та захиститися від зайвих кілограмів.

Корисна їжа

Говорячи про контроль ваги, слід поставити на перше місце турботу про метаболізм, тому що безперервне функціонування цієї складної системи має вирішальне значення для успіху проекту. Під метаболізмом або обміном речовин мається на увазі органічний процес, який забезпечує максимальну реалізацію продуктів харчування, що дає енергію тілу та мозку, а також допомагає нормалізувати вагу при правильному підході. Поживні речовини, вітаміни та мінерали, які потрапили у шлунок, розщеплюються у травній системі, а потім транспортуються у клітини, де стають доступними для всіх потреб організму.

Оскільки обмін речовин забезпечує організм паливом, отримуючи з їжі потрібні елементи, цей важливий процес влаштований природою у досить непростому режимі. Залежно від стадії переробки поживних речовин метаболізм розділяється на декілька процесів (катаболізм, анаболізм, окислювальний метаболізм), ефективну та злагоджену роботу яких потрібно підтримувати, керуючись базовими правилами.

Збалансована дієта та відсутність шкідливих надлишків, на кшталт алкоголю та солодощів, є основними факторами у контролі ваги або схудненні. Наступні поради допоможуть не тільки полегшити тілу життя, а й підтримати організм у здоровому стані.

Жінка їсть піцу

Рухайтесь

Коли ви починаєте регулярно займатися фізкультурою, організм перебудовується, адаптуючись до навантажень: поступово збільшується м’язова маса, що потребує більше поживних речовин при більшому розході енергії, але водночас спалюється більше калорій. Тобто, вправи активізують метаболізм і допомагають впоратися з зайвою вагою - але при цьому не потрібно забувати і про правильне харчування. Щоб збільшити ефективність, зосередьте увагу на інтенсивних силових тренуваннях, які стимулюють спалювання жиру, нарощування м’язів та прискорення обміну речовин.

Жінка робить вправи

Пийте більше води

Гідратація - вирішальний фактор для стабільної роботи організму, що не можна недооцінювати у намаганнях активізувати метаболізм. Спеціалісти з харчування рекомендують випивати не менше 1,5 л на добу - чистої води, а не соку або кока-коли - це також сприяє прискоренню обміну речовин. І не забувайте простий, але ефективний лайфхак: склянка води перед їжею зменшує відчуття голоду та запобігає переїданню.

Склянка води

Висипайтесь

У питанні стимуляції метаболізму сну приділяють на диво мало уваги, тим часом як регулярний та повноцінний відпочинок - об’єктивна запорука успіху. Якщо ви недосипаєте, що під час свят трапляється часто, організм вмикає аварійну систему, сповільнюючи всі процеси з метою економії енергії, що насамперед впливає на обмін речовин. Якщо ви прагнете схуднути, це не тільки контрпродуктивно, а й загрожує появою зайвої ваги у тривалій перспективі. Не виправдовуйте недосипання канікулами, а розірвіть коло та поверніться до нормального режиму, давши тілу можливість відновити стабільну роботу. Рівень глюкози у крові повернеться до стабільної норми, метаболізм запрацює у потрібному темпі, а вага стабілізується природним чином.

Жінка спить



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.