Чому подорожчала ріпчаста цибуля

Звідки такий ажіотаж навколо ріпчастої цибулі? Чому вона подорожчала у 5 разів? Коли пройде паніка? І чим можна замінити цибулю, поки на неї така золота ціна? Давайте про все дізнаємося.

Що сталося

Ціни на ріпчасту цибулю б’ють рекорди у цьому році. У столиці сьогодні вартість цибулі коливається від 25 до 45 грн за 1 кг. В інших містах ціна доходить іноді й до 50 грн за кілограм.

У той час як у 2018 році цибуля коштувала 5-10 грн за 1 кг, тобто у 5 разів дешевше.

Ріпчаста цибуля

Хто винен

Є дві причини такої високої ціни. Перша причина - дефіцит і погода. Через сильні дощі у червні-липні минулого року частина врожаю просто зіпсувалася. Позаяк в цьому році до весни у запасах залишилася дуже обмежена кількість цибулі.

Друга причина - експорт. Українські фермери вирішили залишки цибулі направляти на експорт у Євросоюз, оскільки там можна більше на ній заробити. Окрім того, до європейців поїхала та цибуля, яку традиційно повинні були завозити в Україну з Казахстану та Узбекистану. Як наслідок - невеликий дефіцит цибулі в країні та її різке подорожчання. За цибулею пішла ланцюгова реакція: підскочили ціни на білокачанну капусту, моркву, буряк і картоплю. У результаті всього за 2 тижні ціни на овочі в Україні зрівнялися з європейськими.

Ріпчаста цибуля

Коли це закінчиться

Дуже скоро, не слід перейматися. Висока ціна на цибулю протримається недовго: перше зниження очікується вже в кінці травня. По-перше, вже достигає перший врожай, і є молода зелена цибуля, яку можна купити всього по 10 грн.

По-друге, кажуть, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі вже почало переговори з фермерами та крупними аграріями, щоб зупинити спекулянтів, які, користуючись панікою, штучно завищують ціни.

Отож, зупиніть паніку та припиніть забивати балкони і холодильники цибулею. Таким чином ми ж самі допомагаємо спекулянтам.

Зелена цибуля

Що робити

Замінити цибулю будь-яким іншим продуктом. Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, наприклад, говорить, що у ріпчастій цибулі насправді дуже мало вітамінів, тому радить просто замінити жовту цибулю на зелену або порей.

На своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун пише, що у пореї та зеленій цибулі міститься багато вітамінів, таких як А, К, В6 і магнію. “Ви здивуєтесь, але стільки ж вітамінів і мінералів міститься у кропиві. Її можна додавати до зеленого борщу або рису”, - рекомендує міністр.

Замість смаженої цибулі Уляна Супрун радить додавати у страви смажений редис. Він, як і цибуля, може надати страві аромат та солодку гірчинку.

“А якщо вам потрібно зробити паштет або печеню ніжними на смак, потушкуйте замість цибулі багаті на клітковину та мінерали яблука і груші або пастернак і селеру”, - радить міністр охорони здоров’я.

Французький цибулевий суп



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.