Чому сьогодні важче схуднути, ніж 30 років тому

Дослідження, опубліковані в американському медичному виданні “Ожиріння та клінічна практика”, наводять невтішну статистику - сьогодні на Землі на 10% більше людей страждає на ожиріння, ніж у середині 80-тих. При цьому, навіть тим, хто стежить за своєю вагою, позбутися від зайвих кілограмів набагато важче, ніж, свого часу, їх батькам. Цікаво інше: як стверджують експерти, кількість базових мікроелементів у раціоні і тих, й інших є майже однаковою, як і рівень фізичного навантаження. У чому ж тоді річ?

Жінка стає на ваги

“Якщо розглянути харчування та кількість споживаних калорій 25-річної людини у 2006 та 1988 роках, то виявиться, що вони будуть дуже схожими - однакова кількість білків, жирів та інших елементів. Водночас, схуднути сучасній людині у 2,3 рази складніше, а ризик перевищити допустимі норми і отримати ожиріння є на декілька відсотків вищим”, - робить висновок Дженніфер Кук, процесор кінезіології та медичних наук у Йоркському університеті в Торонто, яка очолила дослідження. Розгадка феномену ховається у 3 важливих гіпотезах.

Перша - це зміни хімічного складу багатьох сучасних продуктів, які відбулися протягом останніх кількох десятиліть. Це і нові пестициди, і особливі речовини у харчовій упаковці - всі вони чинять безпосередній вплив на наші гормональні процеси і, як наслідок, на вагу.

Тарілки з салатом

Вчені озвучують й іншу версію - за 30 років значно збільшилась кількість людей, які приймають антидепресанти, що також здатні змінити гормональний фон.

І, зрештою, Кук, як і інші автори, припускає: мікрофлора сучасних мешканців мегаполісів могла якимось чином змінитися за вказаний період. Адже добре відомо, що деякі види бактерій у кишечнику роблять людину вразливим до зайвої ваги. Наприклад, сьогодні ми їмо більше м’яса, ніж кілька десятиліть тому. Не секрет, що багато продуктів тваринного походження були отримані з використанням гормонів та антибіотиків. Під їх впливом протягом часу більш вразливі бактерії у нашому організмі змінилися.

Жінка бореться з бургером

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.