Корисні та шкідливі ефекти від споживання гострого соусу

Немає кращого способу урізноманітнити смак страви, ніж додати до неї трохи улюбленого гострого соусу. Чи то кілька краплин соусу чилі в буріто, чи гострий кетчуп у макаронах з сиром - прихильникам гаряченького точно прийдеться до смаку. Гостра приправа може позитивно вплинути не лише на смак страви, а й на роботу організму людини. Звісно, якщо ви маєте проблеми зі шлунком, потрібно бути дуже обережними з пікантною приправою. Давайте дізнаємося більше про позитивні та негативні наслідки від споживання гострого соусу.

Жінка додає гострий соус до шматка м'яса

Гострий соус - джерело вітамінів та мінералів

Звісно, соус чилі не може замінити повноцінне харчування, але він може стати корисним та поживним додатком до страви. Гострі соуси зазвичай містять різні перці чилі, а отже є джерелом рослинних пігментів, таких як хлорофіл, антоціанін та лютеїн, які є потужними антиоксидантами. Також, гостра приправа є джерелом інших вітамінів, мінералів та флавоноїдів.

Різні гострі перці

Гострий соус допомагає схудненню

Соус чилі може допомогти зменшити апетит та прискорити метаболізм. Завдяки термогенезу споживання гострої приправи може тимчасово стимулювати метаболізм. Капсаїцин у гострому соусі може також пригнічувати накопичення жиру. Окрім того, капсаїцин збільшує відчуття ситості, тим самим зменшуючи апетит.

Вирощування гострого перцю

Гострий соус зменшує запалення

Запалення можна охарактеризувати як біль, жар, почервоніння і набряки, що приводять до погіршення функцій всього тіла. Соус чилі може допомогти зменшити запалення і тимчасово позбавитись болю. Капсаїцин - сполука, яка відповідає за пікантність соусу, здавна використовується у народній медицині для боротьби з болем і запаленням. Ці ефекти здебільшого помітні при місцевому застосуванні капсаїцину, але є дослідження, які свідчать, що він може зменшувати маркери запалення і при споживанні всередину.

Яєшня з гострим соусом

Гострий соус знижує тиск і рівень холестерину

Якщо ваш лікар порадив стежити за тиском або холестерином, можна задуматись про те, щоб додати пікантності своїм стравам. Капсаїноїди - це гострі сполуки, що відповідають за характерний смак гострого перцю. Вони характеризуються такими властивостями, як зменшення окислювального стресу та запалення, покращення здоров’я судин, функції ендотелію, зниження артеріального тиску, зменшення ендотеліальних цитокінів, зниження рівня холестерину та глюкози у крові, покращення чутливості до інсуліну та зменшення факторів ризику виникнення запалення.

Сендвіч з гострим соусом

Гострий соус може викликати проблеми зі шлунком

Не обов’язково соус чилі приведе до болю у шлунку, але хімічні речовини, які активує капсаїцин можуть. Згідно з одним із досліджень, капсаїцин сприяє вивільненню хімічної речовини під назвою речовина П. Дослідження, проведене Журналом імунології показує, що речовина П зазвичай вилідяється як реакція на запалення, а споживання соусу чилі змушує нервову систему думати, що є якісь пошкодження, тому і виникає відчуття печіння або болю в животі. Не слід забувати, що гострий соус є потужним подразником, і якщо ви маєте гастрит, виразку чи кишкові захворювання, то він тільки посилить проблему. Якщо ж ваш травний тракт здоровий, то щодо споживання гострої приправи у помірних кількостях протипоказань не повинно бути.

Домашній гострий соус

Гострий соус допомагає контролювати фактори ризику кардіометаболічного синдрому 

Згідно з даними Департаменту охорони здоров’я Джорджії, кардіометаболічний синдром класифікується як захворювання серця, високий рівень холестерину, гіпертонія та/або діабет, чи поєднання будь-яких з цих чинників. Вищезгадані позитивні ефекти від споживання соусу чилі допомагають контролювати фактори ризику кардіометаболічного синдрому. Раннє виявлення та контроль цих факторів ризику може запобігти ожирінню, гіпертонії та серцево-судинних захворюванням.

Додавання гострого соусу до піци



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.