Що відбувається з тілом, коли ми їмо баклажан

Для початку хвилинка ерудиції: хоча баклажан у всьому світі вважається овочем, чисто технічно це фрукт - походить з квітучої рослини і містить насіння. Фіолетовий улюбленець гурманів багатий на поживні речовини - від вітамінів К і С до клітковини - але при цьому він зовсім некалорійний (20 калорій на 100 г). Чим ще корисний баклажан, а чим може бути небезпечний?

Миска з баклажанами

Баклажани сповільнюють старіння

Своїм фіолетовим забарвленням баклажан зобов’язаний антоціанам, особливому типу пігменту - і це не лише для того, щоб виграшно вирізняти його в природі та на прилавку. Декілька крупних досліджень довели, що це один з найпотужніших антиоксидантів, який захищає клітини від впливу вільних радикалів - однієї з причин старіння.

Окрім того, як було показано в дослідженнях, саме ця речовина найбільш ефективно захищає мембрани клітин мозку. Після порції печених баклажанів ви навряд станете набагато розумнішими, але принаймні потурбуєтесь про зміцнення пам’яті.

Баклажани гриль

Баклажани знижують холестерин

Завдяки високому вмісту антиоксидантів баклажани можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань. В одному з експериментів кроликам з високим рівнем холестерину в крові давали протягом 2 тижнів щодня сік баклажанів. У кінці дослідження рівень поганого холестерину та тригліцеридів - два маркери серцево-судинних проблем - серйозно знизився. Хоча ці результати є багатообіцяючими, важливо відмітити, що дослідження проводились тільки на тваринах і необхідні подальші досліди за участі людей.

Фаршировані баклажани

Баклажани допомагають схуднути

Велика кількість клітковини і низька калорійність баклажану дозволяють чудово вписати його у будь-який дієтичний режим. Хіба що вони не підходять сироїдам, оскільки обов’язково потребують теплової обробки. Більше того, баклажан - овоч ситний. Волокна клітковини проходять через травний тракт повільно, а значить, довше не захочеться їсти. Універсальний смак, який подібний і до м’яса, і грибів, робить баклажани низькокалорійною заміною більш важких інгредієнтів.

Різні види баклажанів

Баклажани знижують запалення

Дослідники з сільськогосподарської служби США в Белтсвіллі виявили, що баклажан є багатим джерелом особливих фенолових сполук. Рослини утворюють їх, щоб захистити себе від окислювального стресу та зараження бактеріями і грибками. Фенол, знайдений у 7 досліджуваних сортах, чинить на організм сильну антимутагенну (протиракову), антимікробну та противірусну дію. Причому максимально багато цих сполук в комерційному, чорному, сорті. Єдиний мінус - такі овочі сильно гірчать. Позаяк вчені вже активно працюють над створенням сорту з оптимальним балансом фенольних речовин і приємного смаку.

Смажені баклажани

Баклажани руйнівні для кісток і є отрутою

Одного чудового ранку баклажан прокинувся відомим. На жаль, ця слава не пішла йому на користь. Перші напади з боку дієтологів почались близько 7 років тому, коли вся родина пасльонових (до якої відносяться, крім баклажанів, ще помідори і всі види перців) оголосили отруйною для людини. Першими баклажани заклеймили адепти макробіотичної дієти: за те, що вони ніби-то заважають кальцію засвоюватись. А значить, сприяють руйнуванню кісток. ЗМІ поширили інформацію, забувши уточнити, що всі експерименти проводили на тваринах, які в принципі інакше засвоюють і кальцій, і вітамін D і, на відміну від людини, не можуть отримувати його разом з сонячним промінням. Баклажани виключили з раціону і послідовники холістичної детоксикації доктора Джоші - Гвінет Пелтроу та Кейт Мосс - стверджуючи, що всі пасльонові для людини є отруйними, оскільки “споріднені з отруйним плющем”. На захист честі баклажану стали експерти з біохімії рослин з Університету Гельфа, які уточнили: “Шкідливий плющ відноситься до зовсім іншої родини рослин”. Інші плутають городні пасльонові з неїстівним бур’яном “смертоносним пасльоном”, або беладонною, який протягом століть був пов’язаний з відьомством, оскільки викликав страшні судоми. Але й він не має ніякого відношення до помідорів та баклажанів.

Шашлики з баклажанів

Якщо ви все ж сумніваєтесь їсти чи не їсти баклажан, то є прості способи його знешкодити:

  • Очищайте шкірку.

  • Уникайте нестиглих овочів.

  • Завжди їжте баклажани добре приготованими. Втім, важко уявити, що хтось їсть баклажани сирими, тому це правило більше стосується помідорів.

Баклажани

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.