Що відбувається з організмом, коли ми їмо хурму

Батьківщиною хурми називають Давній Китай, де її шанували при імператорському дворі, описуючи в літописі чудодійні властивості. Навіть в науці ботаніці у неї божественна назва - у перекладі з латинської Diōspyros - їжа богів. Взявши в руки екзотичний плід, можна одразу визначити його коріння і пращурів. Якщо хурма за формою нагадує жолудь і чим м’якшою стає, тим солодша - перед вами китайська порода (хачіа). А якщо вона схожа на помідор, але при цьому хрустка - японська (фую). Для мешканців країни Висхідного сонця цей плід є особливим, його вважають символом миру. Сакральні кущі одні з небагатьох пережили атомне бомбардування Нагасакі. До речі, саме в Японії вивели рідкісний сорт суперсолодкої хурми Тенкафубу, який вперше надійшов у продаж в минулому році по ціні близько $2 000 за 1 шт.

Хурма

Сезон ягоди (саме так, хурма - це ягода) припадає на період з вересня по грудень, сягаючи піку врожаю у листопаді. Вибирайте округлий, блискучий плід з гладкою шкіркою. Без тріщин, плям і горбків, листя не повинно бути яскраво-зеленим. М’яку хурму слід з’їсти у той же день, а твердій дати достигнути. Замість холодильника покладіть плід у паперовий пакет разом з яблуками або бананом. А тепер головне - що ж відбувається з нашим тілом, коли ми смакуємо стиглою хурмою.

Хурма фую та хачіа

Імунітет стає міцнішим

З приходом холодів слово імунітет зустрічається в кожній третій публікації. А на роботі у вільний час частіше за плітки і останні новини обговорюють ліки від застуди та профілактику для тих, хто почувається не дуже. Приєднуємось до гарячої розмови і радимо хурму в якості противірусного агента. Мабуть, недарма цей плід - сезонний. Найпростіше пояснення - наявність у складі хурми вітаміну С, надійного захисника від грипу та респіраторних захворювань. А поєднання, яке також міститься в ягоді - вітамін С, бета-каротин і калій - вчені Каліфорнійського університету в минулому році визнали золотим складом для утворення нових імунних клітин.

Варення з хурми

Сповільнюються процеси старіння

Хурма багата на катехіни - антиоксиданти, які на дозволяють клітинам руйнуватися під впливом вільних радикалів. Зазвичай їх високий вміст приписують зеленому та білому чаю. Не приймають до уваги важливу деталь - катехін працює за умови, що листя не піддавалось ферментації. Втім, куди ефективнішою у цьому плані є хурма. Саме катехіни надають їх терпкість та в’яжучий смак, але, завдяки цьому, чудово захищають ясна. Найбільша кількість антивікових елементів міститься у шкірці, тому ті, хто поспішає чистити плід, позбуваються основної частини омолоджуючого ефекту.

Хурма

Покращується травлення

Усім відома умова налагодженого руху кишечника - наявність у раціоні достатньої кількості харчових волокон. І хурма в цьому плані є одним з рекордсменів. На 100 г плоду припадає близько 3,6 г харчових волокон, або близько 10% від добової норми. Сприяє здоровому метаболізму і місцева фолієва кислота у поєднанні з вітаміном В6.

А ось той факт, що хурмі часто приписують дієтичні властивості, все-таки не зовсім правда. Так, ягода середнього розміру містить всього 30 г вуглеводів, але при цьому є досить калорійною - 80 ккал, через підвищений вміст фруктози її не рекомендують діабетикам. Щоб насолоджуватись хурмою в своє задоволення, їсти її слід не в якості десерту, а як самостійний перекус - тоді ягода не завадить, а, навпаки, підтримає ваше прагнення схуднути. І не більше 1-2 плодів на добу.

Смузі з хурми

Зір стає кращим

Вітаміни В і С - це, звісно, добре, і працюють вони досить ефективно. Тільки найбільше в хурмі все-таки іншого вітаміну - А (каротину), і його вміст у плоді дійсно суттєвий, доказом чого є яскрава шкірка. На відповідальності цього елемента знаходяться наші очі, а точніше нічне бачення, сприйняття кольору та профілактика кон’юктивіту.

Хурма на дереві

Рятує від набряків

Ще одна перевага хурми - вона є природним діуретиком. За цією назвою ховається суперздібність - позбавлення від набряків. Стигла м’якоть допомагає розігнати рідину, що застоялася у тілі (людям з хворими нирками слід бути обережними). А щоб разом з нею не вивести з організму ще й значну кількість корисних мінералів - ягода містить кальцій. Він, до речі, відповідає і за миттєву дозу енергії. Позаяк після декількох скибочок хурми у розпал робочого дня у вас точно відкриється друге дихання, а відчуття паніки та стресу відійде на другий план. Ягода має ще один несподіваний бонус: на Сході хурма широко використовується лікарями при лікуванні гикавки.

Сушена хурма

У гастрономічній культурі хурма є набагато більш універсальною, ніж прийнято вважати. Ягоду можна додати у салат (з зеленню, авокадо та грушею), приготувати парфе (на основі ванільного йогурту, малини і граноли), додати лимонний сік, посипати чилі та подавати з м’яким сиром, а також - загортати плід зранку у млинці.

Хурма фую

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.