Кухонні лайфхаки, які оптимізують щоденну рутину

Виробники побутової техніки, власники ресторанів із доставкою їжі та молоді стартапери з сервісами, що дозволяють скласти меню на тиждень постійно намагаються полегшити життя сучасній господині. Втім, дещо можна зробити і самостійно: візьміть до уваги кілька порад, які можуть здивувати навіть досвідчену господиню та оптимізувати побут.

Пательня та інгредієнти для страви

Готуйте великими порціями

Якщо ви маєте настрій повести на кухні трохи більше часу, ніж зазвичай, використайте шанс зробити заготовки. Такі прості та ситні страви, як запіканка, лазанья, тушковані овочі з м’ясом або без можна заморозити у вже готовому вигляді. Потім посеред тижня, коли гратися у шеф-кухаря немає часу і бажання, можна скористатися такими напівфабрикатами та повечеряти смачною домашньою їжею.

Заморожувати їжу краще порційно: помістіть майбутню вечерю у контейнер для заморожування і не забудьте зробити стікер з інформацією про дату приготування та назвою страви. А коли апетит прокинеться, просто розігрійте готову їжу у мікрохвильовці або духовці. До речі, такий лайфхак також стане у нагоді, якщо до вас несподівано завітали гості, а в холодильнику пусто.

Жінка готує

Заморожуйте ягоди

Свіжі ягоди у холодильнику зберігаються всього декілька днів, а ось у замороженому вигляді вони завжди зможуть стати ідеальним доповненням до сніданку. Лохину або малину можна додати до ранкової каші, з яблук, груш та бананів приготувати поживний смузі, а зі шпинату та селери - вітамінний овочевий мікс. До суміші можна додати мигдалеве молоко, протеїновий порошок або насіння чіа. До речі, заморожувати можна вже готові коктейлі: ретельно перемішайте всі інгредієнти у блендері та заморозьте у спеціальних баночках. Немає нічого простішого: кожного дня витягайте по одній та беріть з собою на роботу. Буде настільки ж смачно, якби ви замовили фреш чи смузі у кав’ярні, тільки у пару разів дешевше, та й за якість ви можете бути впевнені.

Заморожені ягоди

Гарнір із заготовок

Повноцінна вечеря - як мінімум гаряче та гарнір. І якщо посмажити або потушкувати м’ясо можна відносно швидко, то додаткове варіння рису, гречки або кіноа гальмує процес. Полегшіть собі завдання. Щоб не чекати, поки приготується рис (особливо коричневий, це близько 50 хв), зваріть цілу каструлю та заморозьте його порційно. Викладіть рис на деко чи пергамент, охолодоліть, розкладіть у пакети для заморожування та покладіть у морозилку. Коли захочете використати гарнір, перекладіть його з морозилки у холодильник зранку, перед тим, як іти на роботу. До вашого приходу гарнір залишиться тільки підігріти.

Так само можна зробити і з макаронами - просто зваріть побільше та розкладіть порції у пакети (зручніше всього використовувати пакети із застібкою). Перед заморожуванням переконайтесь, що максимально випустити повітря з пакета, це важливо. Для розморожування опустіть закритий пакет у гарячу воду на кілька хвилин.

Коричневий рис

Зберігайте гриби у морозилці

Якщо ви любите збирати гриби, то, скоріш за все, ваші рідні забезпечені баночками з маринованими опеньками та сироїжками на роки наперед. Настав час заморожувати гриби, так вони збережуть смак і аромат на всю зиму. Перед заморожуванням гриби потрібно помити, просушити, почистити і нарізати на шматочки. Потім розкласти на дошці таким чином, щоб шматочки не торкались один одного, та відправити у морозилку на 2 години. Після чого гриби можна пересипати у контейнер і тривалий час зберігати у морозилці. Таким метод заморожування зручний тим, що шматочки грибів не злипаються між собою, і їх одразу можна використовувати для приготування різних страв.

Заморожені гриби

Використовуйте форми для льоду

Справжня класика мистецтва заморожування - використання не зовсім за призначенням формочок для льоду. Можна розлити у них каву для майбутнього домашнього фрапе або заморозити партію лимонного соку для приготування соусу. У формочках можна зберігати зелень: подрібніть її, залийте невеликою кількістю оливкової олії та заморозьте, доки вона знадобиться. Страви, у яких використовуються трави, зазвичай, потребують олії, позаяк можна використати обидва інгредієнти зразу. Така зелень чудово підходить для супів, тушкованих страв та соусів. Заморозити у формі для льоду можна навіть недопите вино. Кубики винного льоду можна використовувати для приготування м’ясних страв або соусів.

Трави з олією у формі для льоду

Перевірте, чи холодильник працює правильно

Відведіть погляд від монітору та погляньте на свій холодильник, а точніше - на індикатор температури. Всередині морозильної камери температура повинна триматися на позначці -18, а в холодильній камері допустимими є значення +3, +4. Не зберігайте продукти, що швидко псуються, на дверцятах холодильника, попри те, що там можуть бути зручні виїмки і контейнери: саме це місце найчастіше піддається перепадам температури. Продукти тваринного походження (м’ясо, птиця, риба, морепродукти) взагалі краще заморожувати і зберігати при температурі нижче -18.

Холодильник з продуктами

Економте продукти

Кількість молока, хліба, яєць та сиру, яка щодня опиняється на смітнику, мабуть, здивує кожного. За статистикою, за рік викидається приблизно 20 млн тонн їжі. А уявіть скільки це в грошовому еквіваленті. Якщо відчуєте, що хліб, сир або яйця з'їсти не встигнете, є 2 варіанти: приготувати щось із цих продуктів або заморозити. Споживайте продукти у власному темпі і попередьте появу відходів.

Контейнери з їжею

Як правильно зберігати зелень

Помитий листовий салат не можна зберігати у щільно закритому поліетиленовому пакеті, оскільки всередині буде накопичуватися волога, що сприятиме швидкому псуванню зелені. Залишати відкритим листя також не рекомендовано: воно швидко зів’яне. Найкращий спосіб - покласти паперові рушники або серветки згори листя салату та накрити харчовою плівкою. Це дозволяє волозі осідати на листі та запобігати в’яненню. Міняти серветку потрібно кожного дня. Другий варіант: загорнути листя у сухий бавовняний рушник та покласти у відділення для овочів. Ще один секрет: покласти до загорнутого листя будь-який срібний предмет. Це дозволить зберегти листя салату свіжим протягом місяця.

Зелене листя

Як правильно зберігати цибулю та часник

Зберігати цибулю та часник краще всього у картонній або бамбуковій коробці з вентиляцією. Цибулини повинні бути захищені від світла, інакше вони почнуть проростати.

Цибуля

Як правильно зберігати овочі

Важко повірити, але зберігати яблука потрібно разом з картоплею. Помістіть їх у добре провітрювану сумку або мішок та приберіть у прохолодне місце. Достатньо додати до картоплі всього пару яблук, щоб вони попередили проростання. Самі ж яблука краще зберігати окремо від інших фруктів у поліетиленовому пакеті в холодильнику. Інакше етилен, який виробляють яблука, буде псувати інші фрукти та не дозволить зберегти їх свіжими надовше. Помідори краще зберігати при кімнатній температурі, а не в холодильнику. Це ніжні плоди, навіть при температурі +10 вони вже починають руйнуватися на рівні клітин, а при більш низькій температурі відбувається масивне обмороження, результатом якого стає м’який помідор без смаку. Редис та огірки можна зберегти свіжими протягом кількох місяців, якщо покласти стеблинами догори в емальований посуд з холодною водою, воду потрібно міняти через день. Зберігати сиру та чищену моркву слід у поліетиленовому пакеті, попередньо випустивши з нього повітря. Відсутність кисню дозволить зберегти моркву у свіжому вигляді до 2 тижнів. Ті ж правила спрацюють і для селери та броколі.

Овочі

Не мийте ягоди

Не слід мити ягоди для зберігання, робити це потрібно безпосередньо перед тим, як збираєтеся їх з’їсти. Волога сприяє швидкому росту плісняви, позаяк ягоди довше зберігатимуться у холодильнику брудними. Купили ананас? Відріжте верхівку та зберігайте його, перевернувши догори дригом. Це допомагає перерозподілити цукор, який осідає на дні під час транспортування, і зберігає фрукт свіжим довше.

Ягоди у друшляку

Як правильно зберігати хліб та вироби з борошна

Хліб чудово зберігається у холодильнику і навіть у морозилці. Пироги, кекси та рулети також можна зберігати у морозильній камері, попередньо щільно загорнувши їх у фольгу або поліетилен, щоб перекрити доступ повітря. Коли випічка знадобиться, не розморожуючи, розігрійте її у мікрохвильовці або духовці, обов’язково у закритому посуді. Правда, ця порада не є дієвою для пирогів з цибулею, капустою, яйцем: після заморожування начинка стає несмачною.

Хліб



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.