Найгучніші фуд-скандали

У харчовій промисловості не раз бували гучні скандали. Іноді якість певних продуктів залишає бажати кращого, і приховати цей факт не виходить. У результаті страждають покупці та імідж компанії, а у засобів масової інформації з’являється новий матеріал для публікації.

До вашої уваги підбірка гучних скандалів зі світу їжі та продуктів, які свого часу вразили суспільство.

Неоднозначна назва кав’ярні в США

Назви закладів нерідко стають предметом скандалу. З подібною проблемою зіштовхнулася англійська мережа кав’ярень під назвою Krispy Kreme. Кав’ярня запустила акцію “KKK Wednesday”, у якій абревіатура рошифровувалась як “клуб любителів Krispy Kreme”. Правда, керівництво кав’ярні не знало, що в Америці є расистське угрупування з ідентичним поєднанням букв у назві. Дізнавшись про помилку, кав’ярня згорнула рекламу та принесла свої вибачення.

Кав'ярня

Свинець у локшині Nestle

Всесвітньо відома продовольча компанія Nestle займається виробництвом різних продуктів, серед яких є і локшина швидкого приготування. Колись ця локшина займала 80% індійського ринку, але незабаром відкрилась неприємна правда. Лабораторні дослідження показали, що у локшині Nestle міститься у 7 разів більше свинцю, ніж має бути. Компанії довелося відкликати та знищити всю продукцію і понести серйозні репутаційні втрати внаслідок скандалу.

Локшина

Протерміноване м’ясо з Китаю

Виявити прострочене м’ясо - вкрай неприємно. А що робити, якщо воно застаріло більше, ніж на 40 років? Такий продукт виявили у 2015 році в Китаї. Керівні організації розкрили банду шахраїв, яких засудили за контрабанду м’яса загальною вартістю $500 мільйонів.

Шокуючий факт: деяке м’ясо було протерміноване, про що свідчило маркування з далеких 70-х років минулого століття. М’ясо було неодноразово заморожене та розморожене. Навіть не хочеться уявляти, що могло б статися з покупцем, який спожив цей продукт.

М'ясо

Картопля з McDonald’s

Ті, хто вважає, що картоплю фрі з відомої фастфуд мережі можна віднести до вегетаріанських продуктів, глибоко помиляються. Розкрилася неприємна правда про цю страву, яка стала причиною справжнього скандалу. Виявляється, до списку інгредієнтів для картоплі фрі входить незначна кількість ароматизатора м’яса. Яку кількість ароматизатора McDonald’s вважає незначною, залишається загадкою.

Картопля фрі

Отруйне зерно з Мексики

У 1971 році Близький Схід охопила засуха. У результаті природного катаклізму були знищені врожаї, а над населенням нависла загроза масового голоду. З Мексики на територію Ірану для посіву завезли пшеницю, але ніхто не знав, що вона була отруєна метилртуттю і була непридатною для споживання у їжу. На жаль, мешканці кількох поселень таки з’їли отруєну пшеницю. Внаслідок трагедії було зареєстровано 459 випадків ураження головного мозку, порушення координації та втрати зору.

Пшениця

Підробка яблучного соку компанією Beech-Nut

Для дітей ми завжди вибираємо найкраще. Про це знають не тільки всі батьки без виключення, а й виробники дитячого харчування. В асортименті компанії Beech-Nut є 100% натуральний яблучний сік для дітей. У 1987 році цей продукт став предметом гучного скандалу. Виявилось, що замість яблучного соку у продаж надходила звичайна вода, яку виробник підсолодив цукром. За обман споживачів компанія виплатила штраф розміром $2 мільйони.

Яблучний сік

Наполовину натуральне м’ясо у Subway

Канадська телерадіомовна корпорація зловила відому фастфуд мережу на обмані. Заклад розповідає покупцям, що використовує для приготування своїх сендвічів натуральне м’ясо. У ході досліджень було доведено, що м’ясо курки, яке використовується у Subway, є натуральним тільки наполовину. Інша частина - це соєвий білок.

Сендвіч

Підробні яйця з Китаю

Китайські шахраї відрізняються особливою винахідливістю. Одного разу там викрили банду злочинців, які постачали на прилавки магазинів підробні яйця. Підробні у даному випадку означає зовсім не те, що вони були вироблені на підпільній фермі. Від яєць у цих яйцях не було нічого: шкарлупу зробили з карбонату кальцію, а білок і жовток - з альгінату натрію, желатину та хлориду кальцію. Щоб із цих речовин вийшли яйця, у них додавали воду, харчовий барвник, крохмаль і загусник.

Яйця

Радіоактивна вівсянка

У 1940-х і 1950-х роках Массачусетський технологічний інститут опинився в епіцентрі скандалу. Стало відомо, що групу студентів годують радіоактивною вівсянкою без їх відома та згоди. У своєрідному експерименті приймало участь більше 100 студентів. Коли правда виплила на поверхню, вони отримали від інституту вагому грошову компенсацію.

Вівсянка

Свинцева паприка

В Угорщині люблять страви з насиченим смаком. Щоб отримати такий смак, місцеві кухарі нерідко використовують у процесі приготуванні їжі приправи з характером. До таких спецій відноситься, наприклад, паприка. Похмурості цьому скандалу додає той факт, що в один момент у країні почали помирати люди, які їли паприку. Виявилось, що виробник додавав до приправи свинець. Мотиви так і залишилися нерозкритими, але в рамках цієї справи затримали понад 60 підозрюваних.

Паприка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.