Недоїдання як причина зайвої ваги

Новорічні свята пройшли, і одна половина людства вже готова до радикальних заходів схуднення. Парадокс у тому, що принцип все або нічого, коли ми обмежуємо свій раціон або вдаємося до голодування, загрожує появою зайвої ваги, а не схудненням, як ми надіємося. Давайте з’ясуємо, що відбувається з нашим тілом при недоїданні.

Різна їжа

Нестача харчування провокує втрату м’язової маси

Дефіцит їжі означає нестачу в організмі поживних речовин. Замінюючи звичну їжу на детокс зі смузі, а то й зовсім голодування на воді, ми втрачаємо протеїн, який приймає участь у будівництві м’язів. Отримуючи протеїн у недостатній кількості, тіло починає спалювати м’язи, замість того, щоб їх нарощувати. Візуально об’єми стануть трохи меншими, але якою ціною? У пошуках енергії організм почне спалювати менше калорій, метаболізм сповільниться, і, попри візуально стрункіший силует, тіло буде виглядати обвислим і непружним.

Овочі

Недоїдання = поганий метаболізм

Уявіть смартфон, який при низькому заряді акумулятора переходить в режим енергозбереження, сповільнюючи свою роботу. Така сама справа з обміном речовин в організмі: не отримуючи потрібну кількість калорій, метаболізм засинає і гальмує всі важливі процеси обміну, сприяючи відкладенню жирів там, де це не потрібно, замість того, щоб спалювати їх.

Боул з авокадо

Дефіцит калорій викликає стрес

Екстремальні заходи схуднення на кшталт відмови від їжі або жорстких дієт підвищують рівень кортизолу, гормону стресу. Зв’язок кортизолу із зайвою вагою давно доведений у медицині: при недоїданні тіло відчуває стрес і запускає програму SOS, починаючи відкладати калорії про запас при будь-якому зручному випадку. Таким чином, втративши за короткий термін ненависну зайву вагу, ми так само стрімко отримаємо її назад, як тільки повернемося до нормального харчування.

Стейк з лосося

Порушення циклу

Занадто низька калорійність раціону може мати вплив і на жіноче здоров’я. Є зв’язок між естрогенами (жіночими статевими гормонами) та жировою тканиною, яка є важливою частиною гормональної системи. Відхилення естрогену від норми у будь-який бік - підвищення чи зниження - провокує порушення менструального циклу, проблеми з щитовидкою та зайву вагу. У свою чергу, нормальний рівень гормону говорить про повноцінне харчування. Стабільний гормональний фон покращує обмін речовин та сприяє схудненню.

Стейк

Дефіцит енергії, апатія, втома

Справедливо буде нагадати, що тимчасова відмова від важкої їжі, однозначно, позитивно впливає на стан організму, сприяючи очищенню від токсинів та шлаків зокрема. Втім, довготривалий детокс загрожує стати замкненим колом, адже організм не може завжди очищатися, врешті-решт йому потрібна енергія на відновлення, а значить, калорійна їжа. В іншому випадку, дефіцит енергії викличе сповільнення метаболізму та накопичення зайвих калорій, а отже і зайвої ваги.

Вечеря друзів

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.