Дефіцит сну і зайва вага - нове дослідження вчених

Американська спілка біохімії та молекулярної біології опублікувала незвичайне дослідження, у ході якого було з’ясовано, що недосип може стати серйозною причиною появи зайвої ваги. В експерименті прийняли участь 15 здорових молодих чоловіків. Спочатку вони тиждень повноцінно відпочивали вдома, а наступні 10 днів спали не більше 5 годин у будні (імітація робочого тижня). У рамках експерименту на вечерю учасникам давали їжу з високим вмістом жирів, однак після недосипу вони відчували себе менш задоволеними після з’їденого.

Малюк, що спить

Щоб прослідкувати за впливом недосипу на обмін речовин, учасники здавали зразки крові. Аналізи показали, що дефіцит сну негативно впливав на ліпідний обмін після прийому їжі. Імітація робочого тижня закінчилась вихідними, коли добровольці могли спати 10 годин для відновлення організму. Показники жирового обміну були трохи кращими, але не відновились до початкового рівня.

Бургер і картопля фрі

Дослідження показує, як організм справляється із засвоєнням жирів при дефіциті сну. Недосип приводить до зайвої ваги - не тільки за рахунок посилення відчуття голоду, а також через сповільнення швидкості спалювання калорій. Позаяк, збільшення часу сну до норми може попередити зайву вагу.

Ваги

Результати корелюються з іншим дослідженням, яке пояснює, чому дефіцит сну змушує людину частіше споживати нездорову їжу. Швейцарські вчені раніше довели, що навіть одна ніч, проведена без сну, сповільнює обмін речовин на наступний ранок, скорочуючи розхід енергії на виконання таких завдань, як дихання і травлення, на 5-20% порівняно з показниками, отриманими на ранок після гарного нічного сну.

Йогурт з фруктами і маска для сну



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.