Як нестача сну впливає на вагу

Не секрет, що нестача сну погано відображається на здоров’ї. Однак не всі знають, що, окрім тьмяного кольору обличчя та швидкої втоми, недбале ставлення до дорогоцінних нічних годин відпочинку приводить ще й до набору ваги. Давайте дізнаємося, чому недосипання може стати причиною переїдання і як боротися з неконтрольованим апетитом після безсонної ночі.

Чоловік зі смартфоном

Що говорять вчені

Останнє дослідження в цій області було опубліковане в Європейському журналі клінічного харчування. Експерти авторитетного видання з’ясували, що люди, які не висипаються, з’їдають наступного дня в середньому на 385 ккал більше (це приблизна енергетична цінність гамбургера середнього розміру або глазурованого пончика). Якщо ж людина регулярно не має повноцінного сну, то зайві калорії невідворотно ведуть до набору ваги. Вчені також встановили, що ті учасники експерименту, які не виспались, роблять вибір на користь продуктів з більшим вмістом жирів, ігноруючи білок та складні вуглеводи.

Чоловік їсть бургер

Чому нестача сну приводить до переїдання

Автори дослідження пов’язують підвищений апетит після безсонної ночі з роботою гормонів, зокрема, лептину та греліну, які відповідають за відчуття ситості і голоду. Якщо організм не встиг відновитися за ніч, то наступного дня калорійна і не найкорисніша їжа здається набагато привабливішою, ніж зазвичай, відповідно, перед нею важче встояти.

Жінка і солодке

Як харчуватись, якщо не висипаєшся

Видання Journal of Obesity опублікувало меню для тих, хто не може дозволити собі 7-9 годин сну, але при цьому хоче залишатися в формі. Отже, що потрібно їсти в дні, коли ви не виспалися:

  • Цільнозернові продукти з низьким глікемічним індексом (бурий або коричневий рис, кіноа, вівсянка).

  • Правильні жири (горіхи, насіння, авокадо, смажена риба, рослинна олія).

  • Збалансовані страви (хлібці з арахісовою пастою, тост з індичкою та авокадо, лосось з овочами).

Експерти також радять не відмовляти собі в маленьких радощах: при бажанні можна з’їсти шматочок шоколаду або печиво - це допоможе знизити рівень стресу та вберегти від переїдання.

 Невиспаний чоловік з кавою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.