Що таке соковите і мутне пиво

Автор блогу Beervana Джефф Олворт пропонує розібратися із такими визначеннями пива, як “соковите” та “мутне”, які нещодавно були внесені у Керівництво по стилям Brewers Association (мутні і соковиті NEIPA).

Хто першим використав слово juicy (соковите) для опису пива?

Соковите пиво

Термін використовується для опису властивості, яка більше всього цінується прихильниками хмелевих елів. Він закріпився у словниковому запасі непомітно (схоже, вперше Олворт використав його в січні 2012 року, описуючи West Coast IPA: “Соковите з цитрусовими смаком і ароматом”), і тепер поширений так же, як і визначення “фенольне” або “палене”.

Джефф навіть задумувався про те, поки у Фейсбуці хтось не задав питання: “Я не зовсім розумію цей термін, який часто використовується для опису мутного пива. Що саме значить слово “соковите” при описі пива?”

Для настільки поширеного терміну відповідь виявилася несподівано неочевидною. Тому виникла ще одна тема для дискусії: говорячи про пиво, що мається на увазі під словом hazy (мутне)?

Пиво West Coast IPA

Соковите (juicy)

Просте стає складним, якщо врахувати, що вже є термін, який висловлює те ж, що, очевидно, означає і “соковите” - фруктове. Фруктовість є однією з найстаріших та найпоширеніших характеристик пива, яка походить, зазвичай, від складних ефірів дріжджів, але іноді вона криється і в ароматах певних сортів хмелю. Джефф Олворт припустив, що фруктове - просто описувальний термін, у той час як соковите наштовхує на згадки про відчуте раніше. У такому контексті соковитість - це яскраво виражена фруктовість.

Як щодо інших аспектів соковитості? Ще один коментатор додав: “Думаю, коли ви кажете “соковите”, це повинно нагадувати про глибину аромату, який приховується за солодкавістю, про цитрусовість із в’яжучим післясмаком, тощо. Якщо ж мова йде про хмелеву гірчинку - у ній немає соковитості”. Фруктовий сік має інші характеристики, іноді менш помітні, такі як кислотність, терпкість, множина інших ароматичних аспектів, але у тому числі і солодкавість.

Келих пива

Це важлива особливість IPA за слабкою гірчинкою: солодкавість солоду не врівноважується більшою гірчинкою, а фруктовість, отримувана від англійських дріжджів і американських сортів хмелю, забезпечує як солодкавість, так і фруктові аромати. Тим не менш для деяких відчуття солодкавості, яке накладається на хмелеву гірчинку, заважає визначенню того, чи є пиво соковитим. Це важливий момент, адже солодкі сорти (з бісквітними, десертними відтінками) - ще одна важлива категорія у пивоварінні.

Жодне визначення не буде задовольняти усі потреби. У соковитості багато аспектів, а люди використовують цей термін непослідовно. Головна причина у тому, що ці якості нові і ще не до кінця з’ясовані - досі немає класичного соковитого IPA, який усі могли би вважати стандартом. Таким чином, визначення соковитості залишається невловимим, поки ми не з’ясуємо, чим насправді відрізняються соковиті IPA.

Соковите і мутне пиво

Мутне (haizy)

Це підводить нас до мутного - ще менш визначеного терміну, який також постійно використовується. Він став коротким визначенням для такого пивного стилю, як New England IPA.

Тут є дві проблеми.

Одна із них полягає у тому, що термін “мутне” вже існував раніше та використовувався для опису пива із домішкою надлишкових білків, а останнім часом - для пива з часточками хмелю. Ці сорти пива були набагато менше непрозорими, ніж сьогоднішні мутні.

Друга проблема полягає у тому, що мутність є відносною якістю, яка набагато ближча до характеристик зовсім прозорого пива, ніж до інших термінів, які описують непрозорість рівня хефевайцена.

У той час як соковите, здається, є терміном, який уже очікує загальне визнання, мутне, схоже, викликає плутанину. У випадку з New Ingland IPA обізнані прихильники пива можуть очікувати як щільної непрозорості, так і інтенсивної фруктової соковитості. Цей стиль відповідає обом цим вимогам. А як щодо “мутного (hazy) IPA”? Чи може, чи повинен він бути непрозорим?

Пиво New England IPA

Новий IPA від Sierra Nevada Hazy Little Thing - соковитий, але не непрозорий - може слугувати прикладом неоднозначності цього терміну. Це може бути приводом до переусвідомлення поняття “hazzy IPA” у випадку з непрозорими сортами, початково звареними у Новій Англії.

Коли феномен New England IPA був на піку популярності, пивовари робити усе що завгодно, щоб надати пиву цього стилю непрозорості, у той час як непрозорість оригінальних New England IPA виходила не спеціально і не була результатом якихось особливих зусиль. Як говориться, краще - ворог хорошого. Як і трохи раніше у випадку з хмелевою гірчинкою, ідея непрозорості була доведена до крайнощів.

Можливо, використання слова “мутний” дозволить пивоварам робити пиво, не турбуючись, що воно занадто прозоре. Вони зможуть просто варити його на свій смак і колір та надавати йому природну ступінь мутності. А потім, коли буде з’ясовано, що таке “соковитість”, можна буде визначити стандарт цих мутних хмелевих елів.

Келихи з пивом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.