Що треба знати про чорний шоколад

З чого складається шоколад? У яких кількостях його можна їсти? Чи такий він шкідливий? Чи правда, що у шоколаді багато трансжирів? Чому рекомендують їсти саме чорний шоколад? І чому одна плитка коштує дорожче за іншу?

Шматочки чорного шоколаду

З чого складається шоколад

З какао. Серйозно. Якщо говорити саме про справжній чорний шоколад, у його складі повинен бути досить високий відсоток какао - в екстрачорному, наприклад, більше 70%. Саме тому його ще називають гірким: какао має дуже насичений смак, і чим більше його в плитці, тим більш гіркий смак має шоколад.

Основний склад чорного шоколаду - це терте какао, цукрова пудра і масло какао. Змінюючи співвідношення між цукровою пудрою і какао-порошком, можна змінювати смак шоколаду - від гіркого до солодкого. Найбільш гіркий шоколад продають під назвою “гіркий”, менш гіркий називають “темний”.

Також у чорному шоколаді може бути присутня начинка - зазвичай це різноманітні горіхи. Солодкі додатки виключаються: якщо вам пропонують гіркий шоколад з чимось солодким всередині - карамель, джем чи щось інше в цьому роді - це вже не можна буде назвати гірким шоколадом.

Какао-боби

У яких кількостях можна їсти шоколад

Рекомендована доза чорного шоколаду на добу - не більше 25 г, тобто не більше 4 кубиків. Виходить, що стандартна плитка шоколаду - десерт на 4 дні. У таких кількостях шоколад навіть може бути корисним для організму: по-перше, він допомагає боротися зі стресом та покращує настрій, а, по-друге, покращує кровообіг і відновлює імунітет.

Дієтологи стверджують, що в системі ЗСЖ мають місце солодощі, тому не слід обмежувати себе, якщо вам раптом дуже захотілося шматочок шоколаду. Солодке можна, правда, не більше 1 разу на добу: 1 порція - це невеликий батончик або 3-4 кубики шоколаду. Крупні компанії-виробники сьогодні завжди звертають увагу на помірне споживання солодощів, тому на кожній упаковці своєї продукції вказують розмір щоденної порції, яка може бути частиною раціональної дієти.

Шоколадні трюфелі

Чи таким шкідливим є шоколад

Ні, не шкідливим. Але, як кажуть, все добре в міру. Справжня шкода від гіркого шоколаду буде в тому випадку, якщо він зроблений з продуктів поганої якості. Відрізнити правильний шоколад від неправильного дуже просто: низькосортний порошок какао надає шоколаду кислинку, а не гіркий присмак. А це в свою чергу дуже негативно впливає на кислотність шлунку і може привести до гастритів та інших захворювань травного тракту. Позаяк слід завжди звертати увагу на склад, від нього залежить і якість шоколаду, і ваше здоров’я.

Гарячий шоколад

Чи правда, що в шоколаді багато трансжирів

Дивлячись у якому. У правильному шоколаді - ні. Надійні компанії на глобальному рівні відмовляються від використання частково гідрогенізованих жирів - саме це незрозуміле словосполучення є основним джерелом трансжирів у продуктах промислового виробництва.

Окрім того, кожний готовий продукт (у тому числі і шоколад) проходить спеціальну нутриціологічне оцінювання. Оцінювання базується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я і, крім трансжирів, враховує також енергетичну цінність, вміст солі, цукру та насичених жирів у продукті.

Міжнародні виробники дотримуються дуже суворої внутрішньої політики, яка регулює якість продуктів: контролюють рівень цукру та відсутність трансжирів, ретельно перевіряють постачальників сировини, а також стежать за безпекою продукції та сировини.

Чорний шоколад

Чому одна плитка шоколаду коштує дорожче за іншу

Ви ще не зрозуміли? Тоді радимо перечитати все вищенаписане. А якщо перечитали і все рівно не зрозуміли, пояснимо ще раз: хороший продукт апріорі не може коштувати пару копійок.

Плитки шоколаду

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.