Що треба знати прихильникам вина

Уміння обрати і пити вино так же високо цінується, як і обізнаність у середньовічному живописі або американській літературі 20 століття. Втім, далеко не всі прихильники цього напою можуть похвалитися ідеальними знаннями і області історії виноробства, сервірування та дегустації вин. Зрештою, не слід розчаровуватись. Отримати задоволення від хорошого вина можна і без звання сомельє-професіонала.

Ця стаття не тільки пояснить, як вибирати, поєднувати і подавати вино, а й необхідні побутові хитрощі, пов’язані з цим напоєм.

Келих вина і сири

Червоне та біле

Для всіх сухих червоних вин стандартно діє головне правило: жодних солодких страв. Забудьте про стереотип “риба+біле вино”: кисло-солодкі червоні вина із невеликим вмістом танінів входять у категорію універсальних, а у якості закуски до них ідеально підійде риба, смажена на грилі. М’ясо з овочами - ідеальна компанія практично для всіх червоних вин, але будьте обережні: деякі насичені сорти губляться у поєднанні з гострими та пряними стравами.

Білі вина більш невибагливі, хоча трав’янисті або насичені горіхові сорти не поєднуються з гарячими м’ясними стравами, а ароматичні вина люблять складну компанію, у яку вписуються як екзотичні фруктові закуски, так і холодне нежирне біле м’ясо.

Сухі фруктові рожеві вина підходять практично до всіх страв, однак насичені м’ясні страви краще залишити осторонь.

 Червоне та біле вино

Вино і сир

Сир - чудовий партнер для вина. Якщо ви ламаєте голову, з чим подати дорогу пляшку хорошого вина, вибирайте це віками перевірене поєднання - не помилитесь.

Тверді сорти сиру, як правило, подають з виразними червоними винами: це може бути авcтралійський шираз і подібні пряні, теплі або навіть зрілі, вінтажні вина.

Прихильникам брі, камамберу і нежирного козячого ми рекомендуємо звернути увагу на легкі білі вина (наприклад, совіньйон блан). А ось із блакитними сирами усе не так просто: їх насичений аромат не так легко вдало підкреслити, і сомельє радять їсти їх із солодкими кріпленими винами (портвейн).

 Вино і сир

Сорти білого винограду

Знаючи популярні базові сорти і декілька професійних термінів дегустації, ви зможете швидко і з задоволенням робити вибір у винних бутиках, майже повністю виключивши можливість наштовхнутись на непідходящий смак.

Дивовижний букет шенен блан сподобається прихильникам глибоких, сонячних вин. Сорт шардоне, який походить із Бургундії і сьогодні вирощується у всіх виноробних країнах, ідеально поєднується практично з будь-якими стравами і завжди тішить олійними, фруктовими ароматами.

Складний смак мускату сподобається не всім. Те ж стосується і найближчих родичів цього сорту - італійського москато та іспанського мускаделя. Напористий, медовий піно грі цінують за пряність та інтенсивність смаку, а чарівний рислінг - за кислинку, яка вдало поєднується із квітковими нотами. Якщо ви надаєте перевагу свіжим, чистим, різкуватим нотам - купуйте совіньйон блан із Нової Зеландії.

 Білий виноград

Сорти червоного винограду

Два базових сорти червоного вина - мерло і каберне совіньйон. Перше - ідеальне для першого знайомства з червоним вином: соковите, чисте, фруктове та освіжаюче. Друге володіє насиченим чорносмородиновим відтінком. Його часто купажують з мерло для отримання ідеального смаку і глибокого букету.

Італійські, аргентинські та каліфорнійські вина, які виготовляються із сорту санджіовезе, який славиться на весь світ унікальним кисло-солодким смаком з відтінком вишні та сливи.

Найбільш насичене, пряне і тепле червоне вино - це, звісно, шираз. Це потужні, щільні і танінові вина з оксамитовою текстурою. Традиційний іспанський сорт темпранільйо виділяється полуничним акцентом, щільністю і святковим, життєрадісним смаком.

 Червоний виноград

Як охолодити

Температура сервірування - дуже важливий фактор, який напряму впливає на те, сподобається вам вино чи ні. Річ у тім, що якщо ви переохолодите напій, він втратить свої яскраві смакові якості і особливий аромат, а якщо подасте вино занадто теплим - зіпсуєте його освіжаючі властивості.

Тим не менш вважається, що краще переохолодити, ніж перегріти: подавайте вино охолодженим і просто погрійте келих у долонях, щоб аромат напою повністю розкрився.

Жодне, навіть найдорожче та найякісніше вино, не буде смачним при температурі, яка перевищує кімнатну: 15-17 градусів - оптимальна температура для подачі усіх червоних вин, а білі мають бути холоднішими - 8-10 градусів. Нейтральні, дуже сухі та ігристі вина слід охолоджувати сильно - до 4-6 градусів.

 Вино з льодом

У яких келихах подавати

Вибір келихів для вина - не така вже і складна наука, як вибір самого вина. Найбільш підходяща форма для всіх без винятку сортів - трохи розширений догори тюльпан на довгій тонкій ніжці.

Ігристі вина люблять високі, дуже вузькі келихи: у таких довше зберігаються бульбашки. Не вибирайте кольорові келихи: вони завадять розглянути колір вина і дізнатися його характеристики (наприклад, зрілість або молодість).

Келихам потрібний особливий догляд: не користуйтесь миючими засобами, коли будете їх мити. Залишки засобу для миття посуду погано вплинуть на букет вин, які потім опиняться у цих келихах. Краще мийте їх у дуже гарячій воді і давайте як слід висохнути. Зберігайте келихи у вертикальному положенні, щоб у них не застоювалося повітря.

 Келихи з вином

Вибір ігристого вина

Хороше ігристе вино не може бути занадто дешевим, занадто кислим і занадто солодким. Краще всього вибирати якісний брют: це дуже свіже, сухе, легке, але водночас насичене ігристе вино, яке підходить до більшості страв.

Популярні італійські асті, просекко та ламбруско, німецький зект і каталонське вино кава входять у середню цінову категорію та частіше всього не розчаровують.

Навіть якщо ви надаєте перевагу десертним, солодким винам, зупиніть свій вибір на напівсухому ігристому вині: несмачне та неякісне ігристе вино буде схожим швидше на дитячий лимонад, ніж на вишуканий напій. Пам’ятайте і про калорійність, яка буде напряму залежати від солодкавості напою.

 Ігристе вино

Пошук свого смаку

Вперше опинившись у винному бутику, ви можете робити вибір довго і важко. Не нехтуйте допомогою хорошого консультанта і довіряйте своїй інтуїції. Якщо ви хочете відчути себе знавцем, прочитайте декілька статей або цікаву книгу-довідник, яка допоможе вам орієнтуватися у базових поняттях.

Слідкуйте за оглядами вин в інтернеті та журналах, не лінуйтеся читати контретикетки та шукайте свій магазин з вином, який проводить дегустації, пропонує широкий асортимент вин, які правильно зберігаються, і завжди готовий порекомендувати більш дешеві пропозиції достойної якості.

Не уникайте винних ресторанів, пробуйте домашнє вино і обов’язково звертайте увагу на вина, вирощені у розвинених виноробних регіонах: Італії, Австралії, Португалії. Так ви рано чи пізно відшукаєте своє ідеальне поєднання ціни, якості та смаку.

 Дегустація вина на винограднику

Як стати сомельє

Розвинути навички дегустації дуже просто: достатньо навчити себе запам’ятовувати запахи та основні фруктові аромати, які частіше всього зустрічаються у вині. Якщо ви балуєте себе хорошим вином раз на тиждень, запам’ятовуйте етикетки та назви.

Можете навіть спробувати завести винний щоденник: декілька ключових слів допоможуть потім згадати свої відчуття і наступного разу зробити вдалий вибір.

Завжди шукайте слова, щоб описати смак та аромат вина. Він може бути різким, агресивним, в’яжучим, виразним і складним, а може - м’яким, ніжним, легким, нейтральним, свіжим і чистим. Вина без яскраво вираженого аромату прийнято називати тьмяними, простими і пласкими, а їх вина-протилежності можна описати як багаті, зрілі, повні, потужні і маслянисті.

 Сомельє з вином

Збирайте корки

Не викидайте корки від вин. Із них можна зробити масу гарних і корисних у господарстві дрібниць, а також прикрас для дому. Об’ємні букви, картини і дошки, на які можна чіпляти фотографії без шкоди для шпалер - найпоширеніший приклад.

Із корків від вина можна скласти чудову рамку для фотографій, зробити іграшки для кота, підставки під гаряче, тощо.

Із корків від вина вийде чудовий масажний килимок для ванни. Деревина - довговічний, натуральний матеріал, приємний на дотик. Розпилявши корки вздовж і наклеївши на прогумовану основу, ви отримаєте дуже симпатичний, стильний і надійний килимок, який стане цікавою деталлю інтер’єру.

 Корки від вина

Як вивести пляму від вина з тканини

Якщо вислів “пляма від червоного вина” викликає у вас жах, це цілком зрозуміло: такі плями дійсно не відпираються, якщо не приділити увагу катастрофі одразу ж.

На щастя, народних способів існує багато, і навіть якщо у вас під рукою не виявилось спеціального засобу від плям, завжди можна врятувати становище за допомогою доступних засобів.

Не втрачаючи часу, посипте пляму дрібною сіллю (вона вбере вино) і протріть її скибочкою лимону. Давши тканині трохи часу підсохнути, виперіть її у машинці зі звичайним порошком. До речі, з плямами від вина впорається навіть харчова сода. Якщо вино потрапило на скатертину, змішайте мило з содою та нанесіть на пляму, залишіть на 10 годин і виперіть звичайним способом.

 Плями від вина

Лід з вина

Про кубики льоду з вина ми згадуємо найчастіше у спекотну погоду: влітку вони чудово використовуються у якості додаткового охолодження напою. Так, наприклад, можна додавати заморожені кубики вина у глечик із сангрією.

Якщо після свят у вас залишилося вино, яке ви не будете допивати, не виливайте його, а просто заморозьте у формі для льоду. Наступного разу, коли ви будете готувати страву за рецептом, у якому потрібно додавати вино, вам не доведеться витрачатись на цілу пляшку вина - просто візьміть свої заготовки.

Кубики вина ви зможете використовувати також для приготування коктейлів, соусів, салатів і навіть для виготовлення мила з вина.

Лід з вина

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.