Типи фігури по аюрведі

Згідно з філософією аюрведи, яка фокусується на підтримці фізичного та емоційного балансу, існує 3 типи енергії тіла (доші): вата, пітта і капха. Попри те, що всі вони присутні у нашому тілі, одна з них займає більше місця та визначає нашу конституцію, смакові вподобання та навіть схильність до певних захворювань.

Трави та аромаолія

Вата

Зазвичай люди з енергією вата мають тендітну будову тіла, суху шкіру, можуть раптово відчути голод. Вони часто страждають від проблем зі сном, не бояться змін та регулярно перебувають у стані сильного захоплення. У них дуже швидка мова, їх божевільна енергія відчувається на відстані. Більше всього таким людям підходять прогулянки, велосипед, йога і танці. Найкраща їжа для людей з дошею вата - авокадо, цільне молоко, коренеплоди та розварені крупи. При цьому, людям такої консистенції краще уникати сухої їжі, наприклад, крекерів, а також пити менше кави, виключити нікотин та сирі продукти у великій кількості. Ознаки дисбалансу при такій конституції - виснаження, артрит і здуття живота.

Типи доші за аюрведою

Пітта

Люди, здатні працювати до виснаження, з сильним і запальним характером. Часто з рудим волоссям та червоним лицем (нездоровий рум’янець). Вони проявляють себе як особистості амбіційні, пристрасні та розумні. У випадку дисбалансу вони стають заздрісними, конфліктними, схильними до переїдання, страждають від застуд, висипань та виразок. У випадку балансу - світяться здоров’ям і щастям, ведуть себе привітно. Вони зазвичай середньої ваги та зросту і сильні духом. Людям з таким типом консистенції підходять змагальні види спорту, наприклад, катання на лижах, спортивна ходьба, теніс та скелелазіння. Найкраща їжа - виноград, диня, яйця, рис, цукіні, огірки та броколі.

Лист

Капха

Люди щільної будови тіла. Вони повільно прокидаються, люблять довго валятися у ліжку та потребують гарної дози кофеїну зранку. При повному балансі вони залишаються спокійними та життєрадісними. Ознаками дисбалансу є зайва вага, затримка рідини та втома. Їм підходить біг на довгі дистанції, аеробіка, футбол або гребля (все, що потребує активного руху). Людям з такою конституцією слід робити ставку на фрукти та овочі, уникаючи важкої їжі, наприклад, сиру, коров’ячого молока та червоного м’яса.

Три доші всередині будь-якої людини часто міняються через спосіб життя, навколишнього середовища та пори року.

Каша з ягодами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.