Натуральні засоби, що допоможуть заснути

Стрес, кофеїн, автомобільна сигналізація, суперечки сусідів, неонові вивіски за вікном - на світі є безліч причин, через котрі можна заробити проблеми зі сном. Від нестачі сну кількість проблем тільки збільшується, у перспективі обертаючись нічними жахами та хронічним безсонням. Фармацевти завжди готові прийти на допомогу, невпинно винаходячи нові снодійні (по-науковому - седативні) препарати, однак не поспішайте переходити до важкої медичної артилерії. Спочатку спробуйте ефект від природних засобів, що здатні приспати не гірше за бабусину колискову.

Що приємно, дари природи не супроводжуються побічними ефектами, не викликають звикання і не потребують рецепту, хоча порадитися зі спеціалістом, звісно, не завадить. Доза, час і правила прийому (з їжею чи без) мають велике значення. Щоб відновити здорові стосунки зі сном, візьміть до уваги наступні натуральні засоби.

Жінка спить

Мелатонін

Це гормон, який природним чином утворюється організмом, щоб допомогти регулювати циркадний ритм - внутрішній годинник, що вмикає цикл сну-бадьорості. Хоча він володіє м’якою снодійною дією, його головна роль полягає у відновленні режиму. Якщо ви сова, страждаєте від зміни часових поясів або працюєте позмінно, мелатонін допоможе заснути у звичний час, тобто вночі. Його потрібно приймати за 6 годин до початку сну, щоб ефект спрацював вчасно.

Ілюстрація жінки, яка спить

Магній

Дослідження довели зв’язок дефіциту цього чарівного мінералу з безсонням, і тепер багато спеціалістів рекомендують приймати перед сном пігулки з магнієм (у дозуванні 1000 мг). Магній володіє розслабляючою дією, і його нестача - звичайна проблема, оскільки сучасні люди надають перевагу дієті з високим вмістом цукру, а магній використовується в його метаболізмі. Позаяк, його запас треба поповнювати - за допомогою добавок або продуктів, багатих на цей мінерал.

Продукти, що містять магній

Пустирник

Ця трава, відома ще давнім пращурам, володіє більш потужними заспокійливими та седативними властивостями, ніж валеріана. Пустирник покращує сон, знімає тривогу, регулює серцебиття та роботу травної системи. Чай з цієї трави є корисним при невралгії та хронічній втомі, і багато хто впевнений, що у природі немає засобу кориснішого для серця та нервової системи.

Сушений пустирник

Корінь валеріани

Рослина, котра діє дуже збудливо на кішок, на людей чинить навпаки заспокійливий ефект і входить до складу багатьох снодійних добавок. Настоянку або пігулки рекомендується приймати за півгодини до бажаного сну. У валеріани є здатність впливати на утворення серотоніну та гамма-аміномасляної кислоти, що сприяє зниженню тривоги, втоми, а також правильним метаболічним процесам у мозку.

Валеріана

Хміль

Найважливіший компонент будь-якого пива вже давно вивчений на предмет седативного ефекту і протягом століть використовувався для усунення проблем зі сном. Хміль нерідко входить до складу седативних добавок разом з коренем валеріани - зазвичай у співвідношенні 120 мг екстракту хмелю і 500 мг валеріани. Така комбінація допомагає покращити сон та зменшити час, необхідний для засинання. Втім, це не значить, що пиво - чудове снодійне. Вченими доведено, що алкоголь погіршує якість сну і з часом сприяє його повному розладу.

Хміль

Ромашка

Чай, настоянка або натуропатичні капсули з ромашкою - дуже м’які стимулятори сну. Інакше кажучи, ця симпатична квітка навряд допоможе тим, хто страждає на хронічне безсоння, але тим, до кого сон просто не йде - від хвилювання, перенапруження або любовної лихоманки - він допоможе однозначно: заспокоїть, розслабить і прискорить засинання. Окреме задоволення для повного релаксу: трав’яна комбінація з ромашки та лаванди у заспокійливій ванні.

Ромашковий чай

Вишня

Саме так. Мова про звичайну вишню, близьку родичку черешні. У голосному дослідженні Університету штату Луїзіана, проведеному кілька років тому, було доведено, що вишня допомагає спати довше - майже на 1,5 години на добу. Вишня володіє великою поживною цінністю, а сік цих ягід є джерелом як мелатоніну, так і триптофану. Але мова йде про натуральний вишневий сік, а не сурогат з пакету.

Вишня

Ківі

Не до вподоби вишневий сік? Спробуйте ківі. Китайські вчені у 2014 році опублікували наукові факти, які підтверджують, що 2 ківі, зїдені за годину до сну, здатні збільшити час сну на 13% і скоротити тривалість бадьорості, якщо ви часто прокидаєтесь посеред ночі, на 29% - всього за 4 тижні. Звучить заманливо, а ківі до того ж настільки багатий на вітамін С, що імунітет до кінця місяця також стане в рази міцнішим.

Ківі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.