Готуємо ідеальну паску

Одна з найважливіших ролей у святкуванні Великодня відведена для паски. Як і саме свято, випічка має давнє походження, а символізує небесне царство та воскресіння, єдність з Богом.

Попри те, що спекти хорошу паску - справа непроста, підкорити здавна відоме своїм норовом тісто все ж можна. Звісно, простіше просто купити паску у магазині. Однак, багатьом господиням ця думка не до вподоби, адже і смак, і аромат домашньої випічки ні з чим не порівняти. Та й сам процес, особливо якщо у ньому приймає участь вся родина, є не менш важливим, ніж кінцевий результат.

Давайте дізнаємося кілька таємниць, які допоможуть приготувати смачну паску.

Маленькі пасочки

Фейс-контроль

Одна з яскравих особливостей тіста для паски - висока здобність: здобрюють його великою кількістю яєць, маслом та цукром. Окрім того, у паску додають родзинки, цукати, цедру. Часто кладуть у тісто і прянощі: кардамон, шафран, ваніль, гвоздику, що збагачує загальний аромат приємними нотами. Однак захоплюватися ними не варто: прянощі не повинні переважати у загальній ароматичній гамі, а мають бути її доповненням. Слід враховувати й те, що всі продукти, відібрані для приготування паски, повинні бути виключно якісними та свіжими.

Тісто для паски

Тонкощі приготування тіста

Яйця, масло і цукор потрібно вводити у тісто поступово, тому що дріжджі можуть не впоратися з навантаженням, і тісто не підніметься. Зайвий раз нагадаємо, що для отримання хороших пасок надзвичайно важливим є і температурний режим. Тобто, усі маніпуляції з тістом слід проводити у теплому місці, при температурі близько 25 градусів Цельсія. Потрібно пам’ятати, що зашкодити пасці здатні навіть протяги. При цьому, джерело тепла не повинно знаходитися знизу, інакше тісто не буде підніматися догори, а стане рости у ширину, як при підході, так і під час випікання. Тісто для пасок повинно підійти 3 рази. Спочатку повинні підрости опара, потім - замішане зі всіма додатками тісто. Місити тісто потрібно довго, доти, доки воно не буде легко відставати від рук та посуду. Останній раз паска підходить вже у формі, яка заповнюється тістом на ⅓ об’єму (максимум ⅔), а в духовку ставиться, коли маса підніметься і займе ¾ посуду. До речі, саме в цей момент тісто є найбільш вразливим, а тому потребує серйозної опіки: не допускайте протягів.

Вимішування тіста для пасок

Тонкощі випікання пасок

У давнину для випікання пасок використовували відерні форми, а сьогодні - спеціальні циліндричні форми з тонкої жерсті або, в якості альтернативи, алюмінієві каструлі. Також, останнім часом все більшої популярності набувають силіконові чи одноразові паперові формочки завдяки простоті використання. Не варто користуватися дуже об’ємним посудом (понад 1-1,5 л), оскільки у сучасних газових або електричних плитах тісто може не пропектися. Слід пам’ятати, що перед тим, як відправити паску у духовку, останню потрібно добре прогріти. Класти випічку слід дуже обережно, при цьому стукати дверцятами не можна - інакше тісто впаде. Випікаються паски при температурі 180-200 градусів, тривалість випікання змінюється від 30 хвилин до 1,5 години - це залежить від ваги випічки. Перевірити готовність паски можна за допомогою зубочистки або дерев’яної палички: якщо тісто до неї прилипає, значить, випічка ще сира. Виймати з духовки готові паски потрібно теж обережно, а витягати з форми, коли вони вже трохи охолонуть. Потім паски можна прикрашати гразур’ю.

Випікання пасок

При випіканні паски пам’ятайте

  • Усі роботи з тістом слід проводити у теплому приміщенні без протягів, інакше тісто не підніметься.

  • Для замішування тіста для пасок краще використовувати живі, а не сухі, дріжджі, оскільки вони дають більш активний процес бродіння. Якщо живих дріжджів немає, їх можна замінити сухими, на яких стоїть помітка “активні”.

  • Оскільки тісто для паски є досить важким, його потрібно довго місити: тоді воно насичується киснем і стає повітряним. З цією ж метою перед змішуванням просіюють борошно. Додає тісту пухкості й алкоголь - темний ром чи хороший коньяк.

  • Для того, щоб паска вийшла ароматною, у тісто можна додати цукати, цедру, ванілін, прянощі, а для приємного жовтуватого відтінку тіста - жовтки. Якщо ж жовток у яєць не дуже яскравий, то тісто можна підфарбувати шафраном.

  • Після замішування опари її потрібно залишити приблизно на 30 хвилин у теплому місці. Тепло активує процес бродіння - опара повинна збільшитись в об’ємі у 2 рази. Після цього можна приступати до замішування тіста.

Паска

  • Готове тісто потрібно накрити серветкою і також поставити у тепле місце. Коли воно збільшиться в об’ємі у 3 рази, тісто потрібно знову вимішати і розкласти у змащені маслом формочки, заповнюючи їх тістом на третину об’єму. Формочки з тістом знову залишити у теплому місці.

  • Випікання пасок потрібно починати тільки після того, як тісто знову збільшиться в об’ємі і майже повністю (не доходячи 5 см до краю) заповнить форми. Тоді паски можна ставити у розігріту до 180 градусів духовку. Духовку при випіканні пасок краще відкривати якомога рідше, інакше тісто може впасти. Під час випікання паску можна покропити водою або обробити парою - це закріпить її форму.

  • Перевірити готовність тіста можна дерев’яною паличкою (зубочисткою) або на вагу - готова випічка буде значно легшою за сиру. Повністю готовими паски будуть тільки на наступний день після випікання.

Шоколадна паска



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.