Як зберегти фігуру під час свят

Наближається сезон свят і відпусток, і, як би там не було, відповідний настрій вирує навколо. Ймовірно, ви все ж плануєте, провести кілька затишних святкових кіновечорів, відвідати знайомих і провести час, який дуже важливий, із друзями та близькими. І, швидше всього, ви будете смакувати святковими десертами, стравами, кавою та коктейлями. Усі ці наїдки роблять зимовий сезон особливим, але вони також викликають певне занепокоєння, якщо хочеться досягти певних цілей щодо здоров’я та ваги і зберегти фігуру під час свят.

Втім, можна насолоджуватися святами та стравами, не сходячи зі шляху до схуднення. Давайте дізнаємося більше.

Різдвяні профітролі з кремом

Правило 80/20

Немає потреби повністю відмовлятися від улюблених святкових страв. Це не лише важко, а й невесело. Замість цього можна спробувати щось на кшталт правила 80/20. Це означає, що 80% раціону залишається здоровим та збалансованим: цільне зерно, нежирний білок, фрукти, овочі та здорові жири. А 20% припадає на висококалорійні та не дуже корисні страви, наприклад, випічку та вершкові закуски, а також улюблені святкові напої.

Правило 80/20 — це лише один зі способів дозволити собі насолоджуватися в розумних межах. Це ключ до здорового мислення не лише під час свят, а й у щоденному харчуванні.

Важливо подумати і вибрати саме ту страву, яка вам дійсно подобається, і сповна насолодитися нею. Наприклад, якщо перед вами святковий десертний шведський стіл, це значить, що не потрібно перекуштувати все підряд, а добре подивитися і вибрати розумну порцію тих солодощів, які сподобалися найбільше.

 Овочі з м'ясом

Білок до кожного прийому їжі

Через солодкі десерти, святкову випічку і напої, період свят є дуже насиченим на вуглеводи. Ось чому, як тільки це можливо, слід зосередитися на білку.

Протеїни необхідні для того, щоб довше відчувати ситість і задоволення після їжі. Тож додайте до вівсянки на сніданок яйця, нежирне м’ясо чи грецький йогурт. На обід чи вечерю з’їжте порцію нежирної яловичини, риби чи птиці. А ще білок можна додати у перекуси: в’ялене м’ясо, енергетичні батончики та горіхи, тощо.

Смажені яйця 

Гідратація

Окрім всього іншого, рідина допомагає відчувати більшу ситість, що сприяє кращому контролю розміру порцій під час їжі.

Часто люди думають, що голодні, хоч насправді це спрага. Щоб підтримувати достатній рівень гідратації під час свят, не забувайте пити воду, їсти фрукти та овочі з високим вмістом води, а також дотримуйтесь помірності у споживанні солодких газованих напоїв і алкоголю, які приводять до зневоднення.

 Склянка води

Правильний перекус

З усіма поїздками, покупками, дорученнями, приготуванням їжі, прибиранням та спілкуванням, часто доводиться більше бігати впродовж дня. Щоб не забувати про здорове харчування у вирі святкових справ, можна заздалегідь подбати про корисні перекуси.

Шматочки фруктів та сиру, цільнозернові тости чи крекери з авокадо, йогурт з яблуком чи порція горіхів — зручний та корисний спосіб втамувати голод. І це дозволить уникнути неправильного вибору та переїдання, коли ви потрапите на святкування.

Сир, фрукти, оливки та інші снеки 

Активність

Хоч технічно, це і не є звичкою, що пов’язана з харчуванням, це дуже важлива практика, яку слід прийняти як на свята, так і у повсякденному житті. Усе просто — знайдіть спорт чи активність, яка вам до вподоби (нехай це навіть просто прогулянка чи танці під музику) і займайтеся щодня.

Реальність така, що переважна більшість людей буде їсти трохи більше у сезон свят — це нормально. Головне — не забувати спалювати калорії. Це не лише допоможе підтримати фізичну форму, а й дозволить мати більше енергії та краще почуватися. Але, щоб це було ефективно і весело, потрібно обрати діяльність, яка справді подобається, а не змушувати себе йти на пробіжку чи у спортзал.

 Зимова прогулянка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.