Коли не слід худнути

Індустрія схуднення — багатомільярдна машина, яка змушує багатьох вірити, що схуднення — це вершина здоров’я. Втім, тепер також відомо, що ця індустрія сприяє значній кількості невпорядкованої харчової поведінки, негативного образу тіла та нереалістичних цілей щодо ваги.

Є багато причин, чому людина може не бути готовою до схуднення. Дієта і схуднення є стресом для організму. Треба бути морально і фізично готовим до таких змін, а постійні думки про втрату ваги через обмеження та екстремальні дієти може завдати шкоди.

Не завжди втрата ваги є здоровою метою, особливо, якщо вона обгрунтована не вимогами здоров’я, а нав’язаними стереотипами. Тим паче, не слід намагатися досягти схуднення за рахунок дуже суворих дієт чи голодування, що може викликати погані наслідки для здоров’я.

Насправді, часом відпочинок від дієти (звісно, в розумних межах) може дати необхідну перерву і покращити довготривалий результат. Одне з досліджень показало, що чоловіки, які зробили 2-тижневу перерву у дієті, досягли значно більших успіхів у схудненні.

Заплановані та обдумані перерви у дієті можуть бути стратегічною та важливою частиною контролю ваги, оскільки дозволяють побороти установку “все або нічого” та дають відчуття того, що є ще щось, крім схуднення. Важливо навчитися збалансовано та здорово хачуватися, щоб підтримувати вагу на стабільному рівні.

Схуднення не завжди може бути найкращим вибором, залежно від ситуацій та подій, стану здоров’я. Часом підтримка ваги є більш вдалим варіантом. Наприклад, у наступних ситуаціях.

Паста з креветками

Відновлення правильного ставлення до їжі

Схуднення і правильне ставлення до харчування — це зовсім різні речі. Те, що ви не маєте на меті втрату ваги зовсім не означає, що ви не піклуєтесь про збалансоване харчування, яке підтримує здоров’я та тіло в оптимальній формі.

Замість того, щоб зосереджуватися на схудненні, краще зосередитися на харчових звичках, які сприятимуть здоров’ю та гарному самопочуттю. Наприклад, більше овочів у раціоні, заміна солодких напоїв корисними альтернативами, більше руху протягом дня і повноцінний сон. Це принесе більше користі у довготривалій перспективі, зокрема, і покращення показників ваги до нормального рівня.

Люди їдять ланч

Свята

Під час свят краще зосередитися на підтримці ваги, ніж на схудненні. З більшою кількістю смачних страв, походів у гості, громадських заходів, тощо, сувора дієта може здатися дуже важким завданням і привести до зайвого стресу. Дехто може навіть відхиляти запрошення на вечірки, щоб уникнути спокуси з’їсти зайве. Інші ж повністю відмовляються від їжі на святкуванні, але потім з великою ймовірністю переїдають вдома, щоб компенсувати голод та відчуття позбавлення.

Натомість зосередьтеся на більшому споживанні овочів, білкових страв та насолоджуйтеся улюбленими сезонними стравами і продуктами в помірних кількостях.

Різні страви

Стрес

Період сильного стресу з різних причин може зробити схуднення недосяжною метою. Якщо ви маєте важкий емоційний період, це не найкращий час зосереджувати свої зусилля на втраті ваги. Необхідні кроки, наприклад, обмеження калорійності раціону чи збільшення фізичних навантажень, можуть привести до ще більшого стресу, що буде контпродуктивним.

Для початку слід вдатися до заходів, які допоможуть позбутися чи зменшити рівень стресу. Після чого попрацювати над якістю дієти, щоб забезпечити організм достатньою кількістю поживних речовин, допомагаючи організму впоратися з фізичними проявами негативних емоцій, і дотримуватися такого раціону, поки стрес не стане біьш керованим.

Заготовки їжі

Хвороба

Не слід думати про схуднення, якщо ви хворі. Слід зосередитися на відпочинку, відновленні та збалансованому харчуванні, щоб підтримати здоров’я.

Неконтрольована втрата ваги внаслідок хвороби може бути шкідливою для організму. Тіло починає спалювати запаси м’язів і бліка, що може спричинити виснаження. Якщо ви відчули, що дуже схудли внаслідок хвороби, проконсультуйтеся з лікарем.

Яйце пашот з нутом і кучерявою капустою

Бажання

Є багато вагомих причин не прагнути схуднення, особливо якщо це не заважає якості життя. Якщо вам комфортно у вашому тілі і ви не маєте проблем зі здоров’ям — це нормально. Вага і схуднення — це особиста справа, і вирішувати тільки вам.

Люди їдять



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.