Чому не виходить схуднути

У прагненні схуднути  багато хто пробує різні способи корекції зайвої ваги: дробне харчування, відмова від вуглеводів, монодієти, голодування і багато всього іншого. Втім, часто навіть найефективніші методи не працюють. Перестали їсти після 18:00, а зайва вага залишилася. Харчуєтесь 6-7 разів на добу потрохи, але схуднути ніяк не вдається. Їсте лише найбільш корисні та низькокалорійні продукти, але показник на вагах залишається незмінним. Можливо, уявлення про те, що шкідливо, а що корисно, слід переглянути? Давайте згадаємо поширені помилки, які можуть пояснити те, чому замість схуднення навпаки з’являється зайва вага.

Дівчина тримає ваги у руках

Алкоголь

Один з головних ворогів усіх, хто прагне схуднути. Якщо ви вирішили позбутися зайвої ваги, то потрібно повністю відмовитися від алкоголю. Так, можливо є дослідження вчених, що свідчать про певні позитивні аспекти сухого вина, але алкоголь є абсолютно непотрібною речовиною для нашого організму. Правда у тому, що навіть 1-2 келихи вина у супроводі найкориснішої вечері зводять нанівець усі зусилля щодо схуднення. В середньому, келих вина - приблизно 100 ккал, при цьому алкоголь підвищує апетит. 300 ккал за вечір + підступні 400-450 ккал у вигляді закуски - точно не допоможуть у боротьбі з зайвою вагою. До речі, вино - один з найбільш безпечних алкогольних напоїв (якщо до спиртного взагалі можна використати термін “безпечний”). Калорійність міцного алкоголю може доходити до 600 ккал, при цьому горілка, ром і текіла є не просто калорійними, а ще й не містять жодних поживних речовин. Організм переробляє ці види спиртного і, не отримуючи вітамінів та мікроелементів, починає їх вимагати - звідси й апетит, який просить закуски. На відміну від горілки, вино та пиво містять вітаміни і ензими, які сприяють травленню, але шкода від алкоголю все рівно переважає користь. Найбільша небезпека ховається у коктейлях. Їх калорійність може сягати 700-800 ккал у 100 г. Суміш алкоголю, солодких соків, коли та лікерів дає оманливе відчуття задоволення спраги, але при цьому ми щиро віримо, що випиваємо всього лиш один напій, який за своєю калорійністю може посперечатися з повноцінною вечерею. А якщо мова йде про 2-3 коктейлі - то дієту можна вважати закінченою.

Алкогольні коктейлі

Продукти з борошна

Якщо ви повністю відмовилися від випічки та продуктів з борошна, це непогано, але важливо знати, що і в такій справі можна обійтися без фанатизму. Булочки, хліб для тостів, круасани і торти - звісно, не варіант для схуднення. А ось інформація про калорійність італійської пасти вже давно змінилася. Якщо пасту з твердих сортів пшениці варити до стану аль денте, і доповнювати простим томатним соусом, морепродуктами або невеликою кількістю оливкової олії, то отримаємо майже дієтичний продукт - така страва містить близько 130 ккал у 100 г. Шкідливою пасту робить пармезан і вершковий соус, від яких краще відмовитися. До речі, серед переваг пасти з твердих сортів пшениці - низький глікемічний індекс і корисний склад: клітковина, вітаміни B і E, а також амінокислоти.

Круасани

Корисні продукти

Слід згадати і про очевидно корисні продукти, які мають темний бік. 

Авокадо

Навіть з таким суперфудом і джерелом усього корисного для організму, як авокадо, не все просто. Корисний своїми насиченими жирами та мікроелементами авокадо є калорійнішим за свинину: близько 250 ккал. Позаяк, добре подумайте, перш ніж додати до дієтичної страви корисний гуакамоле.

Авокадо

Лосось

Лосось також є підступнішим, ніж здається на перший погляд. Майже 200 ккал у 100 г - це вдвічі більше, ніж у білих сортах риби, птиці та деяких сортах м’яса.

Запечений лосось

Йогурт

Лідером самообману всіх рейтингів є йогурт. Людей так багато років переконували за допомогою журналів та телебачення про користь йогуртів, що, здавалося б, більш дієтичного продукту і не існує. І навіть якщо на упаковці стоїть заповітна позначка про 0% жирності, зверніть увагу на дрібний шрифт: якщо бачите напис на кшталт “вуглеводи 15%”, то знайте, що 3-4 ложки цукру у цьому йогурті не дозволять вам швидко схуднути.

Йогурти

Ананас

Досить поширеною є думка про те, що якщо й можна щось з’їсти, щоб схуднути, то це ананас. Мовляв, цей фрукт володіє просто надзвичайним жироспалювальним потенціалом. Можливо, доля правди у цьому і є, але разом з тим, є і факт, що ананас має дуже високий глікемічний індекс, що робить його одним з найбільш шкідливих для схуднення продуктів.

Ананас

Сухофрукти

Здавалося б, немає нічого кращого для всіх, хто сидить на дієті і сумує за цукром, ніж натуральний продукт - сухофрукти. А ось і зворотній бік медалі: багато хто забуває про те, що калорійність сушених плодів збільшується у кілька разів. Наприклад, якщо у свіжому яблуці міститься близько 70 ккал, то у сушеному вже 250. Та саме з іншими сухофруктами: виноград містить 70 ккал, а родзинки - 300.

Сухофрукти

Шоколад

Якщо ви вважаєте, що молочний шоколад - зло, а чорний - суцільна користь, то на вас чекає розчарування. Так, чорний шоколад має більш простий і натуральний склад (і цим кращий), але калорій у ньому майже стільки ж, скільки у вершковому маслі.

Темний шоколад

Холодні напої

Усі ми знаємо про те, скільки цукру міститься у кока-колі, але при цьому вважаємо, що лимонади та холодна кава у якості охолоджуючого напою - менше зло. Але. Лимонади часто готують на основі сиропу, а огірки, лимон, м’яту та інші фрукти зазвичай додають тільки для аромату і краси. Мінімум 150 ккал - зависока енергетична цінність для напою, чи не так? А ось напої, які точно сприятимуть схудненню - вода і чай. Без цукру.

Холодна кава



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.