Неочевидні секрети схуднення

Якщо ви остаточно задумали схуднути на декілька кілограмів, не витрачайте час, розпитуючи подруг про модні методи схуднення, а спробуйте вирішити проблему самостійно. Основні питання, які допоможуть визначити вірну стратегію:

  • Чому я набираю вагу, особливо останнім часом?

  • Що слід змінити зі звичок у харчування, щоб схуднути?

Подальші кроки залежать від інформаційних ресурсів, а також від ваших здібностей до аналітики та раціонального мислення. Ніяких чудес і крайнощів: успіх зумовлений не швидким позбавленням від зайвої ваги, яка має тенденцію так само швидко повертатися, а зміною підходу до харчування та способу життя.

До вашої уваги прості істини, які слід прийняти до уваги, щоб нові звички у харчуванні привели до стабільного результату.

Різні страви

Калорії простіше скоротити, ніж спалити

Збалансоване харчування потребує ретельного підходу, але загалом наука про схуднення зводиться до простої аксіоми: спалити більше калорій, ніж з’їсти. За відсутності медичних ускладнень, які викликають збільшення ваги або перешкоджають її зменшенню, головний секрет - у переході на полегшене меню. Найбільш ефективний спосіб позбавлення від калорій - у пункті їх доставки. Щоб впоратися з зайвою вагою, насамперед потрібно переглянути раціон харчування.

Корисні продукти

Дієта ефективніша за вправи

Саме так, спитайте будь-якого дієтолога. Втрата кілограмів на 80% залежить від дієти і всього на 20% - від фізичної активності. Заняття спортом бадьорять метаболізм, спалюють калорії і є дуже корисними для загального здоров’я, але не мають чарівної сили проти зайвої ваги. 2-кілометрова пробіжка допоможе спалити близько 200 ккал, а це менше, ніж у шматку шарлотки. Окрім того, потрібно врахувати, що вправи підвищують апетит - витрачаючи калорії, тіло сигналізує про необхідність насичення.

Якщо ви змушуєте себе щодня пітніти у спортзалі після роботи, а потім з останніх сил повертаєтесь додому і наминаєте багатошаровий сендвіч, тому що нарізати легкий вітамінний салат сил вже немає, користь від фітнесу наближається до 0. Для схуднення набагато ефективніше починати день з легкої розтяжки, ходити у зал через день, а вільний час присвячувати приготуванню правильних обідів та вечерь. Хоча зрозуміло, що вправи привабливіші за обмеження у харчуванні.

Жінка робить вправи

Не змушуйте, а переконуйте себе

Визначаючи намір, ми зазвичай робимо ставку на те, що будь-яка ціль досягається ретельним самоконтролем. І ми справді можемо бути максимально дисциплінованими протягом певного часу, але врешті решт втомлюємося та зриваємося, повертаючись до слабкостей. Щоб не здати позиції на шляху до схуднення, не змушуйте себе до дисципліни, а підходьте до харчування з позиції обдуманого та щирого бажання розвивати здорові звички.

Виробляючи новий підхід до раціону, також важливо усвідомлювати біологічні та культурні перешкоди, з якими доводиться мати справу кожному. Установка на переїдання закладена в наші гени мільйонами років еволюції - ми володіємо природним імпульсом до накопичення калорій, коли вони доступні. Схильність до наповнення шлунку поглиблюється орієнтованою на наживу економічною системою, яка нав’язує споживачам неякісні і доступні продукти, нашпиговані цукром і консервантами. Але немає нічого неможливого: сила волі + характер допоможуть впоратися зі спокусами. Якщо вам цього насправді хочеться.

Жінка вибирає між салатом і кексом

Звички заважають схуднути

Вивчивши ситуацію та проаналізувавши щоденний раціон харчування, можна виявити немало шкідливих звичок, які спонукають з’їдати більше, ніж потрібно. Припустимо, більшу частину дня ви тримаєте себе у рамках, але вечеря зазвичай затягується, переходячи у неспішне лежання на дивані з пакетом чіпсів під приємний серіал. Багато кого підводить звичка до десертів - навіть ситість не подає стоп-сигнал при вигляді цукерок або морозива. У більшості (хоча і не всіх) зайвих калорій, як правило, винні вуглеводи: крупи і випічка за сніданком та обідом, рис, картопля, макарони на вечерю, а також солодощі та інші снеки.

Очевидно, що пора змінювати тактику, скорочуючи споживання цукру, крохмалю, перероблених продуктів і надаючи перевагу овочам, зелені, горіхам, насінню, фруктам. І, можливо, необов’язково ставати вегетаріанцем, але слід обдумати часткову відмову від м’яса: риба та курка - кращий вибір для полегшеного меню.

Овочі

Їжа - не хобі, а джерело енергії

Для того, щоб втамувати голод, скромних порцій цілком достатньо - головне, вчасно нагадати собі про власні слабкості. Як всім відомо ще з дитсадка, під час їжі не потрібно відволікатися, зате після - завжди добре. Завершивши трапезу, не тягніться до смартфона або пульту від телевізора - встаньте з-за столу, помийте посуд, пройдіться або зателефонуйте комусь.

Ще один момент, який ви ймовірно помітите при моніторингу звичок: переїдання часто відбувається від нудьги. Шукайте привід забувати про їжу, намагайтеся бути подалі від холодильника. А якщо вже засіли перед телевізором, то не спокушайтесь відром попкорну або мискою солодощів - розважайте себе маленькою тарілкою горіхів та шматочками овочів.

 Корисні снеки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.