Ефективні поради для схуднення

Мабуть, одна з заповітних мрій кожного другого мешканця планети - їсти і не товстіти. Багато хто активно цікавиться таємницями колег, що схудли і, взявши всю волю в кулак, відмовляється від шматочка шоколадки чи піци. Давайте дізнаємося, чи можна схуднути без жорстких дієт?

Дієта асоціюється з чимось забороненим і несмачним. Ми заганяємо себе у жорсткі рамки, які не лише не допомагають позбутися зайвої ваги, а й погіршують настрій - адже як можна ходити щасливим, не маючи можливості з’їсти щось смачненьке і шкідливе?

До вашої уваги корисні звички, які допоможуть досягти заповітного схуднення, але без сильних обмежень.

Мітболи

Збалансоване харчування завжди

Часті голодні дієти, постійний детокс, монодієти та інші сучасні трендові системи харчування, звісно, допоможуть схуднути на пару кілограмів за короткий термін, однак потім ви, швидше всього, повернетесь до звичного раціону, а разом з тим повернеться і зайва вага.

Вирахуйте свою норму калорійності і приблизне співвідношення білків, жирів та вуглеводів на добу. Це не так важко, як здається - в Інтернеті досить багато формул для розрахунку ІМТ (індексу маси тіла) та добового калоражу залежно від активності. А ще краще: зверніться за консультацією до спеціаліста. Зате потім ви зможете дотримуватися одного типу харчування, який підходить саме вам.

Жінка їсть салат

Коли я їм - я глухий і німий

З дитинства ми чули цей вислів від мам та бабусь. Та хто б міг подумати, що цей принцип може допомогти виглядати більш стрункими та привабливими? Намагайтеся під час споживання їжі не відволікатися на телевізор, девайси та журнали з газетами - це сильно розсіює увагу, а отже заважає зосередитися на їжі.

Отримуйте задоволення від моменту, насолоджуйтеся їжею, ретельно пережовуйте кожний шматочок. Так ви зможете як слід наїстися, що дозволить не зриватися на снеки та шоколадні батончики між прийомами їжі.

Жінка їсть фрукти

Їжте солодке без мук совісті

Нічого поганого немає в тому, щоб дозволити собі шматочок шоколадки або навіть тістечко. Безе з фруктами, сирний мус з ягодами - усім цим можна та потрібно себе тішити, але не заміняючи солодощами звичний раціон. Коли ви ставите собі рамки - те не можна, і те не можна, цього одразу ж хочеться сильніше. Одразу зростає ризик з’їсти все, що погано лежить.

Також, жорсткі обмеження мають негативний вплив на нервову систему, а невелика солодка перерва при раціональному та збалансованому харчуванні не становить загрози. Через 1 цукерку ви не потовстієте на кілька кілограмів, а ось від зриву себе вбережете.

Чоловік та жінка їдять десерт

Лагайте спати до 00:00

Золоте правило усіх, хто хоче схуднути: вчасно не заснув - переїв. Сон має позитивний вплив на наш організм, намагайтеся висипатися. За 1,5 години до сну можна випити трав’яний чай з ромашкою, мелісою, м’ятою, тощо. Це допоможе швидше заснути, матиме заспокійливу дію, допоможе позбутися від головного болю, зняти нервову напругу, яку так хочеться заїсти ввечері.

Чоловік спить

Слухайте своє тіло

Потрібно вміти розрізняти сигнали свого тіла та організму. Вони завжди вказують на те, чого нам не вистачає. Чи відчуваю я зараз голод, чи мене мучить спрага? Запам’ятайте, якщо ви справді голодні, то з’їсте майже все, що вам запропонують. А якщо ви починаєте перебирати - салат не хочу, десерт не хочу, паста також не до смаку - цілком ймовірно, що голоду насправді немає. У такому випадку краще просто випити склянку води, оскільки це може бути звичайна спрага.

Медитація

Режим харчування

Стабільне споживання їжі в один і той же час допоможе покращити травлення та уникнути проблем із травним трактом в майбутньому. Дотримуйтесь 3-разового, а ще краще 5-разового харчування. Такий режим не залишить шлунок голодним, але і не заб’є його повністю.

Боули з овочами та м'ясом

Рух - це життя

Щодня ходити у тренажерний зал не обов’язково. Не потрібно виснажувати свій організм, до того ж не у всіх вистачає часу на щоденні заняття спортом. Достатньо буде 2-3 тренування на тиждень. Також, не забувайте про ходьбу, піші прогулянки, про те, що можна відмовитися від ліфту і скористатися сходами.

Жінка гуляє з собакою

Пийте воду протягом дня

Якщо не хочеться, то не потрібно заливати у себе 2 л води насилу, але намагайтеся випивати хоча б 2-3 повних склянки чистої води на добу.

Дівчинка п'є воду

Навчіться говорити НІ

Багато хто каже, що не може позбутися зайвої ваги через те, що просто шкода викинути їжу або не зручно відмовитися від запропонованих гостинців. Але таке постійне доїдання ніколи не дозволить схуднути. Виробіть звичку купувати продукти у магазині відповідно до плану харчування, розраховуйте кількість продуктів на заплановані прийоми їжі. Так вам буде простіше не прихопити пачку чіпсів за компанію або шоколадний батончик на касі, що однозначно піде на користь не лише вашій фігурі, а й гаманцю.

Малюк і торт

Будьте у гармонії з собою

Для виконання цього пункту може знадобитися більше часу, ніж на інші. Потрібно зрозуміти себе та свої почуття. Ми часто переїдаємо від накопичених емоцій: образи, злості, самотності, заздрості. І, здається, що найкращий вихід зі всього цього - смачно поїсти. Потрібно розібратися в собі. Солодка, жирна або солена їжа не вирішить всіх цих проблем, це хоч і найпростіший спосіб відволіктися від проблем, та, однозначно, не найбільш дієвий. Гармонія з собою - найкраща профілактика всіх захворювань.

Емоційне переїдання

Робіть перерви

По-перше, слід згадати, що з їжі ми отримуємо тільки 20% енергії, і про те, що голодування, а точніше харчові перерви, є корисними для здоров’я. Вони покращують стан всіх систем організму, насамперед очисних систем, правильна робота котрих є дуже важливою, особливо для схуднення.

Можна спробувати інтервальне голодування, про яке, напевне, зараз чули усі. Стежте, щоб перерва між останнім прийомом їжі ввечері та першим зранку становила 12 або 16 годин. Це дасть організму час та можливість перетравити усе з’їдене за день, засвоїти корисні речовини, а також мати час на відновлення та відпочинок.

Ще один нестандартний підхід у харчуванні - пересунути сніданок на 11 ранку. При можливості, додайте у свій розпорядок дня ранкову зарядку: кілька активних вправ, розтяжку та дихальні вправи. Зранку в організмі ще працюють очищувальні процеси. І гарним вибором буде рухальна активність або прогулянка. Насичення організму киснем з самого ранку значно знизить апетит протягом дня, оскільки кисень для нашого тіла є важливішим за калорії. Прогулянки на свіжому повітрі взагалі дуже гарний варіант боротьби з такою шкідливою звичкою, як компульсивне переїдання.

Інтервальне голодування

Не забувайте про свіжі фрукти

Додайте 2 ситних фруктових перекуси, наприклад, другий сніданок та підвечірок. Бажано, щоб фрукти або ягоди були 1-2 видів, місцеві і ті, котрі ви полюбляєте. Цей спосіб допоможе уникнути чаювань з цукерками або тістечками, забезпечить адекватний рівень цукру у крові, і також дасть необхідний заряд енергії протягом дня.

Шматочки фруктів у банках



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.