Чи може інтуїтивне харчування допомогти схуднути

Не зовсім правильно буде сказати, що інтуїтивне харчування — це про схуднення. Цей підхід до харчування заохочує людей менше зосереджуватися на цілях дієти, а більше звертати увагу на сигнали тіла про голод і насичення. Це вимагає розуміння потреб організму, а не нав’язаних бажань і стереотипів. Інтуїтивне харчування може допомогти людям, які звикли постійно сидіти на дієті, звільнитися від обмежень у харчуванні та навчитися їсти те, що потрібно тілу, не думаючи про калорійність тієї чи іншої страви.

Чи можна схуднути, практикуючи інтуїтивне харчування? Спеціалісти зазначають, що інтуїтивне харчування може допомогти створити здорове ставлення до їжі, без емоцій, які дуже часто є основною причиною зайвої ваги. Численні дослідження підтверджують. що використання їжі для емоційного комфорту з часом може привести до зайвих кілограмів. Позбувшись емоційної залежності від їжі, легше правильно живити свої тіло. Інтуїтивне харчування допомагає зосередитися на фізіологічному голоді та ситості, не дозволяючи емоціям контролювати харчові звички.

Жінка їсть канапки

Інтуїтивне харчування не має на меті схуднення

Перетворення цього підходу до харчування на засіб для схуднення — поширена помилка. Однак, інтуїтивне харчування працює, хоч зменшення ваги і не є основною метою. Головне завдання — навчитися слухати потреби свого тіла, і відокремлювати емоції від фізіології. А якщо ми правильно живимо свій організм, то він злагоджено працює.

Втім, не слід забувати, що інтуїтивне харчування — не інструмент для схуднення. Його кінцевою метою є покращення здоров’я та задоволення природних потреб у харчуванні. Схуднення не завжди означає покращення здоров’я, оскільки для всіх людей свої норми та визначення здорової маси тіла.

Салат з батат фрі

Інтуїтивне харчування допомагає позбутися емоційної залежності від їжі

Дуже багато людей харчується відповідно до власних емоцій та звичок, нехтуючи сигналами власного тіла, або плутаючи емоційний голод з фізіологічним.

Разом з тим, люди, які опанували інтуїтивне харчування зазвичай менше заклопотані їжею, харчуються менш безладно та емоційно, і мають кращу фізичну форму та здоровіший ІМТ.

Вага може змінитися у будь-якому напрямку. Ви можете втратити зайві кілограми, коли навчитеся більш здоровим харчовим звичкам, але якщо до того ваше харчування передбачало суворі обмеження в їжі, то вага може навпаки зрости.

Завдяки інтуїтивному харчуванню, люди перестають вбачати у їжі проблему чи панацею, що приводить до вибору більш ситних та поживних страв і виробленню певного режиму харчування, що приводить до покращення рівня енергії та цукру у крові, а отже — до гарного самопочуття та здоров’я.

Мама з донькою готують

Інтуїтивне харчування дозволяє навчитися розуміти голод

Дуже важливо звертати увагу на сигнали голоду та ситості, щоб керувати споживанням їжі, а не дозволяти зовнішнім факторам (цукерки на столі, реклама, стрес, тощо) впливати на вибір їжі та розмір порції. Потрібно їсти, коли голодний, і припиняти їсти, коли відчуваєш комфортну ситість, а не важкість у шлунку. 

Слухаючи своє тіло, важко не помітити, що споживання здорової, корисної їжі у помірних кількостях допомагає почуватися краще. А неправильний вибір їжі та переїдання, навпаки, позбавляє енергії та завдає дискомфорту у шлунку. Позаяк, слід зосередитися на тому, щоб давати організму необхідні йому речовини, а не покладатися на якусь конкретну дієту.

Вівсянка з фруктами

Інтуїтивне харчування пропагує повагу до потреб організму

Усе починається з розпізнавання сигналів голоду та насичення, що сприяє виробленню поваги до власного тіла.

Краще розуміння організму та його потреб майже завжди змушує почати поважати і любити своє тіло таким, яке воно є, відмовитися від самокритики і загальноприйнятих стандартів та нав’язаних стереотипів.

Дитина їсть пасту

Інтуїтивне харчування надає пріоритет природним потребам організму, а не емоціям

Інтуїтивне харчування вчить звертати увагу на те, як почувається тіло за будь-яких обставин. Коли справді хочеться їсти? Чи вже слід перестати їсти? Які продукти змушують почуватися краще тривалий час, після того, як поїли?

Це практика повної відвертості з собою, щоб зрозуміти, як працює організм. Після якої їжі хочеться спати, а, яка, навпаки заряджає бадьорістю та енергією?

Потрібно вибирати їжу та порції, відповідно до свого самопочуття. Замість того, щоб думати про обмеження, подумайте про те, що яка їжа дозволяє гарно почуватися, а також, які продукти подобаються на смак, щоб їсти із задоволенням.

І так, інтуїтивне харчування допускає споживання не дуже корисних продуктів, якщо ви відчуваєте від цього задоволення і не відчуваєте фізичного дискомфорту.

Вечеря

Інтуїтивне харчування змінює розуміння дієти

Немає конкретних наукових доказів того, що дієти та суворі обмеження у їжі мають велике значення для схуднення у довготривалій перспективі. Але це не заважає багатьом програмам рекламувати свої продукти, а людям — вірити у їх ефективність.

Найкращий спосіб схуднути чи отримати здорову вагу (вона може дещо не відповідати нашим очікуванням) — припинити дієти для схуднення. Краще подумати про здорове харчування, яке забезпечить організм необхідною кількістю поживних речовин та калорій.

Якщо ви постійно то дотримуєтеся суворої дієти, а то наїдаєте втрачене, інтуїтивне харчування може здатися вам дуже незрозумілим та дивним підходом. Можна розпочати з того, щоб разом із дієтологом скласти план і режим харчування на основі індивідуальних потреб. А коли ви до цього звикнете, почати слухати своє тіло, щоб додавати чи віднімати їжу залежно від сигналів організму.

Інтуїтивне харчування — це не стільки про схуднення, скільки про здорове харчування. Позаяк, якщо у вас зайва вага, воно може допомогти схуднути, якщо ж, навпаки, недостатня — набрати. Адже харчуватися потрібно так, щоб мати гарне самопочуття, а не відповідати певним стандартам.

Жінка втомилася їсти овочі та фрукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.