Психологічні типи їдців

Потішити себе чимось смачненьким - думка, яка виникає однією з перших у списку задоволень, які здатні підбадьорити чи втішити. Чому так? Тому що людині властиво асоціювати їжу з емоціями - вважає професор психології Міжнародного університету Флориди Леслі Фрейзер.

Відчуття голоду рівносильно керується як кишківником, так і мозком. Так званий гормон голоду грелін виділяється, коли шлунок пустий і до мозку надходить відповідний сигнал. По мірі споживання їжі вивільняються й інші гормони, і тоді мозок отримує повідомлення, що голод задоволений - приблизно через 20 хвилин після початку трапези. Якщо людина їсть занадто швидко або на автопілоті, не відриваючи очей від улюбленого серіалу, то цей сигнал приходить із запізненням. Не приділяючи їжі достатньої уваги, люди ризикують часто і без потреби переїдати, що загрожує не тільки зайвою вагою, а й загальним перевантаженням травної системи.

Генетика впливає на швидкість та якість метаболізму, харчові вподобання, кількість споживаної їжі та жирових відкладень. Втім, загалом відношення до їжі формується залежно від виховання, звичок та соціального середовища. Під впливом способу життя та суспільних установок природні цикли споживання їжі поступаються психологічним принципам, які формують емоційний зв’язок з їжею.

Як стверджує експерт, з психологічної точки зору людей можна поділити на 4 типи за споживанням їжі.

Дитина їсть

Внутрішній їдець

Представники цього типу їдять, підкоряючись емоціям: коли щасливі, хочуть щось відсвяткувати, відчувають стрес або сумують. При цьому внутрішнім їдцям не важливо, голодним чи ситим насправді є організм - керуючись почуттями, вони нехтують природними потребами у харчуванні.

Жінка їсть бургер

Зовнішній їдець

Для таких людей їжа - форма залежності. Такі їдці сильно реагують на сигнали ззовні: побачивши плакат з рекламою гамбургера, вони, ймовірно, завітають у найближчий МакДональдс, а якщо колега після обіду повернеться до офісу з морозивом, відправляться у ту ж кав’ярню, щоб і собі купити порцію десерту.

Чоловік їсть сендвіч

Стриманий їдець

Цей тип людей дуже переймається тим, що їсти і в яких кількостях. Обмежуючи себе у їжі, вони ретельно контролюють раціон, додаючи до нього тільки ті продукти, що дозволені дієтою, а також рахують калорії, щоб тримати вагу під контролем. Основними критеріями при виборі їжі для таких їдців слугують не потреби організму чи різноманітне збалансоване меню, а конкретні цілі та досягнення.

Жінка їсть помідор

Інтуїтивний їдець

Ці люди отримують від їжі задоволення та харчуються згідно з потребами організму: їдять, коли голодні, і не їдять, коли ситі. Інтуїтивні їдці не піддаються впливу людей, подій, емоцій, і втамовують голод тільки по запиту свого організму.

Вчені та медики переконані, що здорові дорослі люди повинні дотримуватися інтуїтивного харчування. Для загального фізичного та психологічного благополуччя важливо підтримувати баланс з природними циклами організму, харчуючись згідно з відчуттям голоду чи ситості, а не емоційними сплесками чи уявними обмеженнями.

Жінка їсть бульйон

Набуті ще в дитинстві звички формують ставлення до їжі у дорослому віці - так вважає психолог та дієтолог Кетрін Кочча. Не потрібно змушувати дітей з’їдати все з тарілки, загрожуючи покаранням за непослух і, навпаки, обіцяючи нагороду за виконання вимог. Коли батьки використовують їжу в емоційно-виховних маніпуляціях, обіцяючи, наприклад, замовити піцу, якщо дитина прибере у своїй кімнаті, це виводить з ладу природні харчові ритми, що у майбутньому може привести до переїдання та інших проблем з харчуванням.

Щодо внутрішніх їдців, то часом людям, які звикли заїдати почуття, важко розірвати зв’язок між їжею та настроєм без допомоги спеціаліста. Почніть з малого - знайдіть альтернативу, щоб впоратися зі стресом або відсвяткувати подію чимось іншим, крім їжі: відправтесь на прогулянку чи шопінг, подивіться фільм або подзвоніть друзям.

Батько з сином їдять піцу

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.