Що таке орторексія

Смузі на сніданок, авокадо-тост з диким лососем на обід, салат з органічних помідорів та огірків на вечерю. Так виглядає ідеальний раціон на думку Instagram-блогерів, що пропагують здорове харчування.

Боули з кіноа та тарілки з оберемками зелені у стрічці новин - звична справа. Чергова таємниця правильного харчування та заборона на ту чи іншу страву все частіше викликають тільки легке роздратування. Ми починаємо порівнювати свою тарілку з тим, що бачимо на екрані, і в цій битві за ЗСЖ програємо. Та чи можуть бути взагалі переможці у цій боротьбі?

Розбиратися у тому, що лежить у вас на тарілці та наскільки продукти у холодильнику є корисними для здоров’я - хороша навичка. Втім, іноді справа заходить занадто далеко.

Спочатку до чорного списку відправляються цукор і глютен, слідом йдуть молочні продукти та м’ясо, а потім у вигнання потрапляють фрукти (вони ж провокують інсулінорезистентність). Раціон стає все біднішим, а зацикленість на чистоті їжі - все більшою. Давайте дізнаємося, чому одержимість правильним харчуванням може бути набагато більш шкідливою, ніж шматок пирога на тарілці.

Жінка їсть лист салату

Нервова орторексія - це захворювання

Вперше про одержимість здоровим харчуванням заговорив американський лікар Стівен Братман ще 25 років тому. Він і придумав назву Орторексія, що в перекладі з давньогрецької означає Правильний. Спочатку термін використовувався дещо іронічно. Втім, згодом стало зрозуміло, що бажання їсти максимально здорову, чисту і правильну їжу - серйозна проблема, яку можна поставити поряд з анорексією та булімією.

І хоча в діагностичному та статистичному керівництві по психічним розладам нервову орторексію досі не знайти, тобто офіційно вона не вважається хворобою, у наш час спеціалісти все частіше звертають увагу на цей розлад харчової поведінки.

Авокадо тост

У всьому винен Instagram

Не останню роль у розвитку цього порушення харчової поведінки відіграють соцмережі. Дослідження показують, що 42% користувачів Instagram використовують його в тому числі і для того, щоб отримати інформацію та поради щодо харчування. Недивно, що хештег #food входить до топ-25 найпопулярніших тегів, поряд з селфі та домашніми улюбленцями.

Не так давно, у 2017 році, вчені з Великобританії вивчили поведінку користувачів Instagram і прийшли до несподіваного висновку. Серед тих, хто був підписаний на блоги про правильне харчування, 49% страждали на нервову орторексію. Причому ті, хто проводив у соцмережі більше часу, мали більш серйозні симптоми. Звучить не дуже приємно. У спробах зберегти здоров’я та покращити своє харчування люди, навіть не помічаючи цього, тільки погіршували наявні проблеми у відносинах з їжею.

Ваги і овочі

Як зрозуміти, що все вийшло з-під контролю

Зрозуміти, де проходить межа між здоровим способом життя і орторексією, не завжди просто. Саме по собі бажання вибирати якісні продукти є абсолютно природним. Якщо ми хочемо зберегти здоров’я та молодість, а в 55 виглядати не гірше за голлівудських зірок, то чому б не використати для цього всі доступні методи?

Для цього всі готують салати, додають у раціон суперфуди, уникають фастфуду та уважно вивчають етикетки. Усе це нормально і не є розладом доти, доки ентузіазм не перетворюється на одержимість. Визначити її можна завдяки тесту вже відомого нам Стівена Братмана. Серед основних діагностичних критеріїв орторексії він назвав наступні.

Жінка вибирає між салатом і печивом

Їжа і тільки їжа

З’їздити на фермерський ринок за продуктами, приготувати корисну вечерю, зібрати ланч-бокс на роботу, пообідати у потрібний час. Цілодобова зацикленість на їжі серйозно заважає життю і забирає значну кількість енергії, уваги та часу. Але ті, хто хворий на орторексію, не бачать у цьому проблеми. Вони щиро переконані, що піклуються про здоров’я, в той час як насправді їх психічне і фізичне здоров’я знаходиться під загрозою.

Овочі та фрукти на тарілках

Мінус соціальні зв’язки

Коли бажання підтримати здоров’я переходить у нав’язливу ідею, яка витісняє всі інші радощі життя, час бити на сполох. Хворі на орторексію настільки одержимі чистим харчуванням, що будь-яка думка про порушення режиму викликає паніку. Позаяк, всі місця та події, що можуть це спровокувати, ретельно уникаються.

Під заборону потрапляють святкові застілля з рідними, зустрічі з друзями за горнятком кави і побачення за келихом вина. З часом знайомі звикають до причуд і вже нікуди не кличуть, просто тому, що не можуть вдесяте слухати про шкоду цукру.

Жінка і скибочка кавуна

Менше їжі

При орторексії відбувається поступова - а тому практивно непомітна - відмова від більшості продуктів. Спочатку табу накладається на одну групу продуктів, потім на іншу, з часом дієта стає екстремально мінімальною. Таке маніакальне прагнення до правильності базується не на показаннях лікаря, а виключно на власних висновках та ентузіазмі. Позаяк, результат може бути досить трагічним, навіть до летального закінчення через виснаження організму. Такі випадки вже були зафіксовані, тому до орторексії слід ставитися серйозно.

Холодильник, забитий овочами, фруктами та смузі

Головне - чистота їжі, ну і фігура

Коли Стівен Братман у кінці 20 століття давав визначення орторексії, він стверджував, що характерною рисою цього розладу харчової поведінки є фокус на правильності їжі. На відміну від хворих на нервову анорексію, ті, хто страждав орторексією, не прагнули схуднути та підтягнути тіло. Вони були зосереджені виключно на здоров’ї, переоцінюючи вплив харчування на фізичний стан.

Однак, у 2016 році лікар був змушений визнати, що визначення розладу дещо застаріло. Останнім часом мотиви пацієнтів змінилися: так чи інакше більшість тих, хто страждав на орторексію, хотіли не лише зберегти здоров’я, а й покращити зовнішній вигляд. Такі зміни можна пояснити двома причинами.

По-перше, зв’язок “низькокалорійний, значить, здоровий” все-таки щільно закріпився у нашій свідомості, попри спроби лікарів спростувати цей факт. По-друге, знову ж таки соцмережі, які переконують, нехай і не завжди прямо, що худий = здоровий. Позаяк, сьогодні у розвитку нервової орторексії бажання бути здоровим тісно пов’язане з прагненням до ідеальної фігури. Ось тільки ідеальна вага не завжди, а точніше дуже рідко, відповідає глянцевим стандартам, а екстремальна стрункість свідчить про явно нездорове ставлення до їжі та свого тіла.

Жінка думає про їжу



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.