Міфи про правильне харчування

Здоровий спосіб життя - одна з найпопулярніших тем не тільки для розмов, а й для пошуку в інтернеті. Щохвилини на тему здоров’я і правильного харчування вводиться більше 5 тисяч запитів у пошукових системах, при цьому словосполучення Схуднути швидко випереджає Схуднути правильно. Зовсім не дивно, що у такому потоці інформації виникло багато неправдивої інформації, яка поширюється з одного сайту на інший та нав’язує хибні уявлення про здорове харчування. Давайте розберемося з черговими міфами про правильне харчування.

Їжа

Правильне харчування - це несмачно

Багато хто впевнений, що корисна їжа в принципі не може бути смачною, і це велика помилка. Правильне харчування нічим не поступається ресторанним делікатесам: необхідні тільки фантазія і деякі навички, щоб звичайні продукти перетворити у гастрономічні шедеври. До того ж через декілька тижнів без цукру і фастфуду смакові рецептори зовсім інакше передають палітру смаку, відкриваючи нові грані. І ви будете здивовані, наскільки смачними виявляться огірок, кабачок або куряча грудинка.

Тост з оселедцем та огірком

Правильне харчування - це дорого

Поза сезоном свіжих овочів та фруктів ціни у магазинах можуть насторожити, однак якщо замість цукерок до чаю, хліба, ковбаси та пельменів купувати фрукти, овочі, м’ясо і крупи, то можна навіть непогано зекономити, оскільки сосиски закінчуються швидше, ніж кілограм м’яса або птиці, а фрукти насичують на більш тривалий час, ніж печиво. При цьому не обов’язково купувати червону рибу або мідії. Можна організувати здорову і не менш смачну вечерю з тріски, спаржу замінити на цвітну капусту, свіжі овочі - на заморожені, а кіноа - на рис.

Нарізання помідору

При дотриманні режиму не можна їсти після 18:00

Це одне з найбільш поширених переконань щодо здорового харчування і взагалі не дуже корисне для здоров’я. Насправді останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до сну. Якщо ви лягаєте спати ближче до півночі, то о 21:00 цілком можна насолодитись вечерею без докорів сумління, головне, щоб це були не макарони з жирним соусом.

Тарілка з годинником і їжею

Потрібно пити 2 л води на добу

Справді, протягом дня потрібно пити чисту воду, однак її кількість залежить від багатьох факторів: від температури навколишнього середовища, споживаного об’єму овочів та фруктів, кількості рідини, що виводиться з потом і диханням, наявності захворювань, об’єму тренувань. Інакше кажучи, все дуже індивідуально. Не слід примусово вливати у себе воду, але й відчуття спраги бути не повинно.

Глечик і склянка води

Про солодке потрібно забути раз і назавжди

Індустрія сучасного харчування пропонує широкий асортимент правильних десертів, які ні фігурі, ні здоров’ю не шкодять. Окрім природних сухофруктів і натурального шоколаду можна самостійно готувати правильні солодощі та випічку вдома, використовуючи якісні продукти та застосовуючи принцип збалансованості раціону.

Корисне печиво

Знежирені молочні продукти допомагають худнути, тому їх можна їсти у необмеженій кількості

Калорійність знежиреної та жирної продукції фактично є схожою, але продукти з низькою жирністю бідні на кальцій, можуть містити додаткові домішки для покращення смаку, трансжири, цукор, а також не дають довгого насичення. Позаяк вибираючи між варіантом з позначкою 0% та 2-3% жиру, надавайте перевагу другому варіанту. Це стосується не лише йогуртів і кефіру, а у молока та кисломолочного сиру - вже неодноразово доведено, що такі варіанти є набагато кориснішими.

Йогурт

Натуральне - синонім здорового

Прилавки магазинів майоріють написами Еко, Біо та Органік, але часто це тільки рекламний трюк для привернення уваги, який не має нічого спільного зі складом, який може містити підсилювачі смаку, консерванти та ударну дозу цукру. Будьте уважними і читайте саме склад продукту на етикетці.

Полиці у магазині

При правильному харчуванні заборонені жири

Ще один досить поширений міф, який не має нічого спільного з дійсністю. Запам’ятайте: харчування повинно бути збалансованим по калоріях, білках, жирах і вуглеводах. Виключення жирів з цієї формули неухильно приведе до проблем зі здоров’ям, адже організму є життєво необхідними ненасичені жири, що містяться в горіхах, рослинних оліях. Уникати слід тільки продуктів, які містять трансжири і насичені жири.

Горіхи

Вуглеводи потрібно скоротити до мінімуму

Судячи з того, що пишуть на численних сайтах про правильне харчування, харчуватися потрібно тільки білками, тому що жири - зло №1, в вуглеводи займають друге місце. Однак, як і жири, вуглеводи бувають різні: прості і складні. І звести до мінімуму потрібно тільки споживання перших, до других належать крупи, злаки, овочі і багато інших продуктів, без яких здорове харчування таким не буде.

Вуглеводи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.