Хитрощі, які допоможуть уникнути переїдання

Одного разу почавши переїдати, буває так важко зупинитися - свята та відпустка це підтверджують. Безперервний потік смаколиків збиває мозок з пантелику, і ми перестаємо правильно розрізняти сигнали голоду та ситості. Щоб позбутися від переїдання, можна практикувати інтервальне голодування або інтуїтивне харчування, а можна зайнятися тренуванням сили волі.

Втім, є й інший шлях. До вашої уваги маловідомі способи, як впоратися зі своїм апетитом. Освоїти їх неважко, достатньо обрати ті, які підходять саме вам.

Жінка готує

Чарівний фільтр

Чудовий спосіб проти переїдання пропонує Кора Бессер-Зигмунд, психотерапевт, спеціаліст по роботі з харчовими залежностями.

Сенс у тому, щоб привчити себе сприймати продукти харчування ніби через фільтр: чорно-білий або, навпаки, яскраво-червоний, синій, зелений.

Таким чином ви пригнічуєте спокусу, і потяг з’їсти той чи інший продукт зникає.

Подібним чином до фільтру працює і Чарівна лупа. Можна подумки зменшувати або збільшувати улюблені ласощі до гігантських розмірів (шоколадні трюфелі розміром з копицю сіна, чотр як колесо огляду, тощо). Трохи тренувань, і ви легко навчитеся керувати своїм апетитом силою думки.

Курячий суп з локшиною

Смачна їжа замість правильної

Не слід напихатися вівсянкою або броколі з зеленим салатом, якщо насправді ви терпіти ці продукти не можете, а просто хочете схуднути чи тримати себе у формі. Правильна їжа принесе користь тільки у тому випадку, якщо її їсти із задоволенням. Збираючись поїсти, прислухайтесь до себе. Які продукти та страви краще всього наситять і потішать саме зараз?

Якщо важко одразу уявити страву чи продукт, почніть зі смаку (солодкий, солоний, кислий, гострий, пряний), текстури (хрустка, м’яка, соковита, щільна, повітряна) і температури (гаряча, холодна).

З’ївши половину страви, подумайте, чи сподобалась вам вибрана їжа, чи був це вдалий вибір. Якщо вже не так смачно, як на початку трапези, значить, організм подає перший сигнал ситості.

Не бійтеся з’їсти занадто багато. Можливо, навіть помітивши сигнали про ситість, вам захочеться продовжити їсти. Нічого страшного. Робіть це без докорів сумління, усвідомлено та спокійно. Скажіть собі: “Я вже ситий, але мені хочеться ще. Я розумію, що це не голод. Цікаво. Чому мені хочеться ще?” Це підходящий момент дослідити причини свого переїдання. Нагадайте собі, що всі люди час від часу переїдають.

Азійські страви

Змивання спокуси водою

Звучить незвично, але допомагає. Якщо ретельно помити руки, як тільки вирішили не піддаватись спокусі з’їсти щось смачне, але шкідливе, ви відчуєте себе більш спокійно та впевнено. Твердження про те, що вода змиває сумніви, науковим шляхом вирішили перевірити вчені з Мічиганського університету.

Виявилося, що така проста дія, як миття рук, справді допомагає зменшити стрес від прийняття важкого рішення, символічно ніби змиває його. Миття рук примиряє зі зробленим вибором. Не потрібно переконувати себе, що ви вчинили правильно, так як вода зробить це за вас - так вважають автори дослідження.

Тост з авокадо та яйцем

1-2 джокери на тиждень

Певно, ви помічали: чим довше та ретельніше ви намагаєтеся харчуватись правильно, тим з більшим апетитом в результаті поглинаємо заборонену, але таку смачну їжу. До цього списку зазвичай входять шоколад, тістечка або навіть простий ароматний хліб з тягучим плавленим сиром. Щоб не потрапити у замкнене коло залежності Ідеальне харчування - зрив у ненажерство - ідеальне харчування - зрив у ненажерство, дієтологи радять дотримуватися правила 80% на 20%, де 80% - здорове харчування, а 20% - порушення правил.

Джокер - це прийом їжі, у якому ви свідомо порушуєте звичний режим харчування на користь улюблених ласощів. Це найкращий захист від зривів та переїдання. Щоб отримати від джокера максимум задоволення та мінімум калорій, вибирайте страву завчасно, гарно сервіруйте стіл та їжте не поспішаючи, смакуючи кожним шматочком.

Сендвічі з сиром



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.