Що таке компульсивне переїдання

У сучасному світі стрес - часте явище, яке супроводжує людину практично скрізь. Відповідна реакція організму може проявлятися по-різному, один з варіантів - неконтрольоване поглинання їжі навіть у відповідь на легкий негатив. Дана проблема - це не просто слабохарактерність, а серйозний психологічний розлад, який називається компульсивним переїданням. Давайте дізнаємося, як проявляється дане захворювання і які заходи слід приймати, щоб привести свій стан у норму.

Жінка їсть величезний сендвіч

Компульсивне переїдання (або психогенне переїдання) - це найбільш поширений розлад споживання їжі, при якому відбувається неконтрольоване або частково неконтрольоване переїдання, яке приводить до зайвої ваги. Цей діагноз чули багато людей, і, на жаль, більшість з них сама собі його ставить. Однак не слід думати, що будь-яка зайва вага та зриви під час дієти пов’язані з компульсивним переїданням.

Часто, дотримуючись суворої дієти, людина зривається і з’їдає якусь заборонену їжу, наприклад, пару цукерок або фастфуд. Але це може відбуватися через те, що дієта була занадто суворою, і організму буквально не вистачало поживних речовин, вітамінів і мінералів. У відповідь на це він зірвався для того, щоб просто вижити, адже без певних нутрієнтів наш організм не може злагоджено працювати.

Величезний бургер

Що таке компульсивне переїдання і як воно проявляється

Розлад компульсивного переїдання - це медичний діагноз. Зазвичай, цей стан проявляється у відповідь на сильний стрес і є характерним для людей, схильних до зайвої ваги, які змалку і часто сидять на дієтах. Оскільки психогенне переїдання відбувається через емоційні переживання, а не через голод, то людина часто їсть їжу солодку і жирну. Саме такий раціон дає яскраві смакові відчуття і тим самим тимчасово пригнічує негативні емоції. Людина їсть під час вираженого стресу, у стані гніву, суму або нудьги за відсутності відчуття голоду. За невеликий проміжок часу вона з’їдає таку кількість їжі, яку ніколи б не змогла з’їсти у спокійному стані.

Наприклад, зазвичай людина за добу з’їдає їжі на 2 000 ккал, а при епізоді компульсивного переїдання ця цифра може сягати жахаючих 10 000-20 000 ккал. При цьому людина відчуває втрату контролю над тим, як вона їсть, і робить це набагато швидше, ніж зазвичай. Як правило, через відчуття сорому та бажання приховати напади ненажерства людина намагається їсти наодинці. Причому вона не може зупинитися доти, доки не дійде до стану задишки, дискомфорту і навіть болю у шлунку. Після вона відчуває відчуття провини і ненависті до себе.

Чоловік їсть бургер і картоплю фрі

Ознаки компульсивного переїдання

Спеціалісти виділяють 4 чітких критерії, за якими можна встановити розлад.

  • Регулярні напади ненажерства, при яких ви не в силах зупинитися і перестати їсти.

  • Присутня жахлива пригніченість і відчуття провини за те, що ви не в силах контролювати ситуацію.

  • Напади відбуваються не рідше 1 разу на тиждень протягом мінімум 3 місяців. Позаяк одиничний зрив з жорсткої дієти - це ще не розлад харчової поведінки, а тільки природна реакція вашого виснаженого організму.

  • Напади компульсивного переїдання, зазвичай, не супроводжуються викликанням у себе блювання, як при булімії або анорексії.

Щоб діагностувати компульсивне переїдання, у вас повинні бути виявлені всі 4 ознаки. Якщо ж ви накидаєтеся на їжу тільки у випадках сильного стресу, депресії або коли вам нудно або сумно, напади стаються рідко, ви не переживаєте (або переживаєте, але не сильно) - це переїдання, але ніяк не компульсивне.

Людина з величезним шматко піци

Хто у групі ризику

Компульсивним переїданням жінки страждають частіше за чоловіків. До цього розладу також часто схильні люди, тіла яких часто на видноті і вони змушені відмовляти собі в їжі: це можуть бути моделі, спортсмени або ті, хто через різні обставини змушений дотримуватися суворих обмежень, тощо.

Жінка їсть донати

Як лікувати компульсивне переїдання

Лікування компульсивного переїдання потребує комплексного підходу, оскільки в основі цього захворювання лежать як психологічні, так і фізіологічні фактори. Людина, яка страждає від цієї хвороби, повинна звернутися не лише до лікаря-дієтолога, а й до психотерапевта. Лікування у даному випадку повинне бути виключно комплексним, щоб знайти першопричину та усунути її.

Необхідно одночасно дотримуватися принципів здорового харчування та збільшувати джерела задоволення - це може бути хобі, зустріч з друзями, заняття фітнесом, читання книг, кулінарія, творчість, тощо.

Сімейний обід

Чи можна допомогти собі самостійно

Шлях лікування компульсивного переїдання є досить складним. Це зумовлено тим, що їжа необхідна і уникнути її споживання неможливо. Позаяк один з самостійних кроків вирішення даної проблеми є організація власного харчування.

Вам потрібно навчитися відрізняти відчуття фізичного голоду від бажання заїсти проблему, скласти список здорових і корисних продуктів, дотримуватися чіткого плану і режиму харчування.

Потрібно уникати будь-яких дієт, особливо суворих, у яких раціон є сильно обмеженим. Будь-які суворі заборони та спроби проявити силу волі і не їсти щось можуть тільки спровокувати черговий зрив.

Також не слід надіятись, що проблема вирішиться якось сама по собі. Компульсивне переїдання - це дуже серйозна психологічна проблема, позаяк не потрібно намагатися закрити на неї очі. Поки ви надієтесь, що все обійдеться, напади будуть ставати все частішими, зайва вага - безперервно зростати, що погіршить загальний стан здоров’я.

І запам’ятайте: якщо впоратися своїми силами з проблемою не виходить, слід звернутися до психолога та дієтолога, які нададуть професійну допомогу. У жодному випадку не запускайте дану проблему: чим швидше ви звернетеся до спеціалістів, тим швидше зможете подолати залежність від їжі.

Корисна їжа



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

додав багато інформаціі до своеі науноі роботи, дуже вам дякую