Що таке Clean Eating

Тренд на чисте харчування активно набирає популярність: усі, починаючи від фітнес-блогерів у інстаграмі і закінчуючи авторами книг про правильне харчування, обговорюють систему Clean Eating і вводять її у своє життя.

Що ж таке чисте харчування, які переваги воно має і як почати його дотримуватися?

Фруктовий боул

Що таке чисте харчування

Основна ідея такої системи харчування дуже проста: слід надавати перевагу тільки натуральним продуктам, які не були піддані обробці і які не містять хімічні добавки, стабілізатори, ароматизатори та барвники.

Clean Eating передбачає споживання свіжих овочів та фруктів, молочних продуктів, м’яса та риби, а також зернових високої якості. Найбільш ідеальний варіант - якщо всі ці продукти будуть органічними або фермерськими. Ще одна особливість Clean Eating - це споживання у їжу щойно приготованих страв.

Овочі

Як продукти не можна їсти

Якщо ви дотримуєтесь чистого харчування, то у вашому арсеналі не повинен бути присутнім рафінований цукор, будь-яка випічка з білого борошна, продукти з підсилювачами смаку та ГМО і напівфабрикати. Особливо важливо звертати увагу на склад, адже будь-яка навіть здавалося б ідеальна вівсянка може містити в собі додані консерванти, цукор та ароматизатори. Саме тому принцип Clean Eating особливо сподобається тим, хто любить готувати всі страви власноруч вдома з натуральних свіжих інгредієнтів.

Жінка готує

Як перейти на систему чистого харчування

По-перше, слід перейти тільки на цільну їжу - наприклад, замість мафіну з чорницею з’їжте жменю свіжих ягід. Також скоротіть кількість інгредієнтів у всіх споживаних стравах до мінімуму - нехай до кожного прийому їжі буде входити цільне зерно, пісний білок і корисні жири. По-третє, їжте повільно та усвідомлено - смакуйте кожний маленький шматочок, звертайте увагу на аромат і смак їжі. І, по-четверте, їжте за розкладом. Нехай між прийомами їжі буде не більше 4 годин проміжку. Постійне споживання їжі допомагає регулювати травну систему, рівень цукру у крові та інсуліну, а також контролювати апетит.

Боул

Основні переваги системи Clean Eating

Відомо, що міцне здоров’я дуже тісно взаємопов’язане зі споживанням натуральних цільних продуктів. І якщо ви харчуєтесь свіжими овочами, фруктами, щойно приготованою їжею, багатою на корисні речовини та мікроелементи, без будь-яких добавок, то ви значно зменшуєте ризик виникнення серйозних захворювань. Вважається, що свіжі овочі та фрукти також здатні позитивно впливати на стан психічного здоров’я, а ще вони допомагають зберігати молодість шкіри, гарний стан волосся та нігтів.

Загалом дотримуватися режиму Clean Eating не так важко, як може здатися на перший погляд. У такій системі закладені основні принципи здорового харчування, до яких можна себе привчити. Почніть з рафінованого цукру, виключіть усе солодке, і якщо ви солодкоїжка, заміняйте цукор на мед або кленовий сироп. Потім постарайтеся відмовитись від junk food - перекусів у ресторанах швидкого харчування. І, звісно ж, додайте до свого раціону максимум свіжих овочів та фруктів. Спробуйте полюбити готувати їжу власноруч - придбайте гарну книгу рецептів або знайдіть класного фуд-блогера, який ділиться своїми рецептами з підписниками. Якщо у вас немає можливості готувати їжу самостійно, сервіси з доставки здорового харчування стануть незамінним помічником.

Овочі та фрукти

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.