Яка різниця між паскою і панеттоне

До Великодня пекарні та кав’ярні випікають паски різних форм та розмірів, а поряд пропонують і панеттоне - традиційну для Італії та деяких інших європейських країн святкову випічку. На перший погляд паска і панеттоне схожі, але давайте дізнаємося, наскільки багато спільного у цих видах випічки.

Паски

Попри те, що на вигляд обидві святкові великодньо-різдвяні випічки схожі за формою та розміром, вони мають чимало відмінностей. Панеттоне традиційно випікають на католицьке Різдво. На Великдень там випікають Colombia di Pasqua. Відмінності у технології: паску готують на дріжджах, адже це домашня випічка, а панеттоне - на складній та вибагливій заквасці.

Великодня паска - яскравий приклад здобної випічки. Англійською мовою цей вид тіста називається enriched dough, тобто збагачене. Цей термін дуже добре відображає сенс, оскільки у тісто, крім води та борошна, додають також молоко, цукор, вершкове масло, яйця або жовтки. Один з класичних прикладів іншого збагаченого тіста - бріош.

Прикрашання паски

Отже, щоб спекти паску, потрібно як мінімум подумати про це завчасно. Будуть потрібні борошно, молоко, дріжджі, цукор, вершкове масло, яйця, родзинки та сіль. Паску приготувати не дуже важко, але певної техніки випікання потрібно дотримуватися: як вмішати масло, коли поставити опару, тощо.

Для більш насиченого та багатого смаку з молочнокислими нотками потрібно приготувати опару завчасно. Для цього молоко потрібно змішати з частино борошна, додати трохи дріжджів і залишити при кімнатній температурі годин на 10 (найкраще на ніч).

Половинки панеттоне

Із панеттоне все ще складніше. Якщо готувати одному, то знадобиться майже 3 доби періодичних дій, враховуючи той час, коли ви повинні спати. Класичний панеттоне випікають на спеціально виведеній заквасці левіто мадре. І це основна відмінність панеттоне від паски.

Ця закваска потребує багато маніпуляцій: її купають в цукровій воді, а за добу до приготування першого тіста розгодовують так, що вона значно збільшується в об’ємі. Для замішування першого тіста використовується борошно, закваска, частина жовтків, вершкове масло - тісто піднімається близько 12 годин. Після замішують друге тісто: до першого додають борошно, жовтки, масло, родзинки та цукати, які готують вручну протягом кількох місяців. Тісту дають піднятися, його розкладають у форми та залишають на 8 годин. Після випічки панеттоне ще 8 годин висять догори ногами, щоб, охолоджуючись, випічка не осіла - настільки вона ніжна. Весь процес займає до 3 діб. Зазвичай панеттоне прикрашають досить скромно - помадкою з крохмалю та білків, такий мінімалістичний декор дозволяє випічці довше зберігатися.

Панеттоне



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.