5 фактів про цукор

Про нього всі говорять, його всі бояться, але виключити його зі свого життя практично неможливо - він скрізь. Навіть якщо ви найбільш прискіпливий адепт ЗСЖ, ви так чи інакше споживаєте цукор, який міститься у цукрозамінниках та більшості звичних продуктів. Давайте дізнаємося, що потрібно знати про цукор, щоб він перестав бути  вашим ворогом, і перетворився на приємне доповнення до раціону.

Ложка цукру

Прихована загроза

За статистикою, цукор додають у 74% всіх готових продуктів, які опиняються на полицях магазинів. Якщо ви при вираховуванні з’їденого  за день цукру порахували ті декілька ложок, які додавали у їжу чи напої протягом дня, то це самообман. Норма споживання цукру на добу - 30 грам (6 чайних ложок). Але якщо врахувати перекуси на роботі, десерти за обідом та солодкі йогурти на сніданок, реальна цифра виявиться по-справжньому жахаючою: в середньому кожний мешканець України з’їдає загалом від 100 до 140 грам цукру на добу. Послідкуйте за власним раціоном протягом дня, уважно записуючи весь цукор, який міститься у їжі. Швидше всього, результат вас неприємно здивує.

Кукурудзяні пластівці

Як це буде по-нашому

Щоб збити уважних покупців з пантелику, виробники використовують як мінімум 61 синонім слова “цукор” на етикетках продукції. Серед найпопулярніших підсолоджувачів - глюкоза, декстроза, мальтоза, патока, сорбітол, фруктоза, ячмінний солод і багато різновидів сиропів: від кукурудзяного до тростинного.

Кубики цукру

Обманний маневр

Один із головних цукрозамінників, який вселяє довіру практично кожному - фруктоза. Незважаючи на назву, яка викликає асоціації з корисними плодами, фруктоза чинить на печінку практично такий же вплив, як і алкоголь: руйнує її та викликає патології.

Кубик коричневого цукру

Великі гонки

Твердження про те, що цукор допомагає впоратися з поганим настроєм, невірне. Швидкий ефект від шоколадки або печива, будь то заряд енергії чи напад ейфорії, пов’язаний з підвищенням у крові рівня інсуліну, за яким завжди йде різкий спад: адже у результаті цукор опускається нижче норми, що приводить до запаморочення, апатії, втоми, нудоти, сильної дратівливості і викликає інші симптоми гіпоглікемії.

Шматок торту

Математичний аналіз

Усього 1 пляшка солодкої газованої води на день підвищує ймовірність смерті від захворювань серцево-судинної системи приблизно на ⅓. Причина є очевидною: дуже високий вміст цукру. Наприклад, у 0,5 л кока-коли міститься кількість цукру, еквівалентна приблизно 16 чайним ложкам.

Кожний із цих пунктів може бути причиною поганого самопочуття або проблем із зайвою вагою. Ніхто не говорить про повне виключення цукру та його похідних із щоденного раціону. А все ж варто почати уважніше слідкувати за кількістю з’їденого солодкого та грамотно лімітувати кількість десертів і продуктів, що містять цукор - тоді результат у вигляді покращення стану здоров’я, шкіри, волосся, а, значить, і настрою не змусить на себе чекати.

Зменшення кількості цукру



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.